5 otázok, ktoré vám pomôžu s výberom nábytku do spálne

5 otázok, ktoré vám pomôžu s výberom nábytku do spálne

Práve najjednoduchšie otázky môžu byť niekedy tie najťažšie. Dobrým príkladom je otázka tipu: „Kde mám umiestniť svoju posteľ?“. Odpovede môžu byť rôzne a často si navzájom odporujú. Niekedy sa vzdáme hľadania toho správneho riešenia hneď na začiatku, pretože sa nám celý ten proces zdá náročný a v mnohých ohľadoch aj zbytočný. Čo už len môže byť ťažké na tom vybrať nábytok do spálne? Tu je 5 otázok, ktoré vám pomôžu porozumieť problematike a vytvoriť ten najlepší návrh.

 

1. Zoznam želaní

Rovnako ako pri zariaďovaní obývačky či kuchyne aj teraz si zostavte zoznam toho, bez čoho si komfortnú spálňu neviete predstaviť. Urobte si jasno vo svojich potrebách. Rozlišujte medzi potrebami a želaniami. Zoznam by mal tiež odrážať vaše správanie. Pomôže vám to pri formovaní projektu. Môže obsahovať zásahy väčšieho rozmeru, ako napríklad zmenšenie či zväčšenie okna, vystavanie šatníka, až po menšie detaily, ako je napríklad nočné LED osvetlenie na povale alebo toaletný stolík v rohu miestnosti. Pomôžte si obrázkami na internete. Prelistujte stránky rôznych interiérových dizajnérov a  inšpirujte sa hotovými projektmi. Pomôže vám to odhaliť, ktorý štýl sa vám najviac páči, aký typ nábytku či dekorácii vám najviac vyhovuje.

Spáľňa Leira Spáľňová zostava Leira

2. Vaše priority


Ďalej musíte nastaviť svoje priority. To je často spojené s rozpočtom, ktorý musí byť definovaný včas. Porovnajte stanovený rozpočet s položkami na zozname. Takto získate prehľad o tom, čo všetko si za danú sumu môžete dovoliť. Pokiaľ financie nestačia na pokrytie všetkých vecí zo zoznamu, prichádza čas na kompromisy. Zamyslite sa nad tým, čo by ste si vo svojej spálni iba želali a čo tam naozaj musíte mať. Kľúčovým dôvodom na stanovenie a formulovanie vašich priorít je, aby sa výsledok čo najviac približoval vašej predstave, a zároveň aby ste dosiahli komfortne a funkčne zariadenú miestnosť.

Spáľňa Ikomo Spáľňová zostava Ikomo

 

3. Vaše správanie

To, ako zvyknete vlastnú spálňu využívať, veľa napovedá o vašom životnom štýle. Zdieľate izbu s inou osobou? Potrebujete k spánku tmavú miestnosť, pretože každé, aj to najmenšie svetlo vás udržuje v bdelosti?  Alebo dávate prednosť rannému slnku, ktorý k vám preniká cez odhalené okno? Zvyknete si pred spaním čítať? Spíšte si vlastné zvyky, tie vám pomôžu vybrať do spálne ten najlepší nábytok. Napríklad, ak budete čítať v posteli, väčšiu pozornosť venujte posteli s vysokým pohodlným a mäkkým čelom. Myslite tiež na nočný stolík, na ktorý si budete môcť odložiť rozčítanú knihu. Dôležité je aj vhodné osvetlenie. Ak, naopak, spálňu využívate iba na spánok, navyše potrebujete v izbe zabezpečiť tmu, potom  závesy budú nevyhnutné.

Posteľ Terka Posteľ Terka s čalúneným čelom

Veľkosť vašej izby určuje, aká veľká môže byť vaša posteľ. Potrebujete vo svojej spálni ďalší úložný priestor? Potom by bolo ideálna posteľ s úložným priestorom pod roštom alebo v podobe šuplíkov v spodnej časti postele.

Máte malú spálňu a potrebujete ju opticky zväčšiť? Potom stavte na posteľ na nožičkách. Voľný priestor pod posteľou prispieva k pocitu priestoru v miestnosti, taktiež je preferovaný podľa učenia feng šuej, pretože to podporuje pohyb dobrej energie v miestnosti.

Aké ďalšie aktivity okrem spánku zvyknete robiť v spálni? Tu sa obliekate a líčite pred odchodom do práce? V tom prípade budete potrebovať dostatočne veľkú skriňu. A čo zrkadlo s dobrým osvetlením alebo toaletný stolík?

Stolík Linet New Toaletný stolík Linet New

 

4. Existujúci nábytok a príslušenstvo 

Základ dobrého projektu tvorí posteľ. V prvom rade si stanovte, ako by mala vyzerať a aká by mala byť veľká. Až potom sa môžete posunúť ďalej v projekte a rozvrhnúť zvyšok nábytku v miestnosti. Ktorý nábytok chcete zachovať? Ktorý už doslúžil a je potrebné vymeniť ho za nový? Vypracujte si takúto analýzu, ktorá môže zahŕňať skrine, nočné stolíky, svietidlá, komody, lavičku na konci postele, regály, zrkadlo, koberce a ďalšie dekorácie.

Lavica Burda Štýlová lavica Burda

5. Vaša nálada a štýl 


Na samý záver projektovania sa zamerajte na náladu, akú by ste mali z vašej novej spálne cítiť. Čo vám viac vyhovuje? Ľahký, minimalistický a pokojný dizajn? Alebo skôr tmavý a útulný s bohatými textúrami? 

Zvážte aj štýl vášho bývania. V akom štýle je zariadený zvyšok domácnosti? Tradičný, moderný, industriálny či vidiecky? Štýl sa musí dopĺňať s funkčnosťou a praktickosťou jednotlivých kúskov.

Spáľňa Rublin Spáľňová zostava Rublin

Dobrý dizajn si vyžaduje určitý čas, a niekedy trvá, kým sa vyvinie do dokonalosti. Ak si nie ste istí s vlastným návrhom, zverte ho do rúk odborníkov. Najdôležitejšie predsa je, aby ste získali takú spálňu, ktorá vám bude vyhovovať vo všetkých ohľadoch, takú, v ktorej sa vám bude sladko spať a ľahko ráno štartovať do nového dňa.