Detské postele môžu byť pekné aj praktické

Detské postele môžu byť pekné aj praktické

 

Kde bolo, tam bolo, na okraji mesta býval mladý manželský pár. Nedávno sa presťahovali do nového domčeka. Voňal novotou, všetko bolo čisté, svieže, moderné. Šťastena im žičila: stretli svoju pravú lásku, postavili dom, aj práca ich baví. Aby bolo ich šťastie dokonalé, predsa len niečo chýba. To sa však čoskoro zmení. O niekoľko mesiacov k nim pribudne malý človiečik. Rodina sa rozrastie, izby sa zaplnia. Je načase začať rozmýšľať nad detskou izbičkou, nad postieľkou.

 

Prvé sníčky v detskej postieľke

Náš mladý pár sa vybral do obchodu. Stanovili si jasný cieľ: dnes sa domov bez postieľky nevrátia. Ako vyzerá tá správna detská postieľka? Aké podmienky a kritériá by mala spĺňať?

Výber správnej detskej postieľky ovplyvňuje kvalitu spánku a aj zdravý vývin chrbtice dieťaťa. Najdôležitejšou otázkou je použitý materiál. K najvhodnejším patria tie s drevenou konštrukciou, ošetrené náterom, ktorý je zdravotne nezávadný. Dbajte na to, aby postieľka mala možnosť výškovo polohovať rošt. Oceníte to predovšetkým, keď vaše dieťatko podrastie a kvôli bezpečnosti bude nutné rošt posunúť nižšie. Medzery medzi mrežami by nemali byť užšie ako štyri centimetre a širšie ako sedem centimetrov.

Čo sa matraca týka, mal by byť nenáročný na údržbu. Najdôležitejšie kritérium je tuhosť matraca a materiál, z ktorého je vyrobený. Nemal by byť veľmi mäkký, pretože by mohol spôsobiť zakrivenie chrbtice a iné ortopedické problémy. Mal by prirodzene kopírovať telo vášho bábätka a pevne podopierať jeho chrbticu. Materiál by mal byť priedušný. Najlepšie je, keď má matrac snímateľný poťah, ktorý môžete kedykoľvek vyprať v práčke.

Postieľka Angel biela craft Postieľka Angel v prevedení biela craft. Zdroj: www.temponabytok.sk

 

Je najvyšší čas vymeniť postieľku za posteľ

Bábätko čo-to podrástlo. Detská postieľka mu je malá. Maminka a ocko z nášho príbehu sa musia poobzerať po kvalitnej posteli do detskej izby.

Kedy vymeniť postieľku za posteľ? U všetkých detí je to individuálne. Detskí pediatri tvrdia, že najlepší vek je okolo druhého a tretieho roku veku dieťaťa. Môžete sa rozhodnúť pre dva základné varianty: klasickú posteľ alebo špeciálnu detskú posteľ s dĺžkou postele medzi 130 – 160 cm. Niektorí výrobcovia ponúkajú i univerzálnu posteľ, ktorá „rastie“ s dieťaťom. V tomto prípade si dobre preverte kvalitu a stabilitu konštrukcie. Aj vďaka menšej ploche postele zostane v izbe viac miesta na hranie. Dizajn týchto postelí bol inšpirovaný rôznymi detskými motívmi, od autíčok až po princezné a víly.

Posteľ ako formula Posteľ s dizajnom formule pre vášho syna. Zdroj: pinterest.com

 

Klasické detské postele

Naša rodinka sa nakoniec rozhodla, že zainvestuje do kvalitnej detskej postele v bežnom rozmere. Tu je zopár rád, na čo dbať pri jej kúpe.

Opäť rozhoduje použitý materiál. Drevo, drevo a ešte raz drevo. Je pevné, stabilné a zdravotne nezávadné. Postele sú v rôznych tvaroch a prevedeniach, s čelom alebo bez neho, s ochrannou bočnou lištou a podobne. Ďalšie možnosti sú postele kovové alebo celočalúnené. Postele sú väčšinou v rozmere 90 × 200 cm. Ak vám to priestor dovoľuje, prečo nekúpiť posteľ s väčším rozmerom, napríklad 120 × 200 alebo 140 × 200 cm?

