Ako vlastne vznikol Valentín? Spoznajte jeho pôvod a inšpirujte sa romantickými zvykmi z celého sveta

Ako vlastne vznikol Valentín? Spoznajte jeho pôvod a inšpirujte sa romantickými zvykmi z celého sveta

Sviatok zaľúbených. 14. február je deň, keď si partneri medzi sebou vymieňajú dary, kvety či sladkosti v tvare srdca, preukazujú si náklonnosť a lásku, vyhradia si na seba čas a strávia spolu príjemný romantický večer. Koľkí z nás však poznajú históriu sviatku svätého Valentína? Ako vznikol? Kto bol svätý Valentín? Hľadali sme odpovede a našli sme zaujímavé fakty, ktoré sa spájajú s februárovým sviatkom lásky.

História dňa sv. Valentína

 

Jeho slávenie siaha až do antického Ríma. Tento deň bol zasvätený bohyni Juno, Jupiterovej manželke, kráľovnej všetkých bohov, ochrankyni žien a svadieb. Nasledujúci deň, 15. februára, oslavovali Rimania festival s názvom Lupercalie, počas ktorého behali okolo rímskeho pahorku Palatina dvaja ochrancovia stáda pred vlkmi a švihali okolo seba bičom. Ak zasiahli ženu, verili, že sa stala čistou a plodnou.

 

Festival zároveň patril k jednej z mála výnimiek, keď prísne mravy dovoľovali stretnutia chlapcov a dievčat. Dievčatá písali svoje mená na lístočky, ktoré z krčahu vyťahovali chlapci, a potom ich počas celého festivalu sprevádzali. Takéto známosti často viedli k manželstvu.

 

Na Valentína Tento deň bol zasvätený bohyni Juno. Zdroj: pinterest.com

 

Svätý Valentín, po ktorom dostal sviatok svoje označenie, bol kňaz v Ríme. Cisár Claudius II. Gótsky, v snahe vytvoriť mocnú armádu, vydal poľutovaniahodné nariadenie. Keďže si všimol, že slobodní regrúti bojujú statočnejšie a s väčším nasadením, ako vojaci, ktorých doma čakajú manželky a deti, zakázal sobáše mladých párov. Vstúpiť do manželského stavu mohli len tí, ktorí neboli vhodní pre vojenské remeslo, resp. tí, ktorí si svoje roky v armáde už odslúžili.

 

Kňaz Valentín však nerešpektoval nariadenie svojho cisára. Napriek upozorneniam zo strany úradov naďalej v tajnosti sobášil mladých ľudí, ktorí si chceli vyslúžiť túto sviatosť. Jeho činnosť však bola čoskoro odhalená a jeho uväznili. Napriek mučeniu odmietol ponuku zachrániť si život zrieknutím sa Krista. Odsúdili ho na mučenie palicovaním, a keď sa ani po ňom nevzdal svojej viery, sťali ho spolu so sv. Máriom - 14. februára roku 269.

 

Sv. Valentín Svätý Valentín bol kňazom v Ríme. Zdroj: pinterest.com

Zvyky a tradície

 

Deň zaľúbených sa dnes už slávi takmer na celom svete. Zvyčajne vo forme darov pre milovanú osobu, kvety, čokoláda, valentínske karty. Niektoré krajiny majú svoju vlastnú tradíciu, zvyk, ktorým páry vzdávajú hold láske. Ako to vyzerá v jednotlivých krajinách?

 

Bulharsko – V Bulharsku oslavujú sviatok ako Deň sv. Trifona Zarezana. Korene siahajú do dávnej minulosti a spájajú sa s bohom vína Dionýzom. Páry vyhľadávajú miesta, kde môžu byť osamote. Na svoju lásku si pripíjajú pohárom kvalitného národného vína.

 

Rumunsko – Rumuni oslavujú deň zaľúbených až 24. februára. Tento deň sa spája aj s príchodom jari. Muži a ženy si navzájom darujú snežienky. Tváre si umývajú snehom, má im to priniesť zdravie a šťastie po celý rok.

 

Francúzsko – Obdobie medzi 12. a 14. februárom je čas, kedy sú francúzske príbytky ozdobené ružami, stromy zas valentínskymi kartami. Páry toto čarovné obdobie vnímajú ako príležitosť na vysadenie vlastného stromu lásky.

 

Filipíny – 14. február je na Filipínach príležitosť na hromadné svadby. Stovky, niekedy až tisícky mladých párov uzavrú manželstvo. Táto udalosť je sčasti sponzorovaná filipínskou vládou.

 

Japonsko – na rozdiel od ostatných krajín, v Japonsku sú to práve ženy, ktoré obdarúvajú mužov čokoládou. Muži sa potom, až do 14. marca, môžu rozhodnúť, či priazeň žene opätujú a túto láskavosť jej vrátia.

