Ako na starostlivosť o nábytok z masívneho dreva? Poradíme vám

Ako na starostlivosť o nábytok z masívneho dreva? Poradíme vám

Masívny nábytok už dnes nie je taký obľúbený, ako to bolo pred rokmi. Niektorých odrádza jeho masívny vzhľad a ťažká konštrukcia, iní odmietajú do nábytku toľko investovať. Na druhej strane tí, ktorí si zariadili svoj príbytok masívom, neľutujú. Nábytok vyrobený zo surového dreva je originál, príjemný na dotyk a má svoju typickú vôňu. Ďalším plusom je jeho životnosť. Štatisticky, nábytok z buku má životnosť 15 – 20 rokov, dubový nábytok až 35 rokov. Aby si takýto nábytok zachoval svoje vlastnosti a kvalitu, je potrebné venovať mu väčšiu pozornosť a naučiť sa, ako sa oň správne starať.

Citlivý na klimatické podmienky

 

Surové drevo je citlivé na klimatické podmienky. Zdravá klíma pre masívny​ nábytok znamená teplotu približne 20 °C a vlhkosť vzduchu v rozmedzí 50 – 60 %.​ Masívny nábytok pravidelné vetrajte, najlepšie​ mierny prievan a zvlhčovanie vzduchu pri horúčavách. Neodporúča sa umiestniť ho v miestnostiach s podlahovým kúrením, ktoré vysúša vzduch. Nemal​ by byť vystavený ani priamym slnečným lúčom.​ Priame slnečné žiarenie môže mať za následok nerovnomernú zmenu farebného odtieňa povrchu, prípadne môže dôjsť k poškodeniu povrchovej úpravy.

 

Masívny konferenčný stolík Konferenčný stolík z masívu. Zdroj: pinterest.com

Povrchové úpravy masívneho nábytku

Nie je masív ako masív. Okrem toho, že na výrobu sa používa rozličné drevo, rozdielna je aj povrchová úprava. Najčastejšie sa môžeme stretnúť s povrchovou úpravou v podobe laku, vosku a oleja. Porovnajme si ich pre a proti.

Lakovaný nábytok

Nábytok býva zväčša lakovaný moridlom​ s lakovým filmom.​ Lakovaný povrch, bohužiaľ, má nízku odolnosť proti chemickým prostriedkom. Rozpúšťadlo môže takýto povrch ľahko zničiť. Pozitívom je však jednoduchá oprava takéhoto povrchu. Poškodené povrchy je možné ľahko osviežiť,obnoviť a zbaviť mechanického poškodenia.

Voskovaný nábytok

Tento nábytok je pokrytý vrstvou vosku a vyžaduje si omnoho väčšiu starostlivosť ako lakovaný nábytok. Vosk, ktorý pokrýva povrch dreva, je možné ľahko poškodiť teplom, preto nie je vhodné klásť na takýto nábytok horúce predmety.

Vosk sa najprv rozpúšťa v rozpúšťadle, a potom sa natiera na povrch nábytku pomocou mäkkej handričky alebo penovej gumy. Pred voskovaním sa nábytok napúšťa fermežou alebo iným výrobkom na penetráciu. Nakoniec sa nábytok leští. Leštenie vytvára vo vosku šupinovú štruktúru, ktorá je veľmi trvanlivá.

Olejovaný nábytok

Nábytok, ktorý je ošetrený olejom, si zachováva​ svoje prírodné vlastnosti. Po​ nanesení a vytvrdnutí oleja ostáva drevo hodvábne matné, pričom je zvýraznená prírodná štruktúra povrchu. Olejovaný povrch má veľkú výhodu, pretože sa dá kedykoľvek oživiť jednoduchým pretretím pomocou oleja a bavlnenej handričky. Ak chcete mať olejovaný nábytok v tmavšom odtieni, stačí pridať do oleja pigment na to určený a olejovať.

Masívny lakovaný stôl Lakovaný stôl z masívu. Zdroj: pinterest.com

Údržba a starostlivosť o masívny nábytok

Údržba lakovaného​ nábytku je veľmi jednoduchá. Nábytok treba čistiť vlhkou​ handričkou,​ktorá​ nepúšťa vlákna,​a následne ihneď vytrieť do sucha. Handrička​ nesmie byť mokrá! Na čistenie nepoužívame agresívne a abrazívne prostriedky. Používame spreje a pasty určené priamo na lakovaný nábytok. Nanášame ich na handričku, nie priamo na nábytok. Prostriedok, ktorý sa používa prvýkrát, treba preveriť pretretím časti nábytku na mieste, ktoré je menej viditeľné.

Voskovaný nábytok utierajte​ len suchou handričkou,​ktorá nepúšťa vlákna, prípadne sa môže suchou handričkou aj preleštiť. Nepoužívajte agresívne prostriedky a leštenky, ktoré obsahujú rozpúšťadlá. Snažte sa vyhnúť tomu, aby ste nábytok vystavili vode a vlhkosti. Pokiaľ dôjde ku kontaktu s vodou, povrch ihneď osušte. Následne stačí povrch vyleštiť suchou handričkou.

Pre obnovu lesku a odolnosti povrchu odporúčame používať voskové renovačné prípravky.​ Tieto prípravky môžete použiť aj pri bežnej údržbe. Vosk sa nanáša mäkkou handričkou a po uschnutí sa preleští suchou handričkou.

Olejovaný nábytok utierajte vlhkou handričkou s veľmi slabou mydlovou vodou. Nikdy​ nepoužívajte koncentrované​ alebo abrazívne prostriedky, ktoré​ pôsobia agresívne a mohlo by dôjsť k narušeniu a poškodeniu plochy. Nábytok odporúčame natrieť prípravkami pomocou handričky každé 2 – 3 mesiace.

Masívny stôl Ako sa starať o masívny nábytok. Zdroj: pinterest.com

Ako na škrabance?

Ak ste našli malý škrabanec, neľakajte sa. Stačí vám obyčajná dužina​ z orecha (vlašského,​ píniového alebo para). Pretrite škrabanec, olej​ z orecha škrabanec ľahko zamaskuje.

Pri väčšom množstve škrabancov, alebo ak sú škrabance hlbšie, voľte vosk​ určený na opravu nábytku. ​Vyrába sa v rôznych farbách a odtieňoch, vyberte tú najvhodnejšiu. Škrabance vyplňte voskom, následne ich nechajte zaschnúť a pretrite mäkkou handričkou.

 

Posteľ z masívu Manželská posteľ z masívu. Zdroj: pinterest.com

Rada na záver

Hovorí sa, že drevo pracuje. Preto občas môžete počuť praskanie, škrípanie alebo vŕzganie. To je síce pravda, ale drevené komody alebo postele začnú pracovať až po ich zaťažení. Kvalitne spracovaný nábytok by však nemal praskať ani vŕzgať. Takto odlíšite napríklad kvalitné drevené postele od nekvalitných. Ak vŕzgajú už v predajni, alebo keď sú nové, drevo nebolo už počas výroby dostatočne kvalitne spracované, alebo nebol použitý správny typ dreva. Hoci sa prvotné náklady na kúpu takéhoto nábytku môžu zdať vyššie, kvalita​ a dlhoročná životnosť tohto​ nábytku vám to niekoľkonásobne oplatia.