Ako si zariadiť bývanie vo vidieckom štýle? Vidiecky štýl nielen pre chalupárov

Ako si zariadiť bývanie vo vidieckom štýle? Vidiecky štýl nielen pre chalupárov

Kopce. Hory a lesy. Horské pramene a potoky. Široké polia. Zakvitnuté lúky. Vôňa dreva, žblnkot vody, svieži vzduch. Prečo tieto poetické označenia? Pretože dnes sa zameriame na štýl bývania, ktorý pokojne môžeme označiť ako rozprávkový. Vidiecky štýl bývania, to je spojenie praktickosti s prírodou, to je súhra nového so starým, to je bývanie, ktoré je ovplyvnené kultúrou a tradíciou. V čom je výnimočné vidiecke bývanie na Slovensku?

Dedinka so zvonicou Dedinka so zvonicou

Slovenská izba

Často je preplnená nábytkom, ktorý si pamätáme ešte z domovov našich starých či dokonca prastarých rodičov. Býva bohato vyzdobená tradičnými dekoráciami zachovávajucími charakteristické prvky slovenskej kultúry. Nástroje a náradie, ktoré sa kedysi používalo. Ručne vyrobené obrusy, prikrývky aj závesy z prírodných materiálov. Pôvodný riad v kuchyni, pôvodné okná, aj povaly a podlahy.

Slovenská izba – to je ukážka života našich predkov. Väčšinou ide o ukážkové miestnosti v skanzenoch alebo múzeách. V takýchto miestnostiach je vidiecky štýl zastúpený v plnej miere. Vidiecky štýl sa však dá krásne zakomponovať aj do moderných interiérov.

Slovenská izba v skanzene Slovenská izba

Vidiecky štýl

Zmyslom vidieckeho štýlu je vniesť jednoduchosť do uponáhľaného a materialistického života. Medzi použitými materiálmi kraľujú drevo a kameň v kombinácii s ďalšími prírodnými surovinami. Nábytok je robustný, najlepšie z masívneho dreva. Zariadenie aj výzdoba interiéru vo vidieckom štýle sú ovplyvnené krajom, v ktorom žijete.

Drevený obklad na stene v spálni Drevený obklad v spálni

Vidiecky štýl na Slovensku

Takéto interiéri sa nám najčastejšie spájajú s horskými chatami alebo vidieckymi chalupami, no s vidieckym štýlom sa stretávame aj v panelákových bytoch. Stačí zopár maličkostí, aby váš domov pôsobil jednoducho, harmonicky, pokojne a spätý s prírodou, čo je podstatou vidieckeho bývania.

Interiér vo vidieckom štýle s hojdacím kreslom Interiér vo vidieckom štýle s hojdacím kreslom

Zopár maličkostí? Napríklad…

Slovenský vidiecky štýl sa nezaobíde bez dreveného nábytku, kovaných doplnkoch, ovčieho rúna a ďalších ľudových prvkov. Dekór nábytku je jednoduchý, bez vzorov a lesku. To isté platí pre podlahy a povalu. Steny sú jednofarebné, výrazné farby tomuto štýlu nesvedčia, tak ako ani vzorkované tapety. Vítané sú skôr tlmené odtiene. Na stenách často vidieť drevený či kamenný obklad alebo surovú tehlu. Z farieb dominuje hnedá, biela a modrá.

Kameň v interiéri vo vidieckom štýle Kameň v interiéri vo vidieckom štýle

Kuchyňa, spálňa, obývačka…

V kuchyni by nemala chýbať klasicky biela alebo hnedá kuchynská linka. Vidiecky štýl docielite množstvom vitrínových skriniek so sklenými dverami alebo kuchynským ostrovčekom uprostred kuchyne.

Kuchyňa Royal Kuchyňa Royal

Jedálenský stôl by mal byť drevený, najlepšie z masívneho dreva. Ak vám to rozmer kuchyne či jedálne dovoľuje, voľte dlhý, ku ktorému môžete zasunúť viac ako iba 4 stoličky. Milovníci vidieckeho štýlu sú známi silným zmyslom pre rodinu, preto je tu predpoklad, že sa neraz viacerí stretnete pri nedeľnom obede alebo večernom posedení. Stoličky s „rebríkovým“ operadlom alebo ratanové stoličky budú ideálne.

Jedálenský rozkladací stôl, dub wotan, TORONTA S Jedálenský rozkladací stôl TORONTA S

V obývačke nemôže chýbať pohodlná sedačka alebo pohovka s dreveným rámom a nožičkami. Doplňte ju kreslom-ušiak v látke so vzorom, ktorý najviac zapasuje do vidieckeho interiéru. Pod drevený konferenčný stolík vyberte vhodný koberec so strapcami. Pohovku aj kreslo ozdobte dekoratívnou kožušinou.

Dekoratívna kožušina Rabit Dekoratívna kožušina Rabit

Do spálne patrí posteľ s drevenou alebo kovovou konštrukciou. Jej tvar má byť jednoduchý bez zbytočných ozdobných prvkov a nadmerného čalúnenia. Vidiecky štýl docielite posteľnou bielizňou s kvetinovým vzorom, ku posteli položte dekoratívnu kožušinu. Na drevený konferenčný stolík postavte lampu s jednofarebným textilným tienidlom.

Posteľ Kaboto Posteľ Kaboto Lampa Jade s bielym tienidlom Lampa Jade s bielym tienidlom

V kúpeľni môžete použiť rovnaký nábytok ako v obývačke alebo v kuchyni. Doplňte ho regálmi a originálnym košom na bielizeň. Tu sa vám ponúka možnosť umiestniť v miestnosti regály z bambusu, čo je ďalší prírodný materiál vhodný do interiéru vo vidieckom štýle.

Kúpeľňová zostava Toskana Kúpeľňová zostava Toskana