9 častých chýb, ktorých sa dopúšťame pri zariaďovaní domácnosti a ako ich napraviť

9 častých chýb, ktorých sa dopúšťame pri zariaďovaní domácnosti a ako ich napraviť

 

Zariaďovali ste svoj domov alebo ste ho rekonštruovali? Výsledok nie je práve taký, ako ste očakávali? Nebuďte zúfalí z toho, že sa vo svojom dome necítite pohodlne a spokojne. Možno stačí len niekoľko jemných úprav, aby ste svoje bývanie dotiahli do dokonalosti. Či už ide o nevýraznú nudnú miestnosť, nesprávne zvolený nábytok alebo farby, či o dekorácie, ktoré v priestore vyzerajú celkom inak, ako ste dúfali, tu sú niektoré vylepšenia, ktoré vám pomôžu zmeniť vaše nesprávne rozhodnutia na úspech.

 

1. Príliš tmavé steny

Neodolali ste pokušeniu vybrať na stenu tmavú farbu v snahe dodať miestnosti eleganciu a istý nádych drámy, no vymklo sa vám to spod kontroly? Máte pocit, že ste izbu zmenili na uzavretý priestor?

Čo robiť: Dobré osvetlenie dokáže zjemniť tmavé tóny. Neobmedzte sa iba na jedno svietidlo, použite viac svetelných zdrojov. Iba tak dokážete vylepšiť atmosféru a nastaviť smer svetla. Kombinujte stropné lustre so stolnými či stojacími lampami. Nezabúdajte tiež na to, že prepchatá izba bude vyzerať skôr ako jaskyňa. Preto vyhoďte nepotrebný nábytok a udržujte v miestnosti poriadok. Vneste do miestnosti tóny prírodného dreva, kovov, zeleň a nikoľko umeleckých diel.

Zdroj: www.freepik.com, Designed by Kjpargeter / Freepik Príliš tmavé steny. Zdroj: www.freepik.com, Designed by Kjpargeter / Freepik

2. Vaše police praskajú vo švíkoch


Nie je riešenie umiestniť na otvorené police všetko, čo vlastníme. Často to v nás vzbudzuje rušivý dojem. Na dosiahnutie správneho výsledku je potrebné dômyselné triedenie.

Čo robiť: Odporúčame vyprázdniť police a vytvoriť dve hromady. Na jednu stranu dajte predmety, ktorých sa neviete vzdať, na druhú tie,ktoré by ste oželeli. Nemusíte tie predmety veci rovno do odpadkového koša. Zložte ich z políc a ukryte do skriniek za zatvorené dvere. Keď ste vyložené predmety pretriedili, zamerajte sa na stenu za policami. Dožičte jej nový náter, aby ste vyzdvihli krásne tvary a farby vybraných predmetov. Vyvarujte sa tapety s výrazným vzorom.

Policový regál Salvi v bielej farbe Policový regál Salvi

3. Krásna snehobiela pohovka

Pri výbere pohovky ste určite nemysleli na to, že práve sedačka je najpoužívanejší nábytok. Obľúbia si ho aj vaše deti a domáce zveratká. Biela pohovka síce pôsobí moderne a luxusne, ho takýto výber so sebou prináša určité riziká. Bolí vás hlava z častých škvŕn a viditeľnej vrstvy prachu?

Čo robiť: Pravidelne dajte pohovku odborne vyčistiť. Povrch pohovky ochránite dekoratívnou prikrývkou . Ak sa predsa len rozhodnete nechať pohovku nahú bez ochrannej vrstvy, často ju vysávajte. Ak na ňu niečo rozlejete, dôkladne škvrnu osušte. Nikdy nepoužívajte agresívne čistiace prostriedky, ktoré vašu pohovku ešte viac poškodia.

Zostava v bielej farbe Oragion, 3-sed a kreslá Sedacia zostava v bielej farbe Oragion

4. Vaša obývacia izba nevyzerá útulne

Často sa snažíme o to, aby naši hostia boli ohúrení moderne zariadenou obývačku, kvalitným a luxusným nábytkom, trendovými doplnkami. Štýl má často prednosť pred komfortom, preto sa neraz stane, že výsledkom je moderná, no neútulná a neosobná obývacia izba.