V menších izbách zaváži posteľ s úložným priestorom. Ušetrí miesto a vaše dieťa si doň môže uložiť knihy, hry, prípadne sezónne oblečenie. Úložný priestor býva vo forme veľkého šuplíka na kolieskach, ktorý sa zasúva pod posteľ, alebo ako dva či tri samostatné šuplíky, ktoré sú súčasťou postele.

Posteľ s úložným priestorom Maxi Drevená posteľ Maxi so šuplíkmi. Zdroj: www.temponabytok.sk

Rodinka sa rozrastá

 

Deti Rodinka sa rozrastá. Zdroj: pinterest.com

Roky plynú, domček na okraji mesta sa zapĺňa deťmi. K bračekovi pribudla sestrička, je nutné vyhradiť jej v detskej izbe miesto. Čo teraz? Náš manželský pár opäť rieši dilemu s posteľou... posteľami.

Ak máte rodinný dom s viacerými izbami, najjednoduchšie riešenie je prideliť každému dieťaťu vlastnú izbu. Dáva vám to priestor zariadiť ich podľa individuálnych požiadaviek dieťaťa. Ak bývate v menšom dome alebo byte a vaše deti majú spoločnú izbu, prichádza na rad otázka ohľadne miesta na spanie.

Obľúbené a praktické riešenie je poschodová posteľ. Na prvom mieste je bezpečnosť. Je preto nevyhnutné, aby ste skontrolovali konštrukciu, prevedenie, stabilitu, aj zábranu na vrchnej posteli. Zábrany by mali byť pevné, dostatočne vysoké, najlepšie v jednom celku bez akýchkoľvek medzier, prípadne s medzerou čo najmenšou. Materiál by mal byť pevný, pevnejšie prevedenie zaručuje vyššiu stabilitu aj nosnosť postele. Okrem masívu odborníci odporúčajú aj kovové oceľové postele. Do postelí použite pevné rošty bez rizika prelomenia lamiel, predídete tak tomu, aby sa vrchné lôžko prepadlo pod vaším dieťaťom. Lamely nesmú byť od seba veľmi vzdialené.

Posteľ Adela New Poschodová posteľ Adela New s úložným priestorom. Zdroj: www.temponabytok.sk

 

Moderné riešenia do detskej izby

Okrem klasických poschodových postelí prináša súčasný trh niekoľko ďalších prevedení. Obľúbená je jednolôžková posteľ s výsuvnou prístelkou. Ide o klasickú jednolôžkovú posteľ s výsuvnou prístelkou namiesto bežného úložného priestoru. Prístelka disponuje matracom s pevne určenou výškou tak, aby sa ľahko vysúvala.

Posteľ pre troch Kori 2 biela Poschodová posteľ pre troch Kori 2. Zdroj: www.temponabytok.sk

 

Z dieťaťa je tínedžer

Deti vyrástli, rodičia sa nestíhajú čudovať. Prečo im zrazu nevyhovuje klasická posteľ? Poďme sa pozrieť, ako by sa dala vyriešiť dilema našej rodinky z predmestia.

Vaše dieťa vyrástlo, prirodzene sa zvyšujú aj jeho nároky. Je z neho tínedžer. Chce byť moderný, chce byť IN. Rozmýšľali ste nad tým, že by ste klasickú posteľ nahradili rozkladacou pohovkou? Na trhu sú rôzne prevedenia, rôzne farby a materiály. Pohovky po rozložení zvyčajne poskytujú plnohodnotné lôžko, občas dokonca väčších rozmerov ako má klasické jednolôžko. V noci sa dieťa pokojne vyspí, cez deň je pohovka zložená a nezaberá v izbe miesto. Pri výbere je potrebné dbať na to, aby pohovka bola určená na každodenné spanie. Od klasických pohoviek sa líši materiálom a kvalitou výroby.

Rozkladacia pohovka Elmo Rozkladacia pohovka Elmo. Zdroj: www.temponabytok.sk

 

Byť rodičom nie je jednoduché. Chcete svojim deťom poskytnúť to najlepšie. Staráte sa o ich zdravie, o ich zdravý rast. Začnite s výberom postele . Je predsa známe, že kvalitný spánok dokáže človeka správne naštartovať do nového dňa .

 

A čo naša rodinka z predmestia? Šťastena im žičí naďalej. Aj dnes sa ľúbia tak ako pred rokmi. Stále majú prácu, ktorú milujú. Všetci sú zdraví a spokojní. Ich dve šikovné deti možno dnes už študujú na vysokej škole... :-)