Ako vybrať žiarovku? LED žiarovka patrí medzi tie najlepšie. Vieme prečo

Ako vybrať žiarovku? LED žiarovka patrí medzi tie najlepšie. Vieme prečo


Klasickým žiarovkám, ktoré vydávali viac tepla ako svetla, pomaly odzvonilo. Prečo je tomu ale tak? Každý nám podsúva moderné LED náhrady. V predajniach so svietidlami sú ich plné pulty. V čom je však LED žiarovka lepšia ako klasická? Čo napríklad taká halogénová či kompaktná? Zozbierali sme pre vás niekoľko informácií. Pomôžeme vám zorientovať sa v rôznych druhoch žiaroviek, v teplote svetla aj v typoch závitov.

Rôzne typy žiaroviek s rôznymi závitmi Rôzne typy žiaroviek

LED alebo CFL?

Existujú štyri hlavné typy žiaroviek: klasická žiarovka, CFL, halogénová alebo LED. Každý typ žiarovky má svoje výhody a nevýhody. Zoznámme sa s každou z nich.

Klasická žiarovka s klasickým závitom Klasická žiarovka

Klasická žiarovka

Klasické žiarovky sa vyrábajú jednoducho a lacno, ale ich prevádzka v porovnaní s CFL a LED je veľmi neefektívna. Väčšina elektrickej energie sa premieňa skôr na teplo ako na svetlo, takže 60 W žiarovka vyžaruje iba toľko svetla ako 8 W LED. Preto sú teraz väčšinou vyradené z prevádzky, ale stále sú k dispozícii na špeciálne účely, napríklad ako osvetlenie rúry, pre ktoré ešte neboli vyvinuté vhodné alternatívy LED alebo CFL. Medzi jej klady zas patrí príjemná teplá farba svetla, rýchly nábeh a nízka obstarávacia cena, avšak vyznačuje sa veľmi nízkou životnosťou. Spotreba elektrickej energie prepočítaná na svetelný výkon je u týchto žiaroviek neekonomická. Výdrž u týchto žiaroviek sa pohybuje v rozmedzí 1000 - 2000 hodín.

Halogénnová žiarovka, 3 kusy Halogénnová žiarovka

Halogénová žiarovka

Halogénové žiarovky sú asi o 30% účinnejšie ako klasické žiarovky a majú dlhšiu životnosť. Zväčša sa vyskytujú v domácnostiach na rôzne účely ako nízkonapäťové svietidlá. Sú dobrou voľbou tam, kde sa svieti nepretržite alebo veľmi dlhý čas. Nízke napätie však nemusí znamenať nízku spotrebu energie. Halogény sú pri prevádzke podstatne drahšie ako iné šetriace žiarovky. Majú vyšší jas aj účinnosť, poskytujú jasné neutrálne biele svetlo. Sú stmievateľné, najlacnejšie zo všetkých typov žiaroviek, no majú kratšiu životnosť ako ich LED sestry. Ich životnosť sa počíta na 2000 – 3000 hodín.

Tri kompaktné žiarovky Kompaktná žiarovka

Kompaktná žiarovka

Kompaktná žiarovka, tiež známa ako úsporná alebo CFL žiarovka je pomerne lacná. Vydrží zvyčajne niekoľko rokov a dáva dobré svetlo. Využíva princíp žiarivkových trubíc, avšak v miniatúrnej podobe. Má však tendenciu postupne slabnúť a rýchlejšie sa opotrebuje, ak sa neustále zapína a vypína, alebo je vystavená extrémnemu teplu alebo chladu. Obsahuje malé množstvo ortuti, takže musíte byť opatrní pri ich likvidácii. Niekedy môže chvíľu trvať, kým nabehne na plný jas, navyše nie je vhodná do menších svietidiel. Vo väčšine domácností sú však kompaktné žiarovky stále bežné a tiež sú ľahko dostupné v obchodoch. Výdrž sa u týchto žiaroviek uvádza 8000 - 15000 hodín.

