Ako si vybrať záhradný domček na náradie a na čo treba myslieť pri jeho kúpe

Ako si vybrať záhradný domček na náradie a na čo treba myslieť pri jeho kúpe

Poďme si skrášliť záhradu. Čo vám napadne ako prvé? Pohodlný záhradný nábytok s dostatočne veľkým stolom, altánok alebo akýkoľvek iný prístrešok, ktorý nás ochráni pred horúcim slnkom alebo dažďom, pre deti trampolína a detský záhradný domček. Záhrada však nie je len o oddychu a zábave. Jej údržba si vyžaduje aj kopu nášho času a energie, iba tak bude vyzerať podľa našich predstáv. Chce to rôzne ručné aj elektrické náradie, bez neho to nejde. Máme pre vás tip, kde všetko to náradie skladovať.

Záhradný domček alebo dielňa Záhradný domček alebo dielňa

Domček na náradie alebo dielnička

Záhradný domček je možné využiť na niekoľko spôsobov. Hoci jeho označenie „domček na náradie“ nás navádza k predstave regálov zaplnených rôznym náradím, takýto záhradný domček sa využíva hneď na niekoľko spôsobov. Zvyčajne sem odkladáme ručné aj elektrické náradie, kosačku, krovinorez a iné stroje.

Často je to aj úložisko záhradného nábytku, grilu, príslušenstva k bazénu, predmetov a vecí slúžiacich na záhradné hry a aktivity. Nájdeme tu zásobu semien aj krmivo pre zvieratá. Neraz sme sa stretli s tým, že záhradný domček sa časom premení na dielňu domáceho kutila.

Šikovní a zruční kutilovia si záhradný domček zmontujú a postavia svojpomocne. My však chceme upozorniť na hotové domčeky, o ktoré sme rozšírili našu ponuku nábytku a vybavenia na záhradu.

Aký rozmer potrebujete?

Už pred kúpou zodpovedne zvážte, na aký účel budete domček využívať. Ak máte v pláne založiť si malú dielňu, bude to chcieť regály na zásoby a úložný priestor pre elektrické náradie, dostatočne veľký pracovný stôl, tiež dostatok priestoru na pohodlný pohyb. Pamätajte na to, že rozmer domčeka nie je len šírka a hĺbka, mala by vás zaujímať aj jeho výška. Rozmery, ktoré sa pri domčeku uvádzajú, môžu zahŕňať aj presah strechy, preto sa radšej zamerajte na čistý vnútorný rozmer domčeka. Domček vyberajte aj podľa toho, akú plochu na záhrade máte k dispozícií.

Sivý domček na náradie Hamal Sivý domček na náradie Hamal

 

Plechový alebo drevený

Záhradné domčeky na náradie sa vyrábajú z dreva, plastu aj kovu. Z dreva je najlepšou voľbou mäkké drevo, ako napríklad borovica alebo smrek. Drevené prístrešky sú zvyčajne ošetrené konzervačnými látkami, budú si však po nejakom čase vyžadovať nový náter.

Plastové prístrešky sú ľahké, dajú sa ľahko zložiť a v prípade potreby ich možno jednoducho demontovať. Vyžadujú si minimálnu údržbu.

Kovové domčeky sú síce ťažké, sú však najbezpečnejšie a pri správnej starostlivosti vynikajú dlhou životnosťou.

Tu sú výhody a nevýhody každého typu domčeka v skratke:

Drevené domčeky Plastové domčeky Plechové domčeky
     
Výhody Výhody Výhody
Dizajnový, krásny doplnok na záhradu Odolný voči hlodavcom, hmyzu a hrdzi Odolný a pevný
Ľahko si prispôsobíte jeho vzhľad Jednoduchá údržba Odolný voči hlodavcom a hmyzu
Pevný a odolný Ľahký, kedykoľvek ho môžete premiestniť Odolný voči zmenám počasia
    Prijateľná cena
    Povrchová úprava bráni korózii
    Správne ukotvenie zvyšuje jeho stabilitu a odolnosť voči náporom vetra
     
Nevýhody Nevýhody Nevýhody
Náročná údržba Jeho vzhľad si neviete prispôsobiť Jeho vzhľad si neviete prispôsobiť
Citlivý na zmenu počasia, na vlhko, sneh Nie je príliš stabilný Pri nedostatočnej údržbe sa môže objaviť hrdza
Nízka odolnosť voči hlodavcom a hmyzu Nižšia odolnosť voči poveternostným podmienkam  
Vyššia cena Nízka životnosť  

 

Pevný a rovný podklad

Väčšina predajcov dodáva domčeky bez podlahy. Preto je potrebné pripraviť si pevný a rovný základ, na ktorý domček postavíte. Rovný základ je nesmierne dôležitý pre to, aby jednotlivé časti domčeka do seba dokonale zapadli, aby domček stál bezpečne a stabilne. Na základňu sa používa betón, panely, dlažba alebo drevené nosníky. Odporúča sa postaviť základňu, ktorá je o niečo väčšia ako rozmery domčeka.

