Ako sa starať o drevený nábytok?

Ako sa starať o drevený nábytok?

Vonia, ohúri dlhou životnosťou, zútulní priestor, miestnosť opticky zohreje, poteší oko, je príjemný na dotyk. A aké ďalšie benefity dreveného nábytku napadajú vám? Drevo je materiál, ktorý sa pri výrobe nábytku používa odnepamäti. Je neoddeliteľnou súčasťou romantického provensálskeho aj minimalistického škandinávskeho štýlu. Univerzálnosť – to je ďalšie veľké plus dreveného nábytku. Aby sme však vyťažili maximum z potenciálu, mali by sme sa o drevo patrične starať. Ako očistiť drevený nábytok? Kedy ošetriť povrch? A čomu sa, naopak, vyhnúť pri starostlivosti o drevený nábytok?

drevený nábytok

 

Aká je ideálna vnútorná klíma pre drevený nábytok 

Drevený nábytok je najcitlivejší na vlhkosť a teplotu vzduchu. Vyhovuje mu, rovnako ako nám ľuďom, odporúčaná vlhkosť v rozmedzí 45 – 60 %. Ak je nižšia, drevo sa začne scvrkávať. Naopak, ak je vyššia, začne pučať. Preto drevený nábytok neumiestňujte v blízkosti tepelného zdroja - radiátora, pece či krbu. Vyhnite sa tiež priamemu vystaveniu slnečným lúčom. Klesla vlhkosť vzduchu kvôli vykurovacej sezóne pod 40 %? Použite zvlhčovač vzduchu či difúzer, oceníte to vy, aj váš drevený nábytok. 

Proti vlhkosti vzduchu vyššej ako 60 % sa dá tiež účinne bojovať – pravidelným vetraním. Vetranie oceníte tiež počas vykurovacej sezóny, zlepší sa aj vaša kvalita života vďaka príjemnejšej vnútornej klíme. Ak chcete predĺžiť životnosť svojho dreveného nábytku, doprajte mu tieto podmienky.

 

Ako sa starať o drevený nábytok?

 

O drevený nábytok sa starajte aj podľa povrchovej úpravy

Lakovaný, olejovaný či voskovaný drevený nábytok. Toto sú najčastejšie povrchové úpravy dreva v nábytkárskej výrobe. Pri lakovaných a voskovaný drevených stoloch sa vyhnite kladeniu horúcich riadov na ich povrch. Ak už naň ale naozaj musíte ísť s hrncom čerstvého vývaru či pekáčom s chrumkavým kuraťom, odporúčame vždy použiť podložku či drevenú dosku na krájanie.  

Či už čistíte drevené stoličky, stoly alebo komody, ideálnym pomocníkom je jemná handrička z mikrovlákna. Na nábytku tak neostanú po umývaní jemné chĺpky. Pri menšom znečistení pokojne postačí namočiť handričku do vlažnej vody a vyžmýkať, pri väčších nečistotách odporúčame siahnuť po prírodných čistiacich prostriedkoch, ktoré dostanete bežne kúpiť v drogériách. 

V prípade, že máte doma olejovaný alebo voskovaný nábytok, 2-krát do roka mu doprajte nový primeraný náter. Na olejovaný nábytok sa zväčša používa ľanový olej, ten má však veľmi špecifickú arómu. Ak vám prekáža, pokojne môžete na tento drevený nábytok použiť aj vosk, ktorý je trvácnejší a zároveň vyplní prípadné škrabance v dreve. Avšak opačný postup – olej na voskovaný drevený nábytok – neodporúčame. 

 

Ako sa starať o drevený nábytok?

 

Čomu sa vyhnúť pri starostlivosti o drevený nábytok

Najúčinnejším spôsobom, ako drevenému nábytku predĺžiť životnosť, je nájsť mu vhodné miesto. Dbajte preto na vlhkosť vzduchu v miestnosti a tiež na to, aby nebol drevený stôl či drevená skriňa pri zdroji tepla, prípadne vystavená priamym slnečným lúčom. 

Pri čistení dreveného nábytku sa vyhnite drsným handričkám, špongiám či dokonca kefám. Pred agresívnymi chemickými čistiacimi prostriedkami a leštidlami dajte prednosť prípravkom založeným na prírodnej báze. Okrem horúcich predmetov nikdy nedopustite, aby na drevenom nábytku ostala dlhší čas rozliata akákoľvek tekutina. Ak si dáte na toto pozor, váš drevený nábytok bude nielen vyzerať skvele, ale tiež sa dožije úctyhodného veku. 

 

Hľadáte masívny drevený nábytok, ktorý zútulni váš domov? Nájdete ho na kondela.sk.