LED žiarovky LED žiarovka

LED žiarovky

LED žiarovky spotrebujú takmer o 90% menej energie ako tradičné žiarovky, čo ich mení na energeticky najefektívnejší typ osvetlenia. LED žiarovky sú o niečo drahšie, vydržia až 25 rokov. Sú veľmi energeticky účinné, aktivujú sa okamžite a neobsahujú ortuť. LED žiarovky sú dobrou voľbou pre väčšinu svietidiel. Poskytujú široké farebné svetelné spektrum, ktoré je možné dynamicky meniť, stmievať, regulovať, podľa želaného efektu. Navyše sú tvarovateľné, takže je možné si s nimi vytvoriť svietidlo rôznych podôb. Životnosť takýchto žiaroviek je cca 50 000 hodín.

Rôzne závity žiaroviek Rôzne žiarovky

Aký je rozdiel medzi E27 a GU10

Žiarovky sa líšia nielen typom a životnosťou, ale aj závitom. Existuje niekoľko druhov závitov, každý je určený do iného typu svietidla.

E27 – Klasický závit


- najrozšírenejší typ závitu
- do väčšiny svietidiel
- jej priemer je 27 mm
- klasická žiarovka, LED žiarovka aj iné typy

E14 – Malý závit


- jej priemer je 14 mm
- do stolových či nástenných dekoratívnych lámp
- ako klasické alebo halogénové či LED

GU10 – Pätica


- v bodových typoch osvetlenia
- elektrické kontakty v objímke dobre skryté
- ľahko a rýchlo sa osádzajú- vyrábajú sa v porcelánovej verzii
- vyrábajú sa v porcelánovej verzii
- sú napájané 230 voltmi

GU5.3 (MR16)


- podobné uchytenie ako pri pätici GU10
- rozpätie kontaktov je 5,3 mm
- najmä v halogénových žiarovkách alebo v LED žiarovkách
- osádzajú sa do bodového osvetlenia, prípadne ako dizajnové typy svietidiel vo vitrínach, vitrážach

G9 Pätica


- v halogénových žiarovkách na 230 V a pri LED žiarovkách
- malé rozmery
- silné osvetlenie
- pri vyhorení môžu prasknúť
- kontakty sú v tvare U a ich rozpätie od seba je 9 mm

G4 Pätica


- v LED-kách a v halogénových žiarovkách s malým napätím (6, 9, 12 V)
- v bodových svietidlách
- jednoduchá manipulácia pri osádzaní

Pätica R7s


- závit pre svetelné zdroje ceruzkovitého typu
- napríklad v reflektoroch so silnou svietivosťou
- halogénovej verzia, LED, ale aj ako úsporná žiarivka

Pätica G13 (T8)


- žiarivkové trubicie („neónkach“) typu T8
- na obidvoch koncoch trubice
- montáž je jednoduchá
- do svietidiel s celodenným alebo častým svietením napríklad v kuchyni, v kanceláriách a pod.

Pätice G5/T5 a G4/T4


- pätice novej generácie žiarivkových trubíc
- často zamieňajú s päticou T8, ale kontakty sú bližšie k sebe ako pri T8
- existujú LED náhrady

Muž visiaci na balóne so žiarovkami Muž visiaci na žiarovkách

Watty, Kelvin a Lúmen

V minulosti sa meral jas o wattoch - čo je vlastne miera energie. Od zavedenia energeticky úsporných žiaroviek je to menej užitočná miera jasu, pretože nové žiarovky využívajú oveľa menej energie na produkovanie rovnakého množstva svetla. Namiesto toho sa svetelný výkon meria v lúmenoch. Čím vyšší je počet lúmenov, tým je svetlo jasnejšie.

Čo je to Kelvin?
Kelvinova stupnica meria teplotu svetla. Čím vyšší je počet Kelvínov, tým je svetlo teplejšie a červenejšie.

Čo je to Lumen?
Lúmeny merajú svetelný výstup z žiarovky. Čím vyššie sú lúmeny, tým je svetlo jasnejšie.

Množstvo žiaroviek Žiarovky

Vieme už, aké typy žiaroviek existujú. Oboznámili sme sa s ich výkonom a žiarivosťou. Povedali sme si čo-to o závitoch a vysvetlili pojmy ako Lúmen či Kelvin. Dokážeme vám navyše poradiť aj v použití žiaroviek s vyžarovaným svetlom v správnej teplote v jednotlivých miestnostiach. Čítajte v našom blogu Žlté alebo biele svetlo? Takto na nás vplýva