Ako si pripraviť skvelú kávu aj doma?

Ako si pripraviť skvelú kávu aj doma?

Vychutnať si kávu – to chce špeciálny rituál. Kvalite, v akej ju pripravujú skúsení baristi vo vychýrených kaviarňach, sa môžete priblížiť aj domácou prípravou. Stačí si dať záležať na výbere kávy, správnom skladovaní, mletí, teplote vody a dodržiavaní postupu pri príprave. Ako si pripraviť skvelú kávu aj v domácich podmienkach? 

káva

 

To najdôležitejšie na úvod: káva telu neškodí, práve naopak, ak ju správne pripravujete a konzumujete, môže byť pre vás prospešná. Dokáže zrýchliť činnosť srdca (tep) a mierne zvýši tlak. Ak ju však pijete pravidelne, tak medzi pitím a nepitím kávy rozdiel v tlaku nezacítite, pretože bude minimálny. Zabudnite na mýtus, že kávu si nemôžu dovoliť ľudia s kardiovaskulárnymi ochoreniami. V prevažnej väčšine môžu, ak ju pijú striedmo, vyberajú kvalitnú, majú dostatočný pitný režim, zdravý životný štýl a nemajú ďalšie pridružené chronické ochorenia a tráviace ťažkosti. 

Primeraná konzumácia je dokonca prevenciou pred Parkinsonovou chorobou, obezitou a cukrovkou – káva obsahuje celý rad antioxidantov pôsobiacich ako bariéra pred oxidačným stresom. 

Ak nám káva nemá škodiť alebo sa zmeniť na nezdravý zlozvyk v našom dennom režime, treba k jej príprave a samotnému výberu pristupovať zodpovedne. Vyhnite sa pitiu prepraženej a spálenej kávy, ktorá je pre telo škodlivá. Spoznáte to jednoducho – espresso, ktoré má čiernu farbu pripomínajúcu ropu, lesklé mastné fľaky na povrchu a na jazyku zanecháva horkú stopu, je nesprávne pripravené, resp. pripravené z prepraženej kávy. 

 

kávové bôby

 

Ako si správne vybrať kávu na domácu prípravu? 

Kávovník má dve hlavné odrody – arabicu a robustu. Arabica má prirodzene nižší obsah kofeínu, je kyslejšia (to pri kvalitnej káve oceníme) a tiež náročnejšia na pestovanie. Robusta má vyšší obsah kofeínu, je chuťovo zemitejšia, obsahuje viac horkých príchutí. 

Tieto dva hlavné druhy kávy majú množstvo ďalších odrôd, ktoré sú špecifické vďaka nadmorským výškam, pôde, na ktorej sú pestované, aj spôsobu, akým sú zberané a ošetrované. Ak máte radi čokoládovejšie chute espressa, siahnite po Brazílii. Výraznejšie a jemne acidnejšie (kyslejšie) príchute získate v etiópskej káve.
Na káve nešetrite. Vyberajte v špecializovaných obchodoch a pražiarňach. Ak je to možné, uprednostnite zrnkovú kávu pred mletou, ktorá rýchlo stráca svoju čerstvosť aj arómu. Kávu skladujte v uzatvorenej nádobe bez prístupu vzduchu a svetla. 
Okrem popisu na obale si aj na samotných kávových zrnkách môžete všimnúť, či neboli zbytočne prepražené, a teda znehodnotené. Prepražené kávové zrnká spoznáte tak, že sú príliš tmavé a lesklé a zapáchajú spáleninou.

 

pražená káva

 

Káva na zalievanie alebo na espresso?

Už pri kúpe kávy majte na zreteli, či ju chcete zalievať – resp. pripravovať filtrovanú kávu, alebo si ju pripravíte v kávovare na espresso. Niektoré odrody a spôsoby praženia vyniknú viac pri príprave kávy pod tlakom (espresso), iné chuťové vlastnosti a arómy z kávy vytiahne prekvapkávanie cez filter. Nebojte sa zasypať pražiara otázkami pri výbere kávy. 

 

espresso

 

Príprava kávy ako rituál

Ak ste skutočným milovníkov kávy, pákový kávovar sa stane vaším verným spoločníkom a príprava kávy sa zmení na posvätný rituál. Pákový kávovar KONDELA – ERNESTO vďaka robustnému oceľovému telu a tlaku 15 barov dokáže pripraviť lahodný kávový nápoj s úžasnou penou v pohodlí vášho domova kedykoľvek sa vám zažiada.

 

pákový kávovar

 

Ako pripraviť najlepšiu kávu?

Do páky nadávkujete zomletú kávu a po stlačení tlačidla ňou prejde voda pod vysokým tlakom, ktorá z nej dostane tie najlahodnejšie chute. Výsledkom je šálka kávy s bohatou cremou (penou) a výraznou arómou. 
Kávovar tiež dokáže napeniť mlieko na cappuccino alebo latte a vďaka odnímateľnej tryske ho po použití jednoducho vyčistíte pod tečúcou vodou. Stlačením tlačidla dokážete pripraviť naraz jednu alebo dve kávy.  Vo výraznej červenej farbe sa navyše stane neprehliadnuteľným dizajnovým prvkom vašej kuchyne. 

