Ako vybrať vyvýšený záhon ? + výhody a nevýhody.

Ako vybrať vyvýšený záhon ? + výhody a nevýhody.

Vyvýšený záhon je čoraz populárnejší prvok vo vidieckych aj mestských záhradách. Nesporné pestovateľské výhody idú ruka v ruke s estetikou a praktickosťou – keď vďaka nim nemusíte trhať burinu, zbytočne hnojiť a bohatá úroda vás prekvapí skôr, ako ste čakali, prečo by ste im mali odolávať? Zhrnuli sme pre vás výhody aj nevýhody vyvýšených záhonov a doplnili tiež zopár praktických tipov na pestovanie a starostlivosť.

Vyvýšený záhon s odkladacou policou MONTO Vyvýšený záhon s odkladacou policou MONTO

 

Vyvýšený záhon

Správne zvýšený záhon, je miesto na pestovanie zeleniny, ovocia či kvetov ohraničené zo štyroch strán doskami do výšky približne 30 – 90 centimetrov. Substrát v správne založenom vyvýšenom záhone je v kontakte s pôdou, oddeľuje ho iba spodná vrstva z hrubšieho materiálu (napr. narezané konáre), ktorá zaistí odvod prebytočnej vlahy zo záhona. Na nej leží vrstva lístia či iného organického materiálu, ktorý sa bude postupne rozkladať, následne dobre vyzretý kompost a vrchnú vrstvu tvorí substrát určený na pestovanie zeleniny alebo kvetov podľa vašich požiadaviek zmiešaný s pôdou, ktorú máte v záhrade. V takomto záhone môžete pestovať prakticky všetko od koreňovej zeleniny, cez papriky, rajčiaky, kvety až po drobné ovocné kry. Pri čerstvo založenom záhone sa neodporúča pestovať listovú zeleninu (šaláty, špenát) alebo reďkovky, ktoré v sebe zhromažďujú dusík.

 

Vyvýšený záhon s nasedenou zeleninou

 

Aké rozmery má mať vyvýšený záhon?

Rozmer záhona môže byť približne 2 x 1,2 metra s výškou 30 – 90 centimetrov. Dôležité je myslieť na maximálnu šírku tak, aby ste sa pohodlne dostali rukami aj do stredu záhona minimálne z jednej strany. 

 

Výhody a nevýhody vyvýšených záhonov

+

Nemusíte rýľovať, plieť burinu ani hnojiť
Ekosystém vyvýšeného záhona sa postará o všetko. V spodných vrstvách dochádza k rozkladom organického materiálu, postupne tak vzniká výživný substrát, z ktorého rastliny čerpajú živiny. Mikroorganizmy žijúce v pôde, ktoré neznášajú svetlo, prospievajú koreňom a chránia pôdu a samotné rastliny pred chorobami. Keď klasické záhony rýľujete a okopávate, tieto mikroorganizmy dostanete na povrch pôdy a po kontakte so svetlom zahynú, preto sa tieto záhony rýľovať či okopávať neodporúča. Ak zvolíte správnu nástielku (pokojne štiepku z dreva či slamu), nemusíte ani plieť burinu.

Úspešné pestovanie
Pestovanie zeleniny vo vyvýšených záhonoch je predpokladom úspechu. Pôda je totiž dokonale namiešaná tak, aby ste sa dočkali bohatej úrody, korene rastlín zohrieva slniečko, ovplyvňujete zálievku tak, ako potrebujete a rastliny sú tu oveľa lepšie chránené pred škodcami. Úrody sa tiež spravidla dočkáte skôr, keďže sa pôda vo vyvýšenom záhone skôr prehreje, umožňuje to skoršiu jarnú výsadbu. 

Elegantná záhrada 
Rastliny sa nekontrolovateľne nešíria po záhonoch (napríklad v prípade mäty či iných byliniek je to inak relatívne bežný jav), záhrada pôsobí upratane a elegantne. Pomedzi záhony môžete postaviť chodníčky z nášľapných kameňov, okolo pestovať trávnik či zvoliť pôdopokryvné byliny. 

Mrkva vo vyvýšenom záhone Vyvýšený záhon MONTO

 

– 

Náročnejšie na závlahu
Keďže je teplota substrátu vo vyvýšenom záhone vyššia ako bežne v pôde, dochádza aj k vyššiemu vyparovaniu vlahy. Záhony preto treba dôkladne zavlažovať, najmä v prípade, že sú vyrobené z materiálu, ktorý dýcha a “žije” – napríklad z dreva či nepálených tehál. Záhony zavlažujte ideálne neskôr večer alebo veľmi skoro ráno, kedy nehrozí, že slnko spáli rastlinám listy.  Doplňte tiež nástielku – mulč, ktorý zabráni prílišnému vyparovaniu vody a tiež pôsobí ako termoizolácia. 

Riziko prehriatia
Ak vyvýšený záhon stojí na ostrom slnku celý deň, pôda sa môže prehriať tak intenzívne, až je to nežiaduce. Preto pri jeho umiestnení zohľadnite tropické horúčavy – záhon by mal ideálne stáť na takom mieste, ktoré je počas obeda, kedy je slnko najostrejšie, chránený prirodzeným tieňom (napr. stromom). 

Menšia flexiblita
Keďže je vyvýšený záhon spojený so zemou, nedá sa jednoducho presúvať počas sezóny a ideálne ani po nej, aby ste zbytočne nenarušili pôdne vrstvy. Preto si jeho umiestnenie dôkladne zvážte, pokojne si urobte plánik na papier a zakreslite. Nedá sa ani zúžiť či rozšíriť ako bežný záhon, keď si uvedomíte, že vám rozmer nevyhovuje. 

