Čo všetko (ne)patrí do modernej obývačky?

Čo všetko (ne)patrí do modernej obývačky?

Obývacia izba spolu s kuchyňou patria vo väčšine domov či bytov k hlavným spoločenským priestorom, kde sa sústredí celý rodinný život. Nie vždy však tomu tak bolo. V 17. storočí sa obývacie izby používali ako formálne miestnosti na vítanie hostí. Boli to väčšinou izby umiestnené blízko vchodových dverí. Neskôr, v 20. storočí, sa obývačka stala akousi výstavnou sieňou. Dizajnéri ju zapĺňali doslova umeleckými dielami, ktoré vystihovali vkus a štýl domácich. A dnes? Dnes je to miestnosť, kde trávime väčšinu času. Zaprataná nábytkom a elektronikou.

Ako vyzerá tá vaša? Zamysleli ste sa niekedy nad tým, čo do obývačky patrí, a čo nie? Poďme sa na to spolu pozrieť.

Obývacia izba plná pokoja a harmónie

Keď sa po dlhom dni vraciame unavení z práce domov, myslíme iba na to, ako sa natiahneme na sedačke a budeme leňošiť. Do ruky ovládač od televízora a na stolík misa s pukancami. Takéto správanie nám však pokoj a pohodu nezaručí. Naopak, väčšina dizajnérov sa zhoduje v tom, že do obývačky nepatrí nič, čo by zamestnávalo našu myseľ. Obývačka má byť miestom, kde nazbierame novú energiu, vypneme, zresetujeme hlavu, a budeme sa venovať činnosti, ktorá nás napĺňa.

Kým v minulosti bola obývačka miestom, kde sa stretávala rodina a priatelia, aby sa venovali jeden druhému, dnes je to miestnosť, ktorú zapĺňame rôznou elektronikou. Často si v obývačke vytvoríme domácu pracovňu či detskú herňu. Nie je nič nezvyčajné, keď majitelia premenia obývaciu izbu na spálňu.

Poradíme vám, čo do obývačky umiestniť, a čomu sa radšej vyhnúť.

 

Sektor Parmy Sektorový nábytok Parmy. Zdroj: temponabytok.sk

Čo do obývačky nepatrí?

Televízor – ak je to možné, vyhnite sa umiestneniu televízora v obývačke. Televízor narušuje rodinnú harmóniu a ľudí často rozdeľuje. Pôsobí rušivo na našu psychiku. Chybou je ako prvé určiť miesto pre televízor a okolo neho sústrediť ostatný nábytok. Nahraďte televízor umeleckými dielami alebo krbom a naučte sa tráviť čas bez médií. Televízor v obývačke byť nemusí.

Kancelária – korešpondencia, faktúry, papiere, to všetko sa už dnes dá riešiť aj elektronicky. Vyhnite sa tomu, aby ste si v obývačke zriadili domácu pracovňu. Obývačka má slúžiť na oddych, nie na prácu.

Hračky – je bežné nachádzať hračky v obývačke u rodín s malými deťmi. Eliminujte ich množstvo a v žiadnom prípade hračky neskladujte v obývacej izbe aj cez noc. Nájdite im miesto v detskej izbe alebo kdekoľvek inde v byte.

Zbytočný nábytok – zbytočný nábytok poskytuje aj priestor pre zbytočné hromadenie nepotrebných vecí. Pri výbere nábytku do obývačky preto rozmýšľajte viac prakticky a zamerajte sa na vytvorenie úložného priestoru pre veci, ktoré skutočne potrebujete.

Masívne obývacie steny - Masívne steny s úložnými priestormi dnes do obývacej izby príliš nepatria. Preferujú sa skôr jednoduché televízne stolíky, individuálne police, steny rozdelené na nízku skrinkovú zostavu a nástennú časť. Cieľom je, aby za nábytkom zostala viditeľná časť múru, a aby táto časť rozsvietila a opticky zväčšila menšie priestory.

Jedálenský stôl – Jedáleň a obývacia izba by mali byť dve samostatné miestnosti. Spojte radšej jedáleň s kuchyňou, majú k sebe bližšie, než jedálenský kútik s obývačkou. Počas stolovania dochádza k narušeniu harmónie a pokoja v obývačke, navyše vône a pachy z jedál v miestnosti ostávajú veľmi dlho.