 

Kávovar s mlinčkom

 

Výrazná chuť čerstvo zomletej kávy v espresse či cappuccine je doslova návyková. Kávoví gurmáni odporúčajú mlieť kávové zrná maximálne 15 minút pred samotnou prípravou kávy, ideálne tesne pred prípravou. Ak teda chcete kávový ceremoniál posunúť ešte ďalej, siahnite po pákovom kávovare s mlynčekom BERNY.  S kávovarom KONDELA BERNY v štýlovej bielej alebo čiernej farbe pripravíte 1 – 2 šálky kávy alebo kávových mliečnych nápojov pod tlakom čerpadla 19 barov za pár desiatok sekúnd z čerstvo zomletej kávy. Navyše má jednoduchú údržbu vďaka funkcii odstránenia vodného kameňa, režim úspory energie a tichý chod.

Espresso nechajte po príprave pár sekúnd oddýchnuť, vychutnajte si jeho vôňu, následne ho premiešajte lyžičkou a až potom vypite. Prečo? Pri príprave kávy sa v malom množstve tvorí aj furán, organická zlúčenina, ktorá sa bežne vyskytne pri tepelnom spracovaní potravín. Keďže je toxický, nemá v našom jedálničku čo hľadať. Zbaviť sa ho je jednoduché. Furán je prchavá látka, kávu preto stačí pred vypitím premiešať a nechať pár sekúnd odstáť. 

 

kávovar

 

Koľko kávy denne môžeme vypiť?

Pre zdravého dospelého človeka s dostatočným pitným režimom je bezpečné vypiť štyri šálky kávy denne v závislosti od telesnej stavby. Ľudské telo zvládne prijať denne 200 až 300 miligramov kofeínu bez nežiaducich účinkov. V prípade tehotenstva alebo dojčenia sa objavujú protichodné názory aj od odbornej verejnosti, všeobecne však platí, že 2 šálky kvalitnej a správne pripravenej kávy neohrozujú dieťa ani matku. Opäť však platí, že vo všetkom by ste sa mali riadiť odporúčaním lekára, ktorý pozná váš zdravotný stav. 

 

šálka kávy

 

Pitný režim: Prečo sa ku káve dáva voda? 

V kaviarni dostanete ku káve aj pohárik vody. Nie je to len milé gesto – keďže káva odvodňuje, naozaj treba myslieť na pitný režim. Ideálne by ste mali vypiť pohár čistej vody ešte predtým, ako si doprajete šálku kávy a následne vypiť ďalší pohár aj po dopití kávy.

 

káva bez cukru

 

Zabudnite na cukor do kávy

Denne prijmeme „skrytý cukor“ do tela z mnohých zdrojov. Skutočne ho netreba pridávať ešte aj do kávy. Keď si navyše zvyknete na kvalitnú výberovú kávu, bude vám ju ľúto „kaziť“ cukrom. Výberová káva sama o sebe ponúka pri správnej príprave nekonečné množstvo odtienkov chutí a aróm. Experimentujte, hrajte sa s hrúbkou mletia, správnym tlakom pri zatláčaní do páky, ktorý dokáže ovplyvniť dĺžku extrakcie, skúšajte a užívajte si kávový rituál. 

 

ideálny čas na kávu

 

Kedy je ideálny čas na kávu?

Pokiaľ vstávate o piatej či šiestej ráno, ideálny čas na prvú kávu je medzi deviatou a desiatou hodinou dopoludnia. Poslednú kávu by ste mali stihnúť do druhej hodiny popoludní, pokiaľ idete spať pred polnocou. Inak hrozí, že váš spánok nebude kvalitný, a ráno sa zobudíte vyčerpaní a bez chute do raňajok (a života). Zdravý človek zvyknutý na príjem kofeínu však dokáže tolerovať kávu vypitú aj 4 – 6 hodín pred spánkom. 

 

hotcool poháre na kávu

 

Aby káva zostala dlhšie teplá 

Dopriať si teplú kávu je skutočný pôžitok – občas nám to však prekazia okolnosti. Ranný zhon pri chystaní detí do škôlky či školy, dlhá videoporada, neporiadok v kuchyni, ktorý už fakt treba upratať… Dá sa to však vyriešiť – a štýlovo. Poháre z kolekcie HOTCOOL vás dostanú svojím dizajnom aj funkčnosťou. Sú vyrobené ručne, fúkaním z borosilikátového skla s výnimočnou odolnosťou voči vysokým a nízkym teplotám, mechanickému poškodeniu i pôsobeniu agresívnych čistiacich prostriedkov. 
Keďže majú dvojité steny, medzi ktorými je vákuum, dokážu dlhý čas zachovávať ideálnu teplotu nápoja. Navyše sa teplo ani chlad na vonkajšiu časť neprenesie, takže hrnček s horúcim čajom či teplou kávou môžete bez problémov udržať v rukách. 
Okrem horúcich a teplých nápojov – kávy, čaju, vareného vína, domáceho punču, do nich pokojne servírujte aj ľadové drinky. Studené nápoje v týchto pohároch ostanú dlhšie vychladené, čo oceníte predovšetkým počas horúceho leta. A čerešnička na torte – mliečne kávové nápoje ako latte macchiato alebo capuccino v nich dokonale vyniknú. Nazdravie! 

Kávička