Deň sociálnych médií: Ako veľmi vládnu v našom živote?

Deň sociálnych médií: Ako veľmi vládnu v našom živote?

Vstúpili nám do života a ovplyvnili ho natoľko, že si už budúcnosť bez nich nevieme predstaviť. Aj keď nemajú žiadnu fyzickú podobu, stali sa pre nás pomocníkmi a radcami vo všetkom, čo potrebujeme. Reč je o svete sociálnych médií, ktoré dokážu prepojiť jeden koniec sveta s tým druhým. Počas svojho krátkeho života sociálne médiá definovali spôsob, akým ľudia žijú a komunikujú. Nakoľko prevládajú u vás?

 

História médií

 

Ako nám sociálne média zmenili život?

Pamätáte si časy, keď sme na veľkom telefóne so slúchadlom prstom krútili na kotúčiku, aby sa vytočilo telefónne číslo? Niektorí áno, no tí mladší to poznajú viac z filmov, keďže svet pevnej linky nahradili zaujímavejšie možnosti. V súčasnosti existuje len veľmi malá hŕstka ľudí, ktorí nemajú o svete médií žiadne znalosti alebo s nimi nechcú mať nič spoločné. Takmer každý človek v produktívnom veku má v dnešnej dobe vytvorený profil na rôznych sociálnych sieťach, veselo surfuje po internetových stránkach či zdieľa vlastný obsah. Vďaka médiám ľudia komunikujú s priateľmi a rodinou, pracujú, sú informovaní alebo sa zabávajú. 

 

Morseovka

 

Prvá správa

K vôbec prvému zrodu „média“ došlo už pred takmer 180 rokmi a to v máji roku 1844, keď vynálezca Samuel Morse poslal správu z Baltimoru do Washingtonu na vynájdenom prístroji – telegrafe. Od tohto osudného dňa vznikla rozsiahla sieť telegrafných operátorov od pobrežia k pobrežiu, ktorí medzi sebou komunikovali pomocou bodiek a pomlčiek – čo je dosť ďaleko od dnešných príspevkov na Twitteri a príbehov na Instagrame.

 

Sociálne siete

 

Svet ako na dlani

Sociálne média vytvárajú všestranné interaktívne prostredie, ktoré v nás rozvíja rôzne formy komunikácie – cez počítač, smartfón alebo tablet. Vďaka nim sa nám svet zjednodušil, keďže si vieme vyhľadať takmer všetko a to okamžite. Možno aj preto si médiá od roku 2010 vyslúžili svoj samostatný sviatok, ktorým je 30. jún. Zaviedla ho globálna mediálna a zábavná platforma Mashable, ktorá pokrýva technológie, digitálnu zábavu aj kultúru. Vďaka médiám dokážeme zdieľať vlastné myšlienky, nápady aj rôzne činnosti, ktoré daný deň robíme. Stali sa hlavným prúdom toku života a mnohé z nich, ako napríklad Pinterest, nám ponúkajú obrazové návody ako zariadiť dom, čo si uvariť na obed, ako sa obliekať, až po odporúčania, čo naopak nerobiť.

 

Facebook

 

Sestry, ale nie dvojčatá

Aj keď patria k sebe, sú medzi nimi isté rozdiely. Sociálne siete a sociálne médiá sú dva odlišné pojmy. Sú takpovediac sestry, ale nie úplne identické. 

Sociálne médiá majú funkciu rozvíjať a združovať rôzne spoločenské kontakty. Obsah v nich môže vytvárať, upravovať alebo komentovať každý registrovaný používateľ. Sú dokonca nadradené nad sociálnymi sieťami, keďže zahŕňajú aj blogy, chatovacie miestnosti, stránky, ktoré umožňujú hlasovanie alebo preberania obsahu či wiki stránky. 

Sociálne siete patria práve pod sociálne médiá. Ide v nich o vzájomnú interakciu ľudí, ktorí medzi sebou vytvárajú vzťahy, spájajú sa v skupinách a komunikujú. Najvýznamnejšie sú Facebook, Messenger, Instagram, Twitter, TikTok, Google+ či WhatsUp. Skoro každý človek je zaregistrovaný aspoň na jednej z nich. 

 

Pinterest

 

Slováci nie sú výnimkou

U nás na Slovensku sú najpopulárnejšie tri sociálne médiá, ktoré sú svojím spôsobom aktívne. Jednou z nich je Facebook, ktorý má na celom svete viac ako 2,6 miliardy užívateľov. Na Slovensku ide o najrozšírenejšiu sociálnu sieť, ktorá je najsilnejšia a najstabilnejšia. Populárny je taktiež TikTok, Instagram či YouTube s 2,5 milióna používateľmi. Aj keď nejde o sociálnu sieť ako takú, ale skôr o priestor, kde sa šíria a zdieľajú rôzne videá. Na sociálnych sieťach sledujeme okrem skutočných osôb aj rôzne značky, produkty či spoločnosti, ktorým zachovávame vernosť. 

 

Závislosť na mobile

 

Zdravá miera nadovšetko

Dôležité je mať vo všetkom zdravú mieru, aby sme sa neskôr nestali závislí od sociálnych médií. Podstatné je vedieť, aký vplyv majú sociálne siete na naše mentálne zdravie a dbať aj na bezpečnosť svojich detí. V modernej dobe je však znalosť ovládania týchto médií nutnosťou, či už pri hľadaní novej práce alebo pri tvorení rôznych aktivít, ktoré sa sústreďujú práve tam. 

Nesmieme zabúdať, že dôležitý je aj osobný kontakt s priateľmi či rodinou, pretože to žiadna sociálna platforma nenahradí. Preto nezabudnite odoslať ešte poslednú správu, upraviť status, skontrolovať váš checklist a osláviť tento deň rozumne a zároveň pohodovo.