Existuje dokonalá kuchynská linka?

Existuje dokonalá kuchynská linka?

Čaká vás rekonštrukcia kuchyne? Máte určitú predstavu, avšak neviete kde začať? Prečítali ste už veľa časopisov a blogov na internete a z toho množstva informácií, ako by mala vyzerať dokonalá kuchyňa, vám ide explodovať hlava? Dali ste si poradiť od odborníkov, kuchynských štúdií, aj priateľov, no ich návrhy sa rozchádzajú, každý vám radí niečo iné a vy neviete, ktorým smerom sa vydať? Nezúfajte. Nájdite si čas a rekonštrukciu kuchyne si detailne naplánujte. Iba tak sa priblížite k dokonalosti. Dokonalá kuchyňa by mala byť miestom, kde sa budete cítiť dobre vy aj členovia vašej rodiny. Miestom, kde vám varenie pôjde od ruky. Existuje niekoľko jednoduchých trikov, ktoré vám pomôžu premeniť váš sen na skutočnosť.

Bez plánovania to nejde

Aby zrekonštruovaná kuchyňa vyhovovala všetkým vašim požiadavkám, je potrebné položiť si niekoľko otázok a úprimne si na ne odpovedať. Kto bude používať kuchyňu? Koľko času strávite prípravou jedla? Považujete sa za majstra kuchára? Aké prístroje a zariadenia potrebujete k tomu, aby ste sa pri varení cítili komfortne? Vytvorte si zoznam kuchynského náčinia. Mal by zahŕňať všetko od malých spotrebičov, ako sú mixéry, kuchynské pomôcky a podobne, až po extra vysoké nádoby a prístroje. Takto získate prehľad o tom, aké vysoké by mali byť kuchynské skrinky. Sú veci, ktoré vám nevyhovujú v súčasnom usporiadaní kuchyne? Snažte sa im pri jej reorganizácii vyhnúť.

Kuchyňa zariadená podľa návrhu Biela kuchynská linka aj do malej kuchyne. Zdroj: pinterest.com

Kuchynské skrinky

Kuchynský nábytok, a teda aj kuchynské skrinky, by mali byť z takého materiálu, ktorý sa dá ľahko čistiť. Dokonalá kuchynská linka musí byť veľká. Ideálne je, ak linka má veľa skriniek, ktoré poskytujú dostatok úložného priestoru. Ten by mal byť rozdelený podľa určitej schémy, aby ste získali poriadok v hrncoch, riadoch a spotrebičoch. Potravinové skrinky by mali byť dobre vetrané, inak poskytujú výborné podmienky pre vývoj plesní a baktérií.

Okrem šírky a hĺbky jednotlivých skriniek je potrebné premyslieť aj celkovú výšku kuchynskej linky, a teda výšku závesu vrchných skriniek, ale tiež výšku pracovnej dosky a spodných skriniek. Medzi pracovnou doskou a vrchnými skrinkami býva optimálne rozmer medzi 50-60 cm, aby sa pracovná doska dala efektívne využiť. Zvyčajná hĺbka skriniek je 60 cm. V súčasnosti sú na trhu aj hlbšie skrinky. Získate tak viac potrebného úložného priestoru. Obľúbené je skladať skrinky až po strop a zužitkovať tak každý centimeter, ktorý by inak zostal nevyužitý. Na ťažšie prístupné miesta odkladajte málo používané veci.

Zostava kuchynských skriniek Nova Plus Kuchynská linka Nova Plus v prevedení dub sonoma. Zdroj: www.temponabytok.sk

Varná doska

Výber varnej dosky závisí od toho, ako často varíte, a či chcete radšej ušetriť pri kúpe spotrebiča alebo pri samotnom varení. Existuje niekoľko tipov varných dosiek. Treba zvážiť všetky pre a proti a vybrať si tú správnu.

Základnou charakteristikou plynových dosiek je možnosť „vidieť” plamene priamo počas varenia, a následne ich veľkosť a intenzitu regulovať. Sú vhodné na akékoľvek hrnce a panvice. Oceníte aj to, že varná doska rýchlo vychladne. Treba však počítať s rizikom priameho styku s otvoreným ohňom. Pripravte sa na ťažšiu údržbu mriežok a horáka.

Sklokeramické elektrické varné dosky sú založené na vstavanom elektrickom systéme platní, ktoré ohrievajú nádoby rovnomerne po celom ich povrchu. Vyznačujú sa nízkou spotrebou a sú odolné voči škrabancom. Vzniká tu však nebezpečenstvo z rozpálenej dosky. Zaschnuté zvyšky jedál sa z povrchu ťažšie odstraňujú.

Za najmodernejšie dosky možno považovať práve tie indukčné. Po zapnutí vytvárajú magnetické pole, ktoré priamo zohrieva dno hrnca, vďaka čomu nedochádza k úniku tepla a varná doska ostáva studená. Treba však spomenúť, že variť na indukčnej doske dokážete iba v hrncoch s vodivým dnom.

Keramická varná doska Indukčná varná doska. Zdroj: pinterest.com

Pracovná doska

Pracovná doska je dôležitou súčasťou kuchynskej linky. Pri jej výbere myslite predovšetkým na jej praktickú stránku. Pokiaľ ide o farbu a dizajn, doska by mala korešpondovať s celkovým vzhľadom kuchyne.

Žulová doska je veľmi odolná a je skvelou voľbou pre dlhotrvajúci, klasický vzhľad. V súčasnosti je populárny mramor, tu však treba počítať s vyššou investíciou. Kvalitný jednoduchý laminát môže byť skvelým riešením. Pamätajte, že menej môže byť viac a kuchyňa nemusí byť okázalá alebo drahá, aby bola krásna a praktická. V mnohých kuchyniach dominuje drevená pracovná doska. Pri prácach na nej musíte byť veľmi opatrní, takáto doska sa veľmi ľahko poškodí. Dosky z nehrdzavejúcej ocele sú typické pre veľké komerčné kuchyne, objavujú sa však aj v domácnostiach. Materiál je trvácny, tepelne odolný, kuchyňa pôsobí veľmi moderným dojmom.

To, ako vysoko je umiestnená pracovná doska, závisí od výšky spodných skriniek kuchynskej linky. Obyčajne je to 87-95 cm. Štandardná hĺbka pracovnej plochy je 60 cm, ale v poslednom čase sa začali objavovať linky s hĺbkou pracovnej plochy 80 cm. Takéto pracovné dosky sú výnimočné pre zadnú lištu, v ktorej sú zabudované zásuvky, elektrické prístroje, odkvapkávače na riad s prepadom do kanalizácie.

Pracovná doska Rôzne materiály na pracovnú dosku. Zdroj: pinterest.com

Vstavané spotrebiče verzus voľne stojacie

Kuchyňa so vstavanými spotrebičmi pôsobí moderne a štýlovo. Aby bolo ich používanie ešte praktickejšie, bývajú zabudované v ergonomickej výