Hygge: Prineste povestnú škandinávsku pohodu aj k sebe domov

Hygge: Prineste povestnú škandinávsku pohodu aj k sebe domov

Budenie sa do tmy, daždivé dni, dlhé sychravé večery. Jesenné a neskôr i zimné obdobie výrazne ovplyvní to, ako sa cítime. Jesenná únava či zimná melanchólia tak môžu byť na programe dňa. Pocity, ktorých by sme sa najradšej zbavili a nahradili ich pocitmi príjemnejšími. Ako si užívať život i naďalej? Ako sa tešiť z drobných radostí? Ako sa budiť s dobrou náladou? Odpoveďou môže byť škandinávska filozofia hygge. Čo to je, a ako ju priniesť k sebe domov? 

hygge

 

Čo je Hygge

V top 10 najšťastnejších krajín sveta nájdete celú Škandináviu: Švédsko, Fínsko, Dánsko, Nórsko aj Island. Práve tu vznikla filozofia hygge, ktorá vo voľnom preklade z dánčiny znamená „cítiť sa dobre“. Hygge stojí na princípoch ako príjemná atmosféra, užívanie si prítomnosti, pocit pohody, spolupatričnosti, prímeria či potešenie z drobností. Čo to znamená v praxi? 

Napríklad užiť si v príjemnej atmosfére po dlhom dni večeru s rodinou a nikam sa neponáhľať. Alebo sa večer zababušiť do teplej deky, uvariť si horúce kakao, natiahnuť vlnené ponožky a čítať si knižku. Prípadne si užiť horúci kúpeľ iba so svojimi myšlienkami a tlmeným svetlom sviečok. Hygge, teda filozofia, ktorá pracuje s prostredím, ktoré nás obklopuje a naším vnútorným nastavením.

 

hygge

 

Užívajte si spoločné jedlo pri veľkom stole 

Dobré jedlo v dobrej spoločnosti. Aj to je jeden zo základov filozofie hygge. Raňajky, obed alebo večera. Hlavne, aby ste boli spolu a vychutnali si s láskou pripravené jedlo v láskavej spoločnosti. A nikam sa neponáhľali, iba žili pre daný moment. Pokojne pozvite aj svojich blízkych, ktorých ste dlhšie nevideli: starú mamu, sesternicu, strýka, kohokoľvek, na kom vám záleží. 

Dobré jedlo si najlepšie vychutnáte pri okrúhlom stole. Čistá harmónia. V škandinávskom štýle dominujú najmä prírodné materiály, a tak drevo je jasnou voľbou. V našej ponuke nájdete priestranný okrúhly stôl ALTON. Príjemný buk merlot navodí atmosféru, vďaka ktorej bude hygge skutočnosťou aj u vás doma. 

 

hygge

 

Hrajte sa s atmosférou domova

Ako účinne a ľahko zmeniť atmosféru domova? Svetlo! Škandinávci pri hygge využívajú najmä tlmené intímne svetlo. Krby, sviečky, lampáše alebo menšie stojacie lampy namiesto výrazných stropných svietidiel. Pre pohodovú atmosféru je najvhodnejšie teplé a nie príliš silné svetlo. 

Kombinácia menej výkonnej žiarovky s teplým svetlom a stojacej lampy s textilným tienidlom je stávka na istotu. Stojacia lampa LILA  dokonalo zapadne do domova so škandinávskym štýlom a filozofiou hygge. 

Skvelým pomocníkom pre vytvorenie domácej hygge atmosféry je krb. Zapáľte oheň, posadajte si na gauč a prikryte sa dekou. Namiesto televízora si spoločne pozrite rodinný fotoalbum alebo vytiahnite stolovú hru. Žite prítomnosťou a buďte v spoločnej interakcii. V prípade, že nemáte krb, príjemnú atmosféru vám pomôžu navodiť tiež sviečky. Z našej ponuky odporúčame siahnuť po sete svietnikov PORKO. Kombinácia skla a zlatého kovu je ako stvorená pre škandinávsky štýl. 

 

hygge

 

Nerobte nič, iba buďte

Hýčkajte sa, doprajte si drobné radosti, užívajte si pohodu. Aj to je hygge. Ako na to? To je už na vás. Pokojne si napustite vaňu, pusťte si relaxačnú hudbu, zapnite difuzér s príjemnou vôňou a ponorte sa až po krk do horúcej vody. A buďte. Alebo sa zabaľte do teplej baránkovej deky, urobte si teplú belgickú čokoládu, stlmte svetlá a rozmýšľajte o tom, čo by vám zajtra urobilo radosť. 


,Máme však pre vás ďalší skvelý tip. Choďte do postele skôr a smartfón odložte tak ďaleko, aby ste naň nedočiahli. Nechajte zasvietenú iba lampičku na nočnom stolíku a rozprávajte sa s partnerom. Prirodzene, toto všetko sa lepšie robí, keď máte nielen pohodlnú, ale aj krásnu posteľ. V našej manželskej posteli KAISA nájdete svoje hygge ľahšie. 

Prineste si hygge aj k sebe domov. Všetko potrebné – veľký jedálenský stôl, svietniky, teplé deky aj pohodlnú posteľ – nájdete na kondela.sk.