Ako si ochladiť interiér bez spotreby elektriny

Ako si ochladiť interiér bez spotreby elektriny

Mnohí z nás leto priam milujú. Letné dovolenky pri vode, príjemné posedenia s drinkom či slastné opaľovanie na záhradách. Horúce počasie nám ale  veľakrát ukazuje aj svoje menej svetlé stránky – keď sa stále vyššie teploty menia na únavné peklo. Klimatizácia je dnes už  samozrejmosťou, no často obnáša mnoho nákladov na kúpu, inštaláciu aj na spotrebu energie. Poznáme však niekoľko možností ako sa vyhnúť prehriatiu interiéru, zabezpečiť si komfortné bývanie i ušetriť. Ako na to?

 

Ochladenie interiéru

 

Schlaďte sa jednoducho a lacno

Či už bývame v dome alebo byte, vysoké teploty, ktoré stúpnu na tridsiatku nám ľahko prekročia hranicu príjemného nažívania. Keďže mnohí z nás nemajú možnosť letné obdobie prežiť častejšie pri chladnejšej vode, existujú zaujímavé triky a riešenia ako si spríjemniť život a nevyprázdniť si pritom peňaženku. Aby sme mali menej problémov od samého začiatku, dôležité je myslieť na vyhovujúcu mikroklímu už vopred, teda pri samotnej stavbe domu alebo prerábaní bytu. Ak si okolo domu vysadíme zeleň alebo dom zateplíme kvalitnejšie a zabezpečíme mu tak vopred potrebné tienenie, veľmi si tým pomôžeme. Ak si však takúto alternatívu nemôžeme dovoliť ihneď, môžeme si pomôcť inak. 

 

Správne tienenie

 

1. Správne tienenie

Jedným z najčastejších a najpopulárnejších alternatív ochladzovania je efektívne tienenie. Vďaka nemu obmedzíme priamy vpád ostrého slnka do vnútra našich domovov a udržíme si priestory chladnejšie. Lepším trikom, než použiť štandardné žalúzie alebo závesy zvnútra, sú vonkajšie žalúzie alebo tieniace prvky. Práve tie pomôžu pred prehriatím fasády aj okien.

 

Ventilátor

 

2. Priateľ ventilátor

Výborným pomocníkom pri ochladzovaní môže byť aj ventilátor, ktorý nezruinuje náš rozpočet a dokáže vyhovieť potrebám. Umiestniť ho môžeme smerom von a horúci vzduch tak dostaneme preč z domu. Taktiež môže pomôcť, ak pred ventilátor položíme nádobu s ľadom alebo plastové fľaše so zmrazenou vodou. Po miestnosti tak bude prúdiť studený vzduch. V prípade stropného ventilátora by sme ho mali nasmerovať tak, aby sa otáčal v protismere a horúci vzduch fúkal hore a von. 

 

Vetranie

 

3. Zamávajme teplu

V prípade skutočne nutnej šetrnosti môžeme využiť ďalšiu z metód. Do okna, ktorým najčastejšie vetráme miestnosť môžeme dať plachtu, ktorú sme predtým namočili do studenej vody a poriadne vyžmýkali. Vzduch, ktorý prechádza takouto vlhkou plachtou sa zároveň ochladzuje. Takýmto spôsobom môžeme zvlhčiť sieťku, zabraňujúcu vstupu hmyzu, ktorá sa často nachádza práve na okne. Dôležité je aj samotné vetranie. Pri vysokých teplotách sa odporúča vetrať hlavne v noci, resp. nadránom. Ideálne je otvoriť v miestnosti dve okná, spraviť na pár minút prievan a nechať vzduch prúdiť. 

 

Spánok bez periny

 

4. Metóda ako na Sahare

Je všeobecne známe, že obyvatelia horúcich krajín sa počas spánku nezakrývajú teplou perinou a presne to isté by sme mali v prípade horúčav urobiť aj my. Namiesto hrubého paplóna sa odporúča dať si vedľa seba uterák namočený vo vlažnej vode alebo vopred schladený v chladničke. Ak si však spánok bez periny nedokážeme predstaviť, existuje alternatíva aj v tomto – vymeniť hrejivú bielizeň za „studenšiu“ saténovú alebo ľanovú. Taktiež sa už vyrábajú aj matrace s letnou aj zimnou stranou, práve tá letná strana odvádza teplo aj vlhkosť. 

 

Vypnuté spotrebiče

 

5. Spotrebiče nechajme vypnuté

V dnešnej modernej dobe si nevieme predstaviť život bez užitočných spotrebičov. Ak sú však zapojené do elektriny, sú značným zdrojom tepla v priestore. Preto je vhodné počas horúčav nechať zapojené len tie zariadenia, ktoré sú potrebné, ostatné môžeme nechať úplne vypnuté alebo odpojené zo siete. 

 

Horúci vzduch

 

6. Lepšie dole ako hore

Pravdou je, že kým horúci vzduch nám stúpa hore, nižšie sa drží práve ten studený. Počas letného obdobia by sme sa preto mali častejšie zdržiavať na nižších poschodiach alebo tráviť viac času v suteréne. 

 

Úsporné žiarovky

 

7. Nie je žiarovka ako žiarovka

Ak si namiesto klasickej žiarovky kúpime LED, pomôžeme tým aj k istému ochladeniu priestoru. LED žiarovka totiž do miestnosti, ktorú osvetľuje prináša menej tepla a navyše je úspornejšia. 

 

Farebný nábytok

 

8. Aj farba dokáže divy

Keď sa povie leto, na čiernu farbu pomyslíme len zriedka. A dobre robíme. Čierna farba totiž môže byť počas horúcich letných dní veľkým nepriateľom aj v prípade interiéru. Tmavé farby totiž pohlcujú teplo a práve takto sa zvyšuje aj teplota v dome. Nemusíte sa však báť a vymieňať všetok tmavý nábytok a celé zariadenie.

Riešením môže byť efektívne doplnenie svetlými doplnkami a textilom. Sedačku môžeme napríklad prekryť svetlou bavlnenou dekou, vymeniť dekoračné vankúše a obrusy, nahradiť tmavé sedáky svetlejšími alebo si urobiť radosť farebnými kvetinami v šikovných kvetináčoch, ktoré si poukladáme na štýlový stojan BAMIR. Dobrá rada: Vyhýbajme sa žltej farbe, ktorá priťahuje hmyz.

 

Pergola na terasu

 

9. Zastavme slnko zvonku

V prípade, že disponujete terasou alebo záhradkou, pripravte si na leto aj ju. Okrem skvelej pohody si správnym výberom záhradného nábytku viete zabezpečiť aj to, aby vám priame slnko nesvietilo rovno do vnútra. Okrem rastlín, ako napríklad paliem, sú vhodné aj slnečníky, záhradné stany alebo pergoly, ktoré môžu byť oveľa lacnejšou a dostupnejšou formou tienidla. 

Vyberte si z našej ponuky záhradného nábytku to pravé pre seba na kondela.sk