Aj kúpeľňa pre rodiny s deťmi sa riadi vlastnými pravidlami

Aj kúpeľňa pre rodiny s deťmi sa riadi vlastnými pravidlami


Ak plánujete zrekonštruovať svoju kúpeľňu, zamyslite sa nad tým, čo vám a vašim deťom uľahčí život. Kúpeľňa patrí medzi najvyužívanejšie miestnosti v dome. Ráno aj večer v nej trávime určitý čas. Kúpeľňa by mala slúžiť nám, nie naopak. Tu je osem pravidiel, od ktorých by ste sa mali odraziť pri navrhovaní dizajnu rodinnej kúpeľne.

 

 

 

1. Úložného systému nikdy nie je dosť

 

V kúpeľni, ktorú používa denno-denne viac ľudí, sa kopia hygienické a kozmetické potreby, elektrické prístroje ako je fén na vlasy, zastrihávač, holiaci strojček, často tu skladujeme aj čistiace prostriedky. Ak sa v kúpeľni pohybujú deti, je nevyhnutné, aby všetky nebezpečné predmety boli uschované mimo ich dosah. Preto je dobré rozčleniť úložné systémy na skrinky na uschovávanie predmetov, ku ktorým by mali mať prístup iba dospelí, a na skrinky, v ktorých deti nájdu čisté uteráky, hračky do vane, župan a pod. Takéto police alebo skrinky umiestnite dostatočne nízko, aby sa deti k veciam bez ťažkostí dostali. Skombinujte ich s úložiskom toaletných potrieb a liekov, ktoré nainštalujete vyššie, mimo dosah detí. Súčasťou kúpeľne by mal byť aj kôš na bielizeň, povzbudzuje všetkých členov domácnosti, aby doň hádzali špinavé a použité oblečenie.

Nábytok do kúpeľne Galena Kúpeľňový nábytok Galena

2. Kombinácia vane a sprchy

Ak to kompozícia vašej kúpeľne dovoľuje, nájdite v nej miesto pre vaňu aj sprchu zároveň. Mali by byť oddelené, so samostatným prístupom. Nie vždy však existuje priestor pre oba varianty, preto sa každý druhý z nás rozhodne vymeniť vaňu za praktickú sprchu. Predtým, ako sa rozhodnete pre takýto zásah, je dôležité popremýšľať o tom, ako vaša rodina kúpeľňu používa. Ak máte malé deti, je jednoduchšie kúpať ich v hlbokej vane, staršie deti však často dávajú prednosť sprche. Ďalšou možnosťou je vaňa kombinovaná so sprchou. Súprava vane a sprchy prichádza v modernom dizajne. Vyhovie milovníkom dlhých kúpeľov aj rýchleho sprchovania sa.

Kúpeľňový nábytok Lynatet v bielom lesku Kúpeľňový nábytok Lynatet

3. Vodovodný kohútik v strede

Ak sa vaše deti zvyknú kúpať spolu, oplatí sa zvážiť vaňu s centrálne umiestnenými ovládacími prvkami. Takto zabránite akýmkoľvek hádkam o tom, kto musí sedieť vedľa odtoku. Tento dizajn má nástenné kohútiky, ktoré pomáhajú udržiavať oblasť maximálne praktickú a funkčnú.

Dieťa stojacie pri vani v kúpeľni Vaňa alebo sprcha? zdroj: pinterest.com

4. Jednoduchá páková batéria

Pokiaľ ide o výber umývadlového kohútika, namiesto samostatných rukovätí pre teplú a studenú vodu sa rozhodnite pre dizajn s pákovou batériou. Predídete tak tomu, aby sa vaše deti obarili. Pákový kohútik je ideálny, pretože sa ho deti rýchlo naučia správne ovládať.

Umývadlá by mali byť umiestnené niekde medzi 76-1190 cm od zeme, ale záleží to výlučne na vašej rodinnej situácii. Ak máte malé deti, je lepšie zavesiť ich nižšie. Podporíte tak návyk detí na časté umývanie rúk a čistenie zubov.

Kúpeľňový nábytok Mason v bielom lesku Kúpeľňový nábytok Mason

5. Vyberajte materiál s ľahkou údržbou

Zamerajte sa na materiál, ktorý sa ľahko čistí. V rušnej domácnosti bude v kúpeľni vidno opotrebenie, takže si vyberte povrchy, ktoré sa ľahko udržiavajú. Praktické sú ploché predné dvierka skriniek bez úchytiek, vtedy sa prach a špina na nich neusádzajú, ani v ozdobných drážkach či iných vzoroch. Stenu obložte praktickými obkladačkami. Veľkoformátové obklady s minimálnymi spojmi sú najlepšou voľbou. Pri výbere materiálu určite budete zvažovať aj farbu. Vyberte si niečo, čo zodpovedá vášmu štýlu, no pamätajte na to, že tmavšie farby sa ľahšie udržujú čisté.

Materiál v kúpeľni. Zdroj: pinterest.com Kameň v kúpeľni. Zdroj: pinterest.com

6. Nezabúdajte na podlahy

Podlahy by tiež mali byť odolné voči vode a ľahko udržiavané. Ak túžite po drevenej podlahe, zvážte keramické dlaždice s efektom dreva, ktoré vlhkosť časom nezničí. Ak máte malé deti, oplatí sa zvoliť mäkší povrch, ktorý zabráni zraneniam pri páde. Vinylová podlaha je ideálna, pretože je odpružená a jej výhodou je ľahké čistenie. Vďaka antibakteriálnym vlastnostiam jej údržba je veľmi jednoduchá, bez potreby tvrdých chemikálií a poskytuje 100% vodotesnosť. A čo viac, inštalácia je veľmi rýchla a ľahká, s doskami, ktoré sa jednoducho spoja. Môžete si tiež vybrať z množstva vynikajúcich dizajnov dreva a obkladov.

Materiál na podlahu v kúpeľni Vinylová podlaha v kúpeľni. Zdroj: pinterest.com

 

 

 

7. Mokré uteráky na háčiky!

 

Ak sa chcete vyhnúť tomu, aby sa na podlahe v kúpeľni hromadili mokré uteráky, uistite sa, že máte dostatok závesného systému na ich vysušenie. Niektoré háčiky zaveste v úrovni vašich detí, naučia sa vešať mokrý uterák rovno na ne. Háčiky môžu nahradiť aj tyče či iný závesný systém. Šikovné riešenie sú rôzne stojany na uteráky.

Háčiky v kúpeľni. Zdroj: pinterest.com Vešiakový systém v kúpeľni. Zdroj: pinterest.com

8. Miesto na sedenie

Koľkokrát sa vám stane, že sedíte na podlahe, kým sa vaše deti kúpu? Jednoducho ani na chvíľu ich nedokážete spustiť z očí. Spríjemnite si takéto chvíle a nájdite v kúpeľni miesto na taburet alebo stoličku. Je to tiež šikovné riešenie toho, kde si vaše deti môžu pred kúpaním nachystať čistý uterák a oblečenie.

Sedenie v kúpeľni. Zdroj: pinterest.com Taburet v kúpeľni. Zdroj: pinterest.com

Ak plánujete rodinnú kúpeľňu, vezmite do úvahy nielen veľkosť a rozloženie priestoru, ale aj to, ako slúži každému členovi vašej rodiny. Iba tak ju dokážete navrhnúť a zariadiť tak, aby bola pohodlná pre každého.