Ako si pripraviť najlepší domáci hamburger

Ako si pripraviť najlepší domáci hamburger

Ikonický, chutný, vysoko kalorický a populárny. Hamburgeru by sme mohli nájsť desiatky ďalších prívlastkov. Aj tak by v sebe ukrývali len jedno – jedinečnú chuť, na ktorú sa spoliehajú milióny ľudí po celom svete. Aj keď si ho dokážeme v priebehu niekoľkých minút objednať aj z iného kúta krajiny, stále populárnejšia sa stáva jeho domáca výroba. Čo sa za ňou ukrýva?

 

2 mladí muži 2 mladé ženy pijú víno a grilujú na záhrade

 

Je naozaj hamburger dielom Američanov?

Hovädzie mäso v žemli s trochou zeleniny, syrom, kečupom a cibuľou sa v Spojených štátoch objavilo už niekedy počiatkom 20. storočia. Teórií o tom, odkiaľ hamburger vlastne pochádza je hneď niekoľko. Tá najpopulárnejšia tvrdí, že pochádza z nemeckého mesta Hamburg, kde ľudia jedli opečené mäso na chlebe už veľmi dávno. V polovici 18. storočia sa tu totiž objavil prvý recept na tzv. Hamburgskú klobásku. Iné tvrdenie zasa hovorí, že jeho história siaha do lodnej spoločnosti Hamburg America Line, ktorá mala pasažierom podávať sendviče podobné dnešným hamburgerom. Dodnes presne nevieme, aký je pôvod tohto jedla. Poznáme však jeho sviatok, ktorým je 28. máj. 

 

Muž v ružovej zástere griluje mäso na záhrade

 

Od fastfoodu ku gurmánskemu umeniu

Je štatisticky dokázané, že Američania ročne skonzumujú  viac ako päťdesiat miliárd kusov tohto chutného pokrmu. Jeho  hlavným zdrojom sú rôzne fastfoody, ktoré nájdeme na každom rohu. Hamburger sa pomaly začal presúvať aj do slovenských domácností, kde si ho vychutnávame na záhradných grilovačkách alebo oslavách, vyrobený pekne podomácky. Názory na jedenie tohto kalorického jedla sú všelijaké, aj my sme si ho však obľúbili. Dokonca neváhame s vylepšeniami, ktoré hamburgeru dodajú ten správny „európsky“ šmrnc. Nastal teda čas, keď sa obyčajné mäso v žemli zmenilo doslova na kulinársku delikatesu!

 

Príprava hamburgerov na grile

 

Ako si pripraviť naozaj dokonalý burger?

Pravdou je, že dať piecť mäso a naložiť naň dresing či zeleninu nie je nič zložité. Pre perfektný pôžitok z tohto jedla je dôležité dodržať niekoľko správnych rád. Výber správneho mäsa je jednou z nich. Ak nemáte radi mäso pomleté v obchode, môžete tak urobiť sami doma na šikovnom robote KANTE, ktorý vo svojej bohatej výbave obsahuje aj mlynček na mäso. Predtým je dôležité zbaviť mäso blán a nakrájať ho na kocky, ktoré je potrebné pomlieť nahrubo. Dobrá rada - lepšie sa dokonca melie mäso, ktoré je dobre chladené. Ideálna je kombinácia hovädzieho krku, nízkeho rebra a hrude. Váš hamburger tak získa šťavu a pomer mäsa a tuku bude dokonale vyvážený. 

Aby hamburger držal tvar, vhodné je navlhčiť si mäsko v rukách, vytvarovať guľôčky a tie potom stlačiť do placky s hrúbkou nie viac ako 2 cm. Do stredu placky môžeme prstom urobiť malú dierku, aby sa mäso nenadúvalo a malo dokonalú hrúbku. Zabudnúť netreba ani na to, že mäso solíme a koreníme až keď je na rozpálenom grile či panvici. 

 

 

Aby všetko do seba dokonale zapadlo

Ten správny hamburger by nemal byť príliš spálený ani veľmi nedopečený. Jednoducho nájsť zlatú strednú cestu, vďaka ktorej bude mať jedinečnú chuť – takzvaný medium hamburger. Či je mäso naozaj prepečené zistíme jemným prehmataním, kedy sa dotkneme stredu aj okraja a porovnáme konzistenciu. Ak má burger stred aj okraj takmer zhodne tuhý, je hotový. Ak chystáte mäso na panvici, neotáčajte ho príliš často, doprajte mu čas, aby sa nerozpadlo. 

Dôležité je aj správne skladanie hamburgera. Samotné žemle je pred ukladaním vhodné jemne opiecť na panvici alebo grile. Spodok žemle natierame dipom, majonézou alebo horčicou. Potom ukladáme list šalátu, kolieska paradajky a následne hotové mäsko. Ak pripravujete cheeseburger, na teplé mäso dávame plátok syra, ktorý sa chutne rozleje. Na syr pridáme uhorku a tenké krúžky cibule. Horný diel žemle môžeme zľahka potrieť omáčkou. Aby sme naše chutné dielo zavŕšili a držalo nám pokope, môžeme celý hamburger zaistiť špáradlom alebo ozdobnou tenkou špajľou. 

 

Príprava surovín na hamburger. Na stole sú žemle, mleté mäso, syr, šunka a zelenina.

 

Recept na skvelý domáci hamburger

 

Potrebujeme tieto ingrediencie:

500 g mletého hovädzieho mäsa
4 ks žemlí
listový šalát
paradajku
uhorku
cibuľu
trochu soli
mleté čierne korenie
tatársku omáčku
barbecue omáčku
tvrdý syr

 

Postupovať budeme takto:

Mäsko, ktoré máme pomleté vytvarujeme na placky hrubé približne 1,5 cm až 2 cm. Následne ich necháme odstáť v chladničke asi 30 minút. Potom tieto vytvorené placky osolíme, okoreníme a opekáme 3 až 4 minúty na grile alebo napríklad na užitočnej grilovacej panvici KAROTE, ktorá je skvelým pomocníkom aj pre začiatočníkov. Po opečení necháme mäso odpočinúť. Mäso neopekáme na oleji, ten použijeme len napríklad na natretie mriežky grilu, aby sa neprilepilo.
Ďalej si pripravíme žemle, ktoré prekrojíme nožom na polovicu. Jednotlivé kúsky žemle opečieme na suchej panvici. Potom spodnú čas žemle potrieme tenkou vrstvou barbecue omáčky, pridáme šalátový list, tatársku omáčku, grilované mäso,  syr, zeleninu podľa chuti a prikryjeme vrchnou časťou, ktorú sme si potreli ešte trochou omáčky. Ak si tatársku alebo barbecue omáčku neradi pridávate priamo do žemle, výborným tipom je sada štyroch misiek na podnose CARINE, kde si môžete na jednotlivých prílohách pochutnávať samostatne.

Dobrú chuť!