 

Sektor Armond Sektorový nábytok Armond. Zdroj: temponabytok.sk

 

Šatník, vstavané skrine – v malých bytoch je častým riešením umiestniť šatník do obývačky. Vstavané skrine zaberajú často celú jednu stenu. Ak máte možnosť vyhradiť pre šatník inú časť bytu, smelo do toho. Skriňa plná oblečenia (a často aj iných vecí) narúša pohodu v obývačke. Nevhodnosť skrine v obývačke si uvedomíte hlavne vtedy, keď si potrebujete vybrať nejaké oblečenie práve vo chvíli, keď je vaša obývačka plná hostí. 

Posteľ a detská postieľka – síce praktický spôsob, ako využiť priestor v malom byte, neodporúča sa však umiestňovať posteľ do obývacej izby. Ak nemáte inú možnosť, oddeľte ju paravánom či knižnicou. To isté platí aj v prípade detskej postieľky. Vaše chvíle oddychu budú rušené neustálou kontrolou dieťaťa či jeho plačom, malý drobec sa zas nevyspí tak kvalitne a pokojne, ako potrebuje pre svoj vývoj a rast.

Káble – množstvo zamotaných káblov na zemi neplní estetickú ani praktickú funkciu. Káble od nabíjačiek či notebookov, ktoré práve nepoužívate, preto radšej odpojte a odložte.

Zvädnuté kvety – kvety môžu byť zaujímavým a príjemným doplnkom v každej domácnosti. Ak sú však zvädnuté a vyschnuté, nepôsobia dobreTakéto rastliny radšej vyhoďte.

 

Sedacia súprava Anona Rohová sedačka Anona v látke s efektom brúsenej kože. Zdroj: temponabytok.sk

Za nás palec hore

Aby sme však nezostali len pri predmetoch, ktoré do obývačky nepatria, povedzme si niečo aj o veciach, ktoré v nej navodia pokojnejšiu atmosféru.

Sedacia súprava – výber ovplyvňuje štýl obývacej izby, ale aj priestor. Rohová sedacia súprava, sedačka v tvare U, pohovka, alebo zostava skladajúca sa zo sedačky a kresiel. Sto ľudí, sto chutí. Sedačku vyberajte až po dôslednom odskúšaní. Musí vyhovovať všetkým vašim požiadavkám na pohodlie a kvalitu.

Knižnica – v podobe uzatvorenej vitríny alebo otvoreného regálu. Ocenia ju predovšetkým milovníci kníh, ktorí si relax ani nevedia predstaviť inak než s knihou v ruke.
Krb – jednoducho zastúpi televízor. Tanec plameňov je rovnako fascinujúci, ako ktorýkoľvek program v televízii. Navyše, praskanie ohňa v krbe nezasahuje do vášho rozhovoru s blízkymi či priateľmi tak, ako zvuky z televízora. Je to ideálny spôsob, ako navodiť romantickú atmosféru, ak máte v pláne stráviť večer s partnerom.

Umelecké diela – obrazy, sochy, hudobné nástroje. Predmety, ktoré majú dušu, dokážu oveľa jednoduchšie navodiť pokojnú a oddychovú atmosféru.

Koberec – správne zvolený koberec miestnosť prepojí a navodí pocit tepla. Ak nie ste zástancom koberca na celú miestnosť, položte ho minimálne pod sedačku a konferenčný stolík.

Svietidlá – svetlo dokáže zázraky. Vysoké stojacie lampy nielenže miestnosť osvetlia, určite oceníte aj ich dekoratívny charakter.

 

Moderný koberec Selma Koberec Selma je veľmi príjemný na dotyk. Zdroj: temponabytok.sk

 

V tomto článku sme sa vám snažili predstaviť odporúčania interiérových dizajnérov. Či sa nimi budete riadiť, je už, samozrejme, len na vás. Obývacia izba má byť miesto, kde sa cítite príjemne a dokážete relaxovať. Každý má však inú predstavu o relaxe. Preto sa pri zariaďovaní obývačky riaďte vlastnými pocitmi a potrebami.