 

Vysoký čierny kvetináč s tujami v záhrade

 

5 tipov, ktoré vám možno nenapadli

1. Ochrana pred domácimi miláčikmi aj krtkami
Aj keď je vyvýšený záhon voľne spojený s podložím, teda s pôdou pod ním, krtkovia vašu úrodu neohrozia. Ťažšie sa k nej dostanú aj slimáky či slizniaky, ale tiež sliepky, kačice či iné hospodárske zvieratá. Vyvýšené záhony sú obľúbené tiež u majiteľov psov. S mačkami je to náročnejšie, je možné, že vyvýšené miesto a vyhriaty substrát ich bude lákať ešte viac než v bežnom záhone. 

2. Riešenie pre seniorov aj imobilných
Vyvýšené záhony nájdete aj v zariadeniach pre seniorov alebo v domovoch sociálnych služieb. Keďže sú záhradné práce priam terapeutickým relaxom, toto riešenie ponúka možnosť zapojiť sa do starostlivosti o plodiny aj ľuďom, ktorí majú obmedzenú mobilitu, dokonca aj ľuďom na vozíku (ak je vhodne zvolená výška záhona a podklad okolo vyvýšeného záhona je dostatočne spevnený).

3. Ideálny substrát pre špecifické druhy 
Čučoriedky či brusnice potrebujú na úspešné pestovanie mierne kyslý substrát. Podobne špecifické podmienky vyžadujú napríklad aj vresy. Ak si chcete vypestovať nádherné vresovisko, vo vyvýšenom záhone môžete rastlinám pripraviť presne také pôdne podmienky, aké potrebujú. Tým, že sa substrát nekontaminuje od okolitej pôdy (spodné vrstvy nerátame, to je stále v poriadku), je pestovanie špecifických druhov so špecifickými podmienkami vo vyvýšených záhonoch veľmi efektívne. 

4. Pestujte aj bez záhrady
Pravý vyvýšený (zvýšený) záhon je spojený so zemou – voľnou pôdou. Ak však záhradu nemáte, môže vám ju suplovať vyvýšený črepník. V tomto prípade ide o bežnú nádobu na pestovanie, ktorá môže a nemusí mať otvor na odtok prebytočnej vlhkosti, takže pestovať zeleninu, ovocie či kvety môžete prakticky kdekoľvek. Ak črepník otvor na odtok vody nemá, nezabudnite pred nasypaním substrátu zabezpečiť dostatočne vysokú drenážnu vrstvu, aby ste rastliny neprelievali. 

5. Prízemné mrazíky nehrozia
Keďže pestujete vo výške, mladé rastlinky neohrozia skoré jarné prízemné mrazíky. V prípade nepriaznivého počasia môžete dokonca celý záhon „zazimovať” – zaizolovať netkanou textíliou a chrániť tak svoje poklady pred ujmou. 

 

Stohovateľné záhony s opornými obručami Stohovateľné záhony s opornými obručami

 

Vyvýšený záhon: Aký materiál si vybrať?

Na trhu nájdete drevené vyvýšené záhony, oceľové (prípadne z iného kovu), plastové, preglejkové, ale aj rôzne DIY sety na zhotovenie vyvýšeného záhona napríklad z paliet. Podľa čoho si vyberať? Každý materiál má svoje výhody a nevýhody, medzi najobľúbenejšie však patria jednoznačne drevené – prirodzene zapadnú do záhrady, jednoducho sa montujú aj demontujú a poskytujú širokú škálu rozmerových a tvarových možností. 

 

Oceľový/kovový vyvýšený záhon:

   • Výhody: výhodný pomer cena/kvalita, prakticky nulová údržba, odolnosť až nezničiteľnosť, možnosť farebne si ho prispôsobiť vhodným náterom 
    • Nevýhody: vyššia hmotnosť, možnosť prílišného prehrievania na slnečnom stanovišti počas tropických dní

 

Oceľový záhon s imitáciou dreva Vyvýšený záhon oceľový, NONKY

 

Plastový vyvýšený záhon:

  • Výhody: nižšia cena, nižšia hmotnosť, ľahká manipulácia a údržba
  • Nevýhody: na slnku môže vyblednúť (farebná nestálosť), pri lacnejších materiáloch možnosť rýchleho opotrebovania – plastu neprospievajú teplotné výkyvy ani silný úpek, mráz ho môže poškodiť

 

Drevený vyvýšený záhon:

    • Výhody: elegantné riešenie, výhodný pomer cena/kvalita, výborne zapadnú do akejkoľvek architektúry záhrady
    • Nevýhody: pri niektorých typoch nutnosť pravidelnej údržby dreva, ktorá predlžuje životnosť

 

DIY/paletový vyvýšený záhon alebo záhon z tehál: 

    • Výhody: nízke počiatočné náklady, radosť z vlastného projektu, možnosť vyrobiť si presné (aj atypické) rozmery, aké potrebujete 
    • Nevýhody: prácna výroba, zväčša nutné skúsenosti s konštruovaním, nízka životnosť, nutná pravidelná údržba 

 

Stohovateľný vyvýšený záhon s nasadenými kvetmi Stohovateľný vyvýšený záhon, JUBOL TYP 1

 

Vyvýšený záhon môže byť praktickým doplnkom aj ozdobou vašej záhrady niekoľko sezón. Doprajte mu preto na jeseň adekvátnu starostlivosť – ak je z dreva, nevynechajte náter, ak je z iného materiálu, očistite ho, podoťahujte spoje a opravte, čo bude potrebné.