Ako spojiť kuchyňu a jedáleň v otvorenom priestore, aby to spolu ladilo

Ako spojiť kuchyňu a jedáleň v otvorenom priestore, aby to spolu ladilo

Open space. Už dlhší čas sme sa tejto téme nevenovali. Spomínali sme ju v spojitosti s modernými kombináciami. Vysvetlili sme si, v čom spočíva spojenie kuchyne a obývačky v otvorenom priestore. Dnes si predstavíme niekoľko šikovných trikov, ako takýto otvorený priestor zariadiť, prepojiť a doladiť.

Oranžová sedačka v open space

Čo je to otvorený priestor?

Otvorený priestor zväčša predstavuje otvorené poschodie. Podľa plánu sa na ňom počíta s dvomi až tromi miestnosťami. Najbežnejšie usporiadanie zahŕňa obývačku a kuchyňu, pričom obývacia izba zaberie často až 70% priestoru, zvyšok ostáva pre kuchyňu. Ak je k dispozícii viac centimetrov, ostane aj pre detský kútik či domácu pracovňu. Luxus je vtesnať medzi kuchyňu a obývačku aj jedáleň.

Moderný otvorený priestor

Nastavte si farebnú paletu

Najjednoduchším spôsobom ako zjednotiť otvorený priestor je zvoliť si jednotnú farebnú kombináciu. Stavte na neutrálnu farbu, ako je biela, hnedá a sivá. Môže to byť krémová, vanilková či smotanová, svetlosivá či sivohnedá Taupe. Dizajnéri odporúčajú použiť jednu farbu, maximálne kombináciu dvoch. Steny v celom open space by mali byť namaľované podľa jednotnej šablóny. Použite svetlý odtieň na vytvorenie ilúzie väčšieho priestoru.

Open space ladený do siva

Jednotná podlaha

Pokračujte výberom materiálu na podlahy. Stále najobľúbenejšia je laminovaná podlaha v rôznych odtieňoch dreva. V súčasnosti je stále obľúbená podlaha ladená do sivej, v obľube ostáva aj buk, dub či čerešňa. Rovnakú podlahu nainštalujte do celého priestoru, použite rovnaké obloženie a zakončenia, aby ste vytvorili plynulý vzhľad z jedného konca miestnosti na druhý.

Rovnaká dlažba v open space

Nábytok

Vyberte nábytok pre všetky oblasti v rovnakej farbe a rovnakom štýle. Nech je kuchynská linka v rovnakom materiálovom prevedení a v rovnakom štýle, ako je nábytok do obývačky. Do kuchyne kuchynské skrinky, do obývačky nová obývacia stena. Ak ste zástancom minimalizmu, v obývačke vám postačí zopár sektorových skriniek, ktoré budú dokonale ladiť s nábytkom v jedálenskej časti.

Kuchynská linka Split biela Kuchynská linka Split

Rohová sedačka

Aj v otvorenom priestore je dobre nejakým spôsobom vymedziť priestor pre obývaciu časť a pre kuchyňu. Pomocou sedačky v tvare U alebo rohovej sedačky môžete definovať priestor pre oddych a prijímanie návštev. Takto dokážete pridať do veľkého priestoru pocit intimity. Dajte si záležať a vytvorte oddychovú zónu. Pred sedačku patrí konferenčný stolík, podeň vystrite koberec, ktorý miestnosť zútulní a dodá mu teplo.

Sedačka Kaskada v tvare U Sedacia súprava Kaskada

Dizajnový regál alebo knižnica

Ďalším spôsobom, ako oddeliť kuchynskú časť od obývacej, sú rôzne regály a knižnice. Regály bez zadnej steny sú vzdušné, ľahké a minimalistické. Spojte niekoľko regálov, najlepšie v rôznych výškach. Regály priestor rozdelia, no nebudú extra ovplyvňovať konečný vzhľad otvoreného priestoru.

Dizajnové regály v Open space

Jedálenský stôl

Ak ho postavíte medzi kuchyňu a obývačku, ľahko a nenásilne tak prepojíte časť určenú na prípravu jedál s oblasťou zábavy. Jedálenský stôl poslúži na spoločné raňajky a slávnostné obedy, večer zas poskytne priestor na servírovanie nápojov a všakovakých dobrôt počas párty. Je dobré mať poruke dostatočné veľký stôl na hranie stolových hier s rodinou či priateľmi.

Jedálenský stôl v open space

Osvetlenie

Správne zvolené svietidla dokážu priestor zjednotiť. Naopak, ak v priestore bezhlavo rozmiestnite lustre, stojacie či stolné lampy, ľahko dokážete rozbiť konečný pocit z miestnosti. Vyberte svietidlá z rovnakého materiálu, napríklad z chrómu alebo leštenej ocele. Zapustené svietidlá v kuchyni na strope alebo pod kuchynskými skrinkami, závesný spustený luster nad pracovným ostrovčekom alebo jedálenským stolom. V obývačke zas počítajte so stropným svetlom a s niekoľkými ďalšími prídavnými svietidlami.

Zjednotiť osvetlenie v Open space

Rada na záver:

Aj v otvorenom priestore by mala byť dominantná práve obývacia izba. Tá je určená na oddych a relax, na stretnutia s rodinou a priateľmi. Preto venujte viac úsilia na zariadenie a dekorovanie obývačky. Výhodou spojenej obývačky s kuchyňou je, že nemusíte ďaleko odbiehať od hostí. Nezabúdajte však na základné pravidlá, ako udržať kuchyňu sviežu, modernú a upratanú. Kuchyňa má byť tá pracovná a prípravná časť otvoreného priestoru, nie je dobre, keď na seba púta všetku pozornosť prítomných.

Open Space s veľkými oknami