Čo robiť: Problém môže byť jednoducho v rozmiestnení nábytku. Sedenie by malo byť usporiadané tak, aby povzbudzovalo k rozhovoru. Pri rozhodovaní o tom, kde umiestniť sedačku a kreslá, si predstavte, ako budú sediaci medzi sebou komunikovať.

Zostava v červenej Melesio, 3-sed a 2-sed Sedacia zostava v červenej Melesio

 

5. Nie je obraz ako obraz

Či už pre vás umenie znamená drahé umelecké dielo, zarámovanú fotografiu alebo maľbu vášho dieťaťa, takáto dekorácia dokáže mať veľký vplyv na celú miestnosť. Ako z toho vyťažiť to najlepšie?

Čo robiť: Ak je umenie vo vašej domácnosti určujúcim prvkom, je dôležité nielen miesto, kde obraz zavesíte, ale aj spôsob zavesenia. Častou chybou je, že obraz povesíme príliš vysoko. Umiestnite ho na úrovni očí tam, kde si ho ľudia obzerajú postojačky, a nižšie, kde naň vidia počas sedenia.

Päťdielny obraz s krajinou na stene 5-dielny obraz s krajinou

6. Vaša biela kuchyňa je praktická, ale chýba v nej pocit tepla

Kuchyniam sa venuje pozornosť viac ako kedykoľvek predtým. Často bývajú súčasťou open spacu, sú otvorené a spojené s obývacou izbbou. Kým biela je považovaná za neutrálnu a nadčasovú, takáto kuchyňa môže pôsobiť chladne.

Čo robiť: Dnes vieme kuchynský riad použiť aj ako ozdobu, riad a nádoby zavesené nad ostrovčekom alebo zo spodnej časti políc kuchyni dodá charakter. Spotrebiče prichádzajú v rôznych farbách a štýloch. Niekedy stačí postaviť na pult misku plnú ovocia alebo zeleniny. Drevené doplnky, črepníkové rastliny a mini bylinkové záhrady pomáhajú zmierniť sterilitu a prinášajú do kuchyne teplo a útulnosť.

Biela kuchyňa Aurora vo vysokom lesku Biela kuchyňa Aurora

7. V miestnosti chýba ohnisko

Ak vstúpite do miestnosti a nič vás neupúta, potom izba nemá ohnisko. Pod týmto výrazom sa ukrýva miesto, kde vaše oko spočinie hneď po vstupe do miestnosti, až potom si uvedomíte zvyšok.

Čo robiť: Ústredným bodom by mohol byť nejaký architektonický prvok, veľké okno s pekným výhľadom, umelecké dielo, krb, kus nábytku, zrkadlo alebo výrazný koberec. Je ľahšie začať zariaďovanie miestnosti s vytvorením ohniska a až potom naplánovať zvyšok interiéru.

Sedačka Vincent v sivej látke v  tvaru U Sedačka Vincent v sivej látke

8. Vankúšov nikdy nie je dosť

Všetci, ktorí milujeme vankúše, vieme jedno: vankúšov nikdy nie je dosť. Je to ale skutočne tak?

Čo robiť: Vankúše nakopené na pohovkách, stoličkách a posteliach nie sú vždy výborným riešením. Ak si nemôžete sadnúť na pohovku alebo ľahnúť na posteľ bez toho, aby ste vopred zložili na podlahu polovicu vankúšov, takéto dekorovanie stráca zmysel. Skúste obmedziť počet vankúšov na prijateľné množstvo.

Moderné vankúše a deky z našej ponuky Vankúše a deky z našej ponuky

9. Žiadna zmena v posledných rokoch

Možno ste už unavení z toho istého, starého. Všetci máme svoj obľúbený štýl, no je veľmi ľahké uviaznuť v stereotype.

Čo robiť: Nazbierajte odvahu. Vneste do svojho domu novú energiu. Niekedy ide o maličkosti. Vymeňte posteľnú bielizeň a vankúše. Popresúvajte izbové rastliny, svietidlá a kreslá. Premiestnite nábytok pre získanie novej perspektívy, je to lacné aj zábavné.