Chystáte izbičku pre bábätko? Tú sú veci, ktoré v nej nesmú chýbať

Chystáte izbičku pre bábätko? Tú sú veci, ktoré v nej nesmú chýbať

Vašu rodinu čaká veľká zmena. Povestné JA a TY doplníte o meno vášho prvorodeného dieťaťa. Ten deň s veľkým D sa blíži a vy rozmýšľate nad tým, že svojmu dieťaťu vyhradíte samostatnú izbičku. Zariaďovanie detskej izby je spojené s množstvom emócií, azda preto sa rodičia strmhlavo vrhajú do nakupovania nábytku a doplnkov. Poďme sa pozrieť na to, čo bude bábätko nevyhnutne potrebovať, a naopak, na čom by ste dokázali ušetriť.

Je samostatná izba skutočne to, čo novorodenec potrebuje?

 

Je potrebné si uvedomiť, že dieťatko si v prvých rokoch neuvedomuje zmysel a výhody vlastnej izbičky. Preňho je dôležitá prítomnosť matky a otca, objatie, teplo, neha a láska.

Je veľa mamičiek, ktoré po príchode z pôrodnice nechávajú dieťatko spať v manželskej posteli. Má to svoje plusy aj mínusy. Podľa niektorých výskumov sú deti, ktoré v útlom veku s rodičmi nespali, úzkostlivejšie, majú nižšie sebavedomie a niekedy aj väčšie problémy s nadväzovaním vzťahov. Na druhej strane, ak dieťa spáva s rodičmi, je potom náročné zodpovedne určiť čas, kedy by sa malo naučiť na vlastnú postieľku alebo dokonca na vlastnú izbičku.

Na otázku, či samostatná izba je skutočne nevyhnutná, si musí každý rodič odpovedať sám. Niekomu vyhovuje mať dieťa na dohľad, pre iných je prvoradé naučiť dieťa samostatnosti už od útleho veku.

Matka s dieťaťom Mamička so svojím novonarodeným dieťatkom. Zdroj: pinterest.com

 

Upravte izbičku na príchod dieťaťa

Predtým, ako začnete izbu napĺňať novým nábytkom, upravte priestor tak, aby bol vhodný a bezpečný pre malé dieťa.

Je niekoľko základných pravidiel, ktorým by ste mali venovať zvýšenú pozornosť:

  1. V dosahu dieťaťa nesmú byť ťažké a nebezpečné predmety. Dajte pozor na ostré hrany a rohy na nábytku.Zaobstarajte si plastové chrániče nábytkových rohov.
  2. Všetky elektrické zásuvky by mali mať chrániče a káble nesmú byť v dosahu detí. Skontrolujte tiež, či nie je niekde na kábloch porušená izolácia.
  3. Neumiestňujte pod okno nijaký nábytok, na ktorý by mohlo dieťa vyliezť.
  4. Len čo sa dieťa začne samostatne pohybovať, aj keď iba po štyroch, je nutné vytvoriť zábranu pred schodiskom.
  5. Vymeňte dlhé záclony a závesy za kratšie alebo ich jednoducho zdvihnite. Až neuveriteľne ľahko sa dá stiahnuť celý závesný systém alebo sa zamotať do záclon.
  6. Ak máte doma staršie horúce vykurovacie telesá, zakryte ich aspoň uterákom.
  7. Pozor tiež treba dať na spôsob ukladania jedovatých látok a chemikálií. Všetko by sa malo presunúť do výšky, kam dieťa nedočiahne. Prípadne zabezpečte dvierka a zásuvky skriniek detskými poistkami. Preverte si tiež svoje izbové rastliny, či medzi nimi nemáte aj jedovatý exemplár.
Sektorový nábytok do detskej izby. Nábytok do detskej izby.

Nábytok – čo áno a čo nie?

Postieľka

Najdôležitejším kusom nábytku v detskej izbe je nepochybne detská postieľka, pretože v nej dieťa počas prvých mesiacov strávi veľa času. Bábätko spí priemerne 16 hodín denne. Preto je výber postieľky veľmi dôležitý.

Vybrať si môžete postieľku s polohovateľným roštom, so sťahovacími bočnicami či odnímateľnými priečkami.Dnešná ponuka detských postieľok rešpektuje moderný dizajn, nároky na kvalitu i zdravotnú nezávadnosť použitých materiálov.