 

Bonbóny Ženy sa obdarúvajú čokoládou. Zdroj: pinterest.com

Láska nielen na Valentína

 

Láska je vzácny dar, ktorý si zaslúži pozornosť po celý rok. V niektorých krajinách sa zaužívali tradície, ktorými si páry pripomenú svoju lásku a utužia tak svoj vzťah.

 

Estónsko - Na okúzľujúcom mieste, nachádzajúcom sa pri vodopáde, oddelenom lesom od mora, stojí niekoľko mostov. Sú ozdobené visiacimi zámkami všetkých tvarov a veľkostí. Je to zvyk ruskej komunity žijúcej v danej oblasti. Čerstvé páry vytesajú svoje mená do zámky, aby sa ich spojenie nikdy nezlomilo.

 

Wales – zvyk sa traduje už zo 16. storočia. Otec dcéry na vydaj sa potreboval uistiť, že budúci zať sa dokáže postarať o ženu a rodinu. Dôkazom bola ručne vyrobená lyžica. V súčasnej dobe si páry 25. januára na deň svätej Dwynwen vymieňajú vyrezávané drevené lyžice.

 

Brazília – 12. januára, deň pred sv. Antonom, sa v Brazílii slávi Dia dos Namorados. Svätý Anton je v týchto končinách považovaný za patróna manželstva. Slobodné ženy vykonávajú rituál, nazývaný sympatia, v nádeji, že práve ony sú tie, koho v blízkej budúcnosti čaká svadba.

 

Južná Kórea – Kórejčania oslavujú lásku 14. deň v každom mesiaci, napr. v decembri je to Deň objatia, v júni Deň bozkov, v máji Deň ruží a v apríli Čierny deň, keď páry spoločne večerajú tzv. čierne rezance.

 

Írsko – v Írsku sa s láskou spája štvorlístok. V niektorých častiach Írska sa dodnes traduje, že ak žena nájde a zje štyri štvorlístky (jeden pre vieru, druhý pre nádej, tretí pre lásku a štvrtý pre šťastie), pričom premýšľa o konkrétnom mužovi, ten muž napokon bude jej.

 

Argentína – tento vášnivý národ vyhradil celý jeden júlový týždeň na oslavu bozkov. Je známy pod označením Týždeň sladkostí. Argentínčania si medzi sebou vymieňajú bozky za sladkosť.

 

Česká republika – u našich susedov, tak ako aj u nás, sa láska oslavuje v máji. 1. mája mnohé páry navštevujú sochu Karla Hnyka Máchu v Petřínskych sadoch. Bozk pod čerešňou im má priniesť šťastie po celý rok.

 

Slovensko – aj u nás je láske venovaný práve mesiac máj. Podľa tradície mládenci pred domom slobodných dievčat stavali vysoké máje ozdobené farebnými stuhami.

 

Znak lásky Stuhy na máji

Valentín a dary

 

Deň svätého Valentína je príležitosť obdarovať človeka, na ktorom vám záleží. Nemusia to byť len kvety či čokoláda, niektoré páry si zvyknú medzi sebou vymeniť vecné dary, ako napríklad rôzne valentínske predmety(šálky, vankúšiky, fotografie), mnohí siahnu po drahších a hodnotnejších daroch. Obľúbené sú šperky, spodná bielizeň či romantické pobyty. V súčasnosti darujúci prihliadajú aj na praktickú a funkčnú stránku darčeka. Najčastejšie nakupujú v obchodoch s elektronikou alebo nábytkom.

 

Rozhodli ste sa vašej láske darovať nejaký darček? Pleteným taburetom, ktorý je možné dostať v rôznych farbách, určite nič nepokazíte.

 

Taburetka Gobi pudrová ružová Taburet Gobi pudrová ružová. Zdroj: temponabytok.sk

 

Štýlová lampa zútulní priestor a vnesie do miestnosti hrejivé svetlo, ktoré navodí príjemnú atmosféru aj počas romantickej valentínskej večere.

 

Lampa Qenny Typ 8 Stolná lampa Qenny Typ 8. Zdroj: temponabytok.sk

 

Milovníci umenia sa určite potešia ručne maľovanému obrazu, ktorý im pri každom pohľade pripomenie tú magickú chvíľu.

Ručne maľovaný obraz ako dar Ručne maľovaný obraz s tématikovu príroda. Zdroj: temponabytok.sk

 

Ak rozmýšľate nad darčekom pre svojho milovaného, ktorý navyše obľubuje kvalitné nápoje a víno, čo poviete na dizajnový servírovací vozík v tvare glóbusu?

 

Príručný stolík Globus Servírovací stolík Globus. Zdroj: temponabytok.sk

 

Ak si nie ste istí výberom darčeka, voľte darčekové poukážky. Váš partner ocení tento originálny nápad, ktorý mu umožní urobiť si radosť podľa vlastného gusta.

 

Deň svätého Valentína sa blíži! Spomeňte si na svoju polovičku. Čokoláda a kvety, chutné jedlo a kvalitné víno... Nájdite si čas a strávte so svojím partnerom nezabudnuteľný večer.