Ako skombinovať staré s novým? História a moderna spolu

Ako skombinovať staré s novým? História a moderna spolu

Máte kreslo po starom otcovi, na ktoré nedáte dopustiť? Zdedili ste starožitnú truhlicovú komodu, ktorej sa neviete vzdať? Často kombinujeme staré s novým. Tu si prinesieme stolík, tu vitrínu, tam sa nám práve teraz hodí obraz veľkých rozmerov. Kombinovať staré s novým je v poriadku. No aj takéto experimentovanie má svoje pravidlá. Viete ako spojiť históriu s modernou tak, aby to nepôsobilo rušivo, či nebodaj gýčovo?

Sedačka v hnedej látke Sedačka v hnedej látke

Byť originálny

Sú ľudia, ktorí zariaďujú svoj príbytok v určitom štýle. Je bežné tie isté prvky dodržať v obývačke, spálni, kúpeľni, či dokonca v detskej izbe. Na druhej strane je skupinka, ktorá je verná tradíciám, alebo má k nejakým kúskom citový vzťah, alebo si dovolí toľko, čo dovolí ich finančný rozpočet. A vtedy je miešanie rôznych štýlov namieste! Je to spôsob, ako vytvoriť jedinečný, originálny priestor. To, čo pre vás znamená veľa, možno iným nehovorí nič, dôležité však je, aby ste sa vo svojom domove cítili pohodlne a spokojne.

Moderné kreslo pri starodávnom klavíri Moderné kreslo pri starodávnom klavíri

Dominantou je…

Ako sme spomínali, je v poriadku kombinovať staré s novým. Dokonca niektoré moderné dizajnérske štýly sú založené práve na tom. Pri zariaďovaní miestnosti alebo dopĺňaní súčasného nábytku je dobré zvoliť si dominantu, od ktorej sa bude odvíjať zvyšok interiéru. Sedačka od rodičov, komoda vo vidieckom štýle, masívny jedálenský stôl so stoličkami, ktoré pamätali ešte vaše krstiny či iné rodinné oslavy. Niekedy sa stačí odraziť od podláh, povaly či iných prvkov, ako je krb, stropy, dvere či okná.

Rohová sedačka Hakan Rohová sedačka Hakan

Jednotná farebná paleta

Najjednoduchší spôsob, ako zabezpečiť, aby vaša izba vyzerala súdržne, je staviť na rovnakú farebnú paletu. Aj keď zmixujete niekoľko štýlov, obmedzte použité farby. Stanovte si dve-tri základné farby, do ktorých budete obliekať svoj interiér. Odrazte sa od farby zdedeného či „starého“ nábytku. Kombinujte ho s odtieňmi, ktoré budú ladiť s daným tónom nábytku. Niekedy vám k tomu dopomôže použitý vzor. Ozdobné lišty, kované nožičky, vzory na sedačke či kresle.

Retro stolík a stolička Retro stolík a stolička

Ako sa cítite?

Každá miestnosť by mala v nás vyvolať nejaké emócie. Povedzme si pravdu, to, ako zariadime a ozdobíme náš domov, často ovplyvňuje aj naše vnútorné očakávanie toho, ako budú reagovať blízki a priatelia. Obývacia izba by mala byť priestranná, vzdušná a otvorená? Vyhýbajte sa násobeniu ťažkých a formálnych kusov nábytku. Radšej sa pohrajte s jednoduchými líniami a materiálmi. Spálňa zas viac intímna a útulná? V tomto prípade máte možnosť použiť sofistikované kúsky bohaté na estetiku.

Kovová posteľ Magenta Kovová posteľ Magenta

Jemné k ťažkému

Ťažký robustný nábytok zjemníte použitím iného nábytku v jemnejšom štýle. K mohutnej pohovke či kreslu postavte konferenčný stolík alebo príručný stolík v modernom odľahčenom dizajne. Vždy sa snažte dodržať pravidlo jednotnej farebnej škály. Starú pohovku zas môžete ozdobiť novými modernými dekami alebo vankúšmi. Postaviť k nej moderné kreslo alebo taburet.

Stará sedačka s moderným nábytkom Stará sedačka s moderným nábytkom

Dodržujte určený štýl

Starožitný nábytok sa zväčša datuje k nejakému obdobiu. Zdedili ste koberec po námorníkovi alebo kreslo či stoličky prečalúnené vašou mamou alebo tetou, ktorá vynikala v hačkovaní alebo štrikovaní? Ak chcete zachovať tento smer, hľadajte ostatný nábytok či dekorácie s detailmi, ktoré sa napohľad nebudú „biť“ s ostatným nábytkom.

Rohová sedačka Alvaro v zelenej látke Rohová sedačka Alvaro

Doplnky, ktoré vyvážia celkový dojem z priestoru

Najefektívnejším spôsobom, ako zladiť vnímanie interiéru, sú doplnky. Obrazy, koberce, textílie, svietidlá. Napríklad lampa v modernom štýle pozdvihne tradičný charakter konferenčného či príručného stolíka. Správne zvolená moderná maľba nad komodou vo vintage šýtle dokáže jednoducho spojiť tieto dva napohľad odlišné svety.

Ružové retro kreslá v obývačke pri sedačke Ružové retro kreslá v obývačke

Počuli ste už o upcyclingu?

Táto nová metóda vdýchnutia novej energie starým veciam je ideálna práve pre tých, ktorí sa nevedia vzdať zdedeného nábytku alebo kúskov, ktoré im prirástli k srdcu. Upcycling by sme mohli pokojne charakterizovať ako ľudskú kreativitu a vynaliezavosť pri druhotnom spracovaní produktov. Takto jednoducho dokážte starým veciam vrátiť život, obnoviť ich účelnosť a zmysel, a zároveň zachovať ich pôvodnú hodnotu.

Čierna pohovka pri bielej komode Čierna pohovka v minimalistickej obývačke

Radi by ste sa o spôsobe Upcycling dozvedeli viac? Sledujte pravidelne náš Tempo Blog. V jednom z nasledujúcich článkov sa upcylingu budeme venovať detailnejšie.