Záhradný domček Hamal zelený Záhradný domček Hamal zelený

Správne miesto na umiestnenie

Ak je to možné, je vhodné postaviť prístrešok na vodorovnú časť záhrady. Ak vám to terén neumožňuje a musíte stavať do svahu, dbajte na to, aby vstup bol najnižšie k zemi, čo vám odbúra starosti s inštalovaním schodíkov. Okolo domčeka nechajte cca 50-60 cm voľného priestoru, aby ste sa v prípade potreby ľahko dostali ku všetkým častiam domčeka.

Majte na pamäti aj dopad slnka. V lete môže byť v domčeku nepríjemne horúco, ak naň bude celý deň svietiť slnko. Neumiestňujte domček pod prevísajúce konáre stromov alebo ku kríkom. Domček otočte tak, aby vchod bol z cesty alebo z chodníka, prípadne čo najskôr vybudujte chodník k domčeku. Nebudete sa musieť v zime alebo v daždi brodiť blatom. Ak plánujete do domčeka zaviezť elektrinu, nájdite miesto pre domček blízko domu. Ak máte obavy z vandalizmu alebo zo zlodejov, umiestnite domček tak, aby ste naň videli z domu, namontujte zámky a správne osvetlenie.

Tip odborníka: Vysypte priestor okolo domčeka štrkom. Spôsobuje hluk, je to teda isté opatrenie proti vandalom. Navyše štrk tiež podporuje odtekanie dažďovej vody, čo pomáha udržiavať domček bez vlhkosti.

Záhradný domček Hamal Záhradný domček Hamal

Je potrebné stavebné povolenie?

Odpoveď na túto otázku nezávisí od toho, či sú domček alebo záhradná chatka murované, drevené či montované. Súvisí s veľkosťou stavby. Dobrá správa je, že na bežný záhradný domček zvyčajne nepotrebujete stavebné povolenie ani územné rozhodnutie. Ak je totiž stavba jednopodlažná, jej zastavaná plocha nepresiahne 25m2 a výška je menšia ako 5m, radí sa podľa stavebného zákona medzi drobné stavby, ktoré plnia doplnkovú funkciu k hlavnej stavbe a ktoré nemôžu podstatne ovplyvniť životné prostredie. V takomto prípade nie je potrebné stavebné povolenie, postačí ohlásenie obci, ktorá podľa stavebného zákona vykonáva právomoc stavebného úradu. Nesmie však ísť o stavbu na podnikateľský účel!

Z našej ponuky vyberáme domčeky Hamal:

Záhradné domčeky Hamal sú vyrobené z profilovaného plechu a nehrdzavejúcej ocele. Povrchová úprava plechu zvyšuje odolnosť domčeka voči zlému počasiu, nevyžaduje si nijakú údržbu, domček vyniká dlhou životnosťou. Výhodou sú veľké dvere, ktoré zabezpečia pohodlný prístup k náradiu. Dvere sú posúvacie s úchytmi. Pre cirkuláciu vzduchu je domček vybavený 4 vetracími otvormi. Sedlová strecha zabezpečí bezproblémové odvádzanie vody či snehu. Domčeky ponúkame v troch rozmeroch: 2x1,3 m, 2,6x2 m, 2,6x3,1 m; a v troch farebných prevedeniach: zelený, hnedý, sivý.

Domčeky Hamal Domčeky Hamal

Ako na údržbu plechového domčeka

Povrch záhradného domčeka Zpravidelne čistiteZ. Škrabance vždy opravte hneď, ako si ich všimnete. Okamžite očistite oblasť drôtenou kefou, umyte ju a naneste farbu odporúčanú výrobcom.

Strechu udržiavajte bez lístia a snehu. Pomôžte si metlou s mäkkými štetinami a s dlhou rukoväťou. Veľké množstvo snehu na streche môže záhradný domček poškodiť a zabrániť tak bezpečnému vstupu.

Mechanizmy a dráhy dverí udržiavajte vždy čisté, aby im nič nebránilo v posúvaní. Dráhu dverí ošetrite každý rok leštidlom na nábytok alebo silikónovým sprejom. Dvere nechávajte vždy zatvorené, aby ste predišli poškodeniu vetrom.

Pravidelne kontrolujte, či v záhradnom domčeku nie sú uvoľnené skrutky, matice atď. Podľa potreby ich dotiahnite.

Na vodotesné zabezpečenie záhradného domčeka môžete použiť silikónové tesnenie. V záhradnom domčeku neskladujte bazénovú chémiu.

Horľavé látky a žieraviny sa musia skladovať v špeciálnych vzduchotesných nádobách.