Ako dlho už spíte pod jedným paplónom? Toto sú dôvody, prečo ho treba vymeniť

Ako dlho už spíte pod jedným paplónom? Toto sú dôvody, prečo ho treba vymeniť

Prikrývke, ktorá nás má v noci chrániť pred chladom, dávame rôzne mená. Perina, paplón, či, nebodaj, duchna. Viete ale, kedy je najvyšší čas paplón vymeniť? Stále spíte pod ťažkou páperovou perinou? Možno patríte k tým, ktorí netrpia alergiou na perie. Je však správne prikrývať sa perinou, ktorú ste dostali ako svadobný dar od starej mamy? Existujú príznaky, ktoré nasvedčujú tomu, že váš paplón doslúžil. Ktoré to sú? My to vieme. A o chvíľu budete vedieť aj vy.

5 rokov a dosť

Stanoviť presný čas, kedy je potrebné paplón vymeniť, je takmer nemožné. Ovplyvňuje to použitý materiál, kvalita, ale najmä to, ako často paplón používate. Odborníci radia, aby sa prikrývky vymieňali minimálne raz za päť až sedem rokov. Vankúš je potrebné nahradiť oveľa skôr. Tým, že na vankúši ležíte celé noci, znehodnocujú ho pot a špina. Ak máte vankúš dva a viac rokov, preč s ním.

 

Set Sweet, paplón a vankúš Set paplón a vankúš Sweet. Zdroj: www.temponabytok.sk

 

Žltá nie je dobrá

Poďme k príznakom, ktoré hovoria za to, že je načase paplón vymeniť.

Keď sa rozhodneme kúpiť si novú prikrývku, automaticky nás to ťahá k tým snehobielym. Biela totiž symbolizuje čistotu, nepoškvrnenosť a nevinnosť. Po čase a častým používaním paplón prirodzene mení farbu. Ak je ten váš skôr žltý ako biely, je to znak toho, že treba investovať do nového. Vtedy je potrebné vankúš a paplón vymeniť.

Farbu paplóna ovplyvňuje aj časté potenie. Ak sa zvyknete často potiť, nepomôže iba vymeniť obliečku, je nutné častejšie meniť samotný paplón.

Náplň je neforemná, paplón má dokonca miesta bez náplne. Takýto paplón vás zohreje asi tak ako deka. Vymeňte ho, a zaraz sa zvýši aj kvalita vášho spánku.

 

Vymeniť paplón Čas vymeniť paplón za nový. Zdroj: pinterest.com

 

Páperový alebo z umelých vlákien

Ak ste sa už rozhodli vymeniť starý paplón za nový, je dobré vedieť, aký typ prikrývky je pre vás ten správny. Náplň prikrývok môže byť vyrobená z prírodných materiálov, ako je páperie a perie, alebo aj vlna, bavlna, či hodváb. Dostupné sú aj paplóny s výplňou z umelých syntetických vlákien.

Výhodou prírodnej náplne je, že pekne dýcha a jemne sa prispôsobí telu. Táto náplň už od prírody disponuje najlepšími izolačnými schopnosťami. Perie pochádza väčšinou z vodnej hydiny, je sterilizované a starostlivo vyberané. Tieto paplóny patria k zaužívanej tradícii a veľmi dobre udržiavajú teplo, ak sú navyše kvalitne ušité, sú ľahké a vzdušné. Ich hlavnou nevýhodou je, že perie je známy alergén, a preto sú pre alergikov nevhodné.

Ďalším prírodným materiálom, ktorý sa v súčasnosti dostáva do popredia, je ovčia vlna. Paplóny z ovčej vlny sú plnené upravenými vláknami z prírodnej vlny, ktoré sú veľmi ľahké a jemné na dotyk. Ovčia vlna sa vyznačuje dobrými termoregulačnými vlastnosťamiKumuluje ľudské teplo a odvádza spod periny vlhkosť.

Syntetická výplň pozostáva z polyesterových vlákien, ktoré majú podobné vlastnosti ako prírodná výplň, sú však dostupné za nižšiu cenu. Umelé vlákna efektívne odvádzajú od tela vlhkosť. Paplóny s výplňou z umelých vlákien sú ťažšie než paplóny s prírodnou výplňou, keďže na dosiahnutie rovnakých tepelných vlastností potrebujú väčšie množstvo výplne. Sú vhodné najmä pre alergikov. Tieto paplóny sa však po určitom čase používania zvyknú zbehnúť, čím sa zmenší ich objem aj schopnosť udržovať teplo.

 

Posteľ Gabriela Manželská posteľ Gabriela. Zdroj: www.temponabytok.sk

 

Aby vydržali dlhšie

Paplóny a vankúše by ste mali každý deň ponatriasať. Vďaka tomu si náplň zachová svoj tvar a páperie pružnosť. Paplóny však nevysávajte ani neklepte, poškodilo by sa páperie. Aby bolo páperie opäť našuchorené, stačí vankúš alebo paplón niekoľko hodín sušiť v sušičke.

Keď paplón operiete, predĺžite tým jeho životnosť. Náplň sa zvykne časom zhlukovať. Paplón potom pôsobí tenšie a zníži sa nosnosť náplne. Aspoň raz do roka ho operte. Ideálne je oprať ho dvakrát, ale maximálne štyrikrát. Príliš časté pranie paplón zbytočne opotrebuje. Ďalším dôvodom, prečo paplóny prať, sú roztoče. Vankúše a paplóny aspoň raz do roka vyperte na 60°C, aby ste sa zbavili všetkých mikroorganizmov a roztočov. Predtým než paplón opäť použijete, dobre ho vysušte. Ak ho necháte sušiť vonku, uistite sa, že nie je na priamom slnku, ktoré by mohlo látku príliš zmäkčiť a spôsobiť vznik dierok.

 

Nový paplón Paplón so vzorom Paríž pre vašu posteľ. Zdroj: pinterest.com

 

Na periny patria čisté a voňavé obliečky

Akokoľvek často ste navyknutí prať posteľnú bielizeň, dlhší čas ako jeden týždeň je dosť na to, aby ste ohrozili svoje zdravie. Posteľná bielizeň sa rozhodne nemá meniť až vo chvíli, keď začne nepekne voňať. Biologický odpad nazhromaždený v posteľnej bielizni môže nielen za kožné problémy, akné a upchaté póryale aj za vznik alergií alebo zhoršenie astmy a dýchacích problémov. Vymeniť obliečky na vankúši i perine je potrebné raz za týždeň, najneskôr po 14 dňoch. Ak ste chorí, trpíte nadmerným potením alebo ste alergici, mala by sa posteľná bielizeň meniť raz za tri dni. 

 

Posteľ Desi Manželská posteľ Desi. Zdroj: www.temponabytok.sk

 

V dnešnej dobe sa prisudzuje veľká sila učeniu Feng šuej. Posteľ nepatrí k oknu, oproti dverám, mala by sa dotýkať steny, a podobne. Kvalita nášho spánku však nezávisí iba od umiestnenia postele, ale aj od toho, ako zodpovedne pristupujeme k starostlivosti o posteľnú bielizeňpaplóny a vankúše. Výmenou starého opotrebovaného paplóna či vankúša znížime riziko ochorenia. Čistá a voňajúca posteľná bielizeň zas navodí pocit bezpečia a upokojujúcu atmosféru. Dnešný trh ponúka paplóny z rôznych materiálov a v rôznej kvalite, navyše sú cenovo dostupné, preto neváhajte s investíciou do zdravého spánku.