Biela komoda: Out alebo In? Prečo sa jej hovorí nadčasová?

Biela komoda: Out alebo In? Prečo sa jej hovorí nadčasová?

Komoda je ten typ nábytku, ktorý nájdeme v každom dome alebo byte. V obývačke, spálni, detskej izbe, predsieni, či dokonca v kúpeľni. Je to najjednoduchší spôsob, ako zorganizovať vašu domácnosť, ako do nej vniesť poriadok a nájsť miesto pre hoci aj tie najmenej potrebné veci. V poslednej dobe sa veľký význam prikladá komode v bielej farbe. Ako a prečo sa dostala na vrchol rebríčka s komodami?

 

Kombinovaná biela komoda Miranda Typ 1 Biela komoda Miranda Typ 1

 

Biela je neutrálna a nadčasová

Biela sa v interiérovom dizajne používa od nepamäti. V minulosti mala a aj dnes má svojich zástancov v rade dizajnérov, ktorí bielu radia medzi top farby. Hoci sa jej mnohí stránime, pretože na nás pôsobí príliš sterilne, nábytku skutočne pristane. Niektorých zas odrádza jej náročná údržba, no dnes to už môžeme považovať za mýtus. Biela je nadčasová, priestor opticky zväčšuje a rozjasňuje. Postavte do miestnosti biely nábytok, izba bude pôsobiť vzdušnejšie a čistejšie. Biela je stála a trvácna. Pri nábytku v bielom farebnom prevedení sa vám jednoducho nestane, že o pár rokov bude nemoderný či fádny.

Biele komody zo série Radal Biele komody zo série Radal

Objavte praktickú stránku bielej komody

Zariaďujete obývačku? Porozmýšľajte nad bielym nábytkom, ktorý v priestore dokáže zázraky. Pri výbere nábytku nebudete obmedzovaní farbou či dizajnom, internetové e-shopy aj kamenné predajne sú plné bieleho nábytku. Ťažšie by sa vám hľadali skrinky v prevedení wenge, dub jacson či sosna andersen, medzi bielymi si nebudete vedieť vybrať. Biela komoda pôsobí jemne, nenásilne, ľahko sa kombinuje s iným nábytkom. Je akýmsi spojovníkom neutrálnych odtieňoch použitých v miestnosti. Je výborným protikladom k sedačke vo výraznej farbe či k tmavému odtieňu steny. Ak potrebujete presvetliť izbu s malými oknami, odporúčame komodu v bielom vysokom lesku, pretože takáto povrchová úprava odráža prirodzené denné svetlo.

Biela komoda zo spálne Italia Biela komoda zo sektoru Italia

Zvážte štýl komody

Pred kúpou novej komody je potrebné rozhodnúť sa pre jej tvar a dizajn. Hľadáte vysokú šuplíkovú komodu alebo skôr potrebujete skrinku s dvierkami? Užšia, širšia, dvoj- či trojdverová, kombinovaná so šuplíkmi, so sklenými dvierkami alebo s otvoreným úložným priestorom. Komoda by mala korešpondovať nielen s nábytkom a dekoráciami v miestnosti, ale aj s vaším životným štýlom. Do klasického tradičnejšieho interiéru vynikajúco zapadne komoda s ozdobne vyrezávanými prednými frontami či s výraznejšími úchytkami. Naopak, do moderného a minimalistického priestoru sa priam pýta komoda s hladkými líniami bez úchytiek s dotykovým otváraním.

Biela komoda Rochester v obývačke Biela komoda Rochester

Keď sa zdá, že ste to s bielou prehnali

Dnes ste celkom nadšení pre bielu, o pár mesiacov či rokov sa vám bude zdať neosobná. Aj k tomuto môže dôjsť. Je to vec názoru a vnímania interiéru. A aj v tomto vidíme výhodu bielej komody. Poznáme zopár trikov, ako oživiť biely nábytok. Tak ako sme spomenuli vyššie, biela sa ľahko kombinuje s inými farbami a doplnkami. Najjednoduchším spôsobom je použitie výrazných a zaujímavých dekorácii. Vystavte na komode suveníry z dovolenky, ktoré hrajú všetkými farbami. Postavte na ňu vázu s farebnými kvetmi. Zaveste nad ňu obľúbený obraz alebo otvorenú policu, na ktorú poukladáte zbierku kníh. Pod komodu položte koberec s dlhým vlasom vo výraznejšej farbe. Zväčšte svoj úložný priestor tým, že si zadovážite rovnakú alebo podobnú komodu v kontrastnej farbe, prípadne s dekórom dreva. <

Kombinovaná komoda Juno-Jachim Komoda Juno-Jachim

Biela nie je vždy biela

Biela totiž môže mať spodný tón v teplej nálade – väčšinou ide o žltkastý alebo ružovkastý nádych. Studenú náladu zas určuje odtieň belasej, svetlozelenej či sivej. Ak vás to teda ťahá k bielej komode, no neviete sa preniesť cez sterilitu farby, voľte komody v iných odtieňoch či dekóroch, ktoré majú podobné vlastnosti ako biela farba, ale už na pohľad pôsobia dynamickejšie. Interiéroví dizajnéri dokonca radia, aby ste pre nábytok zvolili tri a viac odtieňov bielej. Priestor vôbec nebude vyzerať chaoticky a nezosúladene, naopak, použité tóny vytvoria jeden moderný celok.

Komoda z detského sektoru Angel Komoda zo sektoru Angel

Potrebujete viac informácií? Prečítajte si náš článok Komoda, bielizník či zásuvková skrinka. Ako si vybrať tú správnu komodu?.