V ponuke sú tiež rastúce postieľky. Keď bábätko povyrastie, takúto postieľku je možné prestavať na klasickú posteľ s nočným stolíkom a ďalšími úložnými priestormi.

Matrac kúpte nový, aby ste si boli istí, že dieťa spí na čistom podklade. Predávajú sa takmer výhradne penové matrace, len v rôznych tvrdostiach a s odlišnými poťahmi – voľte tie odnímateľné. Matrac by mal sedieť v ráme postieľky pevne tak, aby medzi ním a rámom nebolo možné zasunúť dva prsty vedľa seba. Keď totiž dieťa začne chodiť vnútri postieľky, mohla by sa mu do medzery vopchať nožička.

Veľkej obľube sa tešia čalúnené mantinely, ktoré sa priväzujú o konštrukciu postieľky. Majú zabezpečiť, aby sa bábätko neudrelo. Šnúrky by nemali byť dlhšie ako 30 centimetrov, inak môže hroziť uškrtenie.

Postieľka pre dievčatko. Kolíska pre princeznú s baldachýnom. Zdroj: pinterest.com

 

Prebaľovací pult

Na trhu sú k dispozícii väčšie komody vhodné do priestrannejších bytov, kde nie je problém toto zariadenie umiestniť, ale i závesné pulty určené do malých bytov.

Prebaľovací pult šetrí vašu chrbticu a navyše predstavuje miesto, kde môžete mať všetky potreby na prebaľovanie vášho dieťatka na dosah. Je dobré umiestniť do bezprostrednej blízkosti pultu aj odpadkový kôš, ktorý vám ušetrí zbytočné kroky a neporiadok v izbe.

Ohrádka

Ďalším zariadením poskytujúcim deťom podnety a rodičom pocit, že ich dieťa je v bezpečí, je ohrádka.

Ohrádka je pre rodičov skvelým pomocníkom, a to predovšetkým, keď sú zaneprázdnení a boja sa dieťa nechať bez dozoru. Detské ohrádky im zabezpečia pocit pokoja, keďže sa nemusia stále obzerať, čo sa deje s ich dieťaťom.

Nábytok do detskej izby pre chlapca. Detská izba pre vášho syna v bielo-hnedej kombinácií.

S farbami opatrne

Hoci sa do detskej izby neodporúčajú silné agresívne farby, nemusíte ostať pri bielej. Odporúčajú sa jemné pastelové farby. Ideálnymi farbami sú svetlomodrá, ružová alebo žltá.

V súčasnej dobe prevláda trend maľovaných obrázkov na stenách. Keď bábätko zaspáva, tak okrem mamičky sú okolo neho na stenách ovečky, motýliky, kvietky a iné veselé obrázky, na ktoré si postupne zvykne a budú preňho znamenať istotu a bezpečie.

Pohodlie pre rodiča

Mamičky trávia s dieťatkom veľa času. V detskej izbe ho uspávajú, kŕmia a prebaľujú. V detskej izbe preto musí byť okrem detskej postieľky a prebaľovacieho pultu aj kreslo alebo pohovka pre mamičky.

Vyčleňte miesto pre pohodlnú váľandu či pohovku. Obľúbené sú aj hojdacie kreslá, ktoré sú veľmi nápomocné aj pri uspávaní dieťatka. Kolísavý pohyb dokáže bábätko upokojiť.

Hojdacie kreslo s bedrovou opierkou Hojdacie kreslo Harper v sivej látke. Zdroj: temponabytok.sk

 

Skrinky na oblečenie

Aj keď sa zdá, že bežná skriňa je v prvých mesiacoch pre detské novorodenecké oblečenie príliš veľká, časom sa zaplní.Voľte skriňu s mnohými policami. Hračky a drobnejšie predmety sa dobre ukladajú napríklad do drevených škatúľ, do košíkov alebo do textilných vreciek.

Detská izba Nábytok do detskej izby v svetlých farbách.

 

Ponúkli sme vám niekoľko tipov a rád, ako správne a hlavne bezpečne zariadiť izbu pre vaše bábätko. V prvom rade myslíte na to, že vaše dieťa ocení predovšetkým vašu lásku a pozornosť a dizajn postieľky a najmodernejší prebaľovací pult nie je preňho až taký dôležitý.