Ako sa správne starať o vírivku?

Ako sa správne starať o vírivku?

Vírivka je v súčasnosti dokonalou spoločníčkou takmer každej záhrady. Vďaka nej si môžeme dopriať súkromný wellness bez toho, aby sme museli cestovať na drahú dovolenku k moru či do kúpeľov. Aby sme si ju však mohli užívať čo najdlhšie, dôležité je myslieť na jej správnu starostlivosť a ochranu. Na čo je potrebné dbať najviac?

 

Kartušový filter

 

Buďme všímaví

Starostlivosť o našu vírivku je veľmi podstatná. Od toho sa odvíja ako dlho nám vydrží, aj koľko peňazí minieme na jej údržbu či náhradné diely. Aby sa príjemný oddychový pobyt vo vírivke nezmenil na strašidelný scenár, zaujímať by sme sa mali o jej filtračný systém, aký typ filtra je nutné používať alebo na čo je vhodný ozonizátor vody. Filtračné systémy by mali byť dosť silné na to, aby zvládli prefiltrovať dostatok vody. Všímať by sme si mali ich výkon a možnosť nastavenia filtračných cyklov. 

Spomínaný ozonizátor pomáha v rámci starostlivosti o vodu, keďže mieša ozón s vodou a tým dezinfikuje vodu. Ideálne by mal byť nastavený na šesť až deväť hodín denne. V prípade menšieho času stráca ozonizátor na svojom účinku. Kvalitu vody však môžeme sledovať aj za pomoci testerov. 

 

Chémia do vírivky

 

Základom je kontrola

Aby sa naša vírivka zakaždým úspešne prebrala k životu a bola pripravená naplno, pred napustením by sme ju mali čo najlepšie prezrieť, či je v poriadku materiál, nie sú na nej diery, nečistoty, prach alebo usadeniny z vody. 

 

Chémia musí byť

Pre vírivky je chémia priam nevyhnutnosťou. Môžeme sa rozhodnúť napríklad pre chlórovú chémiu – tu však musíme rátať s pravidelnou obmenou vody minimálne raz za štvrťrok. Voda totiž po dlhšom čase môže obsahovať nebezpečné chloramíny. Prevenciou je aj mesačná výmena aspoň 30% objemu vody. Po uplynutí troch mesiacov by sme mali výrivku poriadne vyčistiť, a to vrátane všetkých potrubí. Taktiež ju vydezinfikovať a napustiť čistú vodu. Upraviť by sme mali aj pH vody a jej alkalitu. 

Ďalšou alternatívou je ísť na to bezchlórovo. Najčastejšie ide o tzv. kyslíkovú chémiu. Podstatné je však myslieť na správny výber produktu a dodržiavať návod na použitie. Bezchlórové prostriedky sa dávkujú prevažne raz týždenne. Zaujímavé sú svojou šetrnosťou k životnému prostrediu a zdraviu – aj tým, že vďaka nim odpadá vznik chlóramínu vo vode. Preto, ak si dokážeme ustrážiť zásaditosť vody a pH faktor, voda vo vírivke nám vydrží aj po celý rok. Ušetríme si tak čas aj financie. Výhodou je, že takáto starostlivosť nás chráni pred plesňami, baktériami, riasami a navyše necítime známy zápach po chlóre.

 

pH vody vo vírivke

 

Nastavenie pH

Ak si nastavíme pH hodnotu vody vo vírivke kvalitne, zabezpečíme si tým kvalitnejšie kúpanie, lepšiu dezinfekciu a voda nám nebude zapáchať. Preto sa oplatí investovať do kvalitného merača hodnôt vody, na báze fotometra. Ten zmeria hodnoty pH, chlóru, aktívneho kyslíka, viazaného chlóru aj ďalších. 

 

Trysky vo vírivke

 

Trysky

Takmer každá vírivka obsahuje veľa hydromasážnych a vzduchových trysiek, cez ktoré preteká veľké množstvo teplej vody. Postupom času sa preto zanášajú vodným kameňom, nečistotami či mastnotou. Toto všetko treba z trysiek odstrániť a snažiť sa, aby sa vodný kameň vytváral čo najmenej. Aj keď je samotná vírivka a jej akrylový povrch hladký, aj na ňom môžeme nájsť veľa vodného kameňa. Najvhodnejšie je preto zadovážiť si čistič na bazénové steny. 

 

Čistenie filtrov

 

Kedy je vhodné čistiť filtre?

V prípade, že máme doma značne tvrdú vodu, po napustení vírivky je dôležité oplachovať filtre desať až štrnásť dní pod tečúcou vodou – odporúča sa to, aj keď máme kvalitné filtre. Oplachovaním každý druhý deň zabránime usadzovaniu vodného kameňa, ktorý upcháva filtračnú látku. Práve to znižuje účinok filtrácie, trpí tým cirkulačné čerpadlo a znižuje sa aj výkon hydromasážnych trysiek. 

Postup je jednoduchý – kartušový filter vytiahneme a nad čistým vedrom ho poriadne opláchneme čistou vodou. Dbať je potrebné na každý záhyb. Tento postup opakujeme až dokým nebude voda vo vedre úplne čistá, a to raz za dva dni po napustení vody do vírivky. Po uplynutí dvoch týždňov stačí čistiť filter len raz za týždeň. Ak tieto filtre nebudeme čistiť pravidelne, riskujeme ich doslovné "zacementovanie," s ktorým nám nepomôže ani ten najlepší čistič na trhu. Ak máme dve sady filtrov, vhodné je práve vyčistené filtre namočiť ešte na dvanásť hodín do vodného roztoku, kde sme pridali dezinfekčný prostriedok a potom ich nechať voľne uschnúť. 

 

Izolačný termokryt

 

Starostlivosť o izolačný termokryt

Osobitnú pozornosť by sme mali venovať práve termokrytu a to nielen kvôli hygiene, ale aj v rámci jeho životnosti. Aby bola hygiena správne dodržaná, potrebné je termokryt občasne skontrolovať zo spodnej časti, či tam náhodou nie je nečistota. Z vonkajšej strany sa odporúča očistiť ho od prachu aj konzervovať prípravkom na koženku. Termokryt vírivky z vnútornej strany stačí umyť vodou približne raz štvrťročne alebo podľa potreby. V prípade jemného znečistenia môžeme použiť roztok potravinárskej kyseliny citrónovej s vodou.

 

Vypustenie a skladovanie vírivky

 

Vypustenie a skladovanie

Ak sa rozhodneme našu vírivku zazimovať, musíme pamätať na to, že jej uskladnenie je rovnako dôležité ako samotná prevádzka. Často sa v takomto prípade obraciame na sevisného technika. Zazimovať vírivku si však dokážeme aj sami a môžeme tak ušetriť peniaze. Dôležité je ale pamätať na to, že na škody, ktoré by prípadne vznikli neodborným zazimovaním vírivky, sa nevzťahuje záruka u žiadneho výrobcu. 

Pred vypustením vody je potrebné použiť prípravok na vyčistenie obehového systému. Následne vodu vypustitť, povoliť všetky šrúbky, ventily nechať otvorené, vyčistiť povrch vírivky, dôkladne osušiť nafukovací skelet aj odstrániť prebytočnú vodu z motora či v čerpadlách. Nesmieme zabudnúť na vypnutie ističa – vírivka musí byť úplne vypnutá, keď spustíme vypúšťanie vody! Vírivku je následne potrebné uložiť na suché a temperované miesto. 

 

Chcete si relax užívať aj vy? Vyberte si tú svoju vírivku spolu s príslušenstvom na www.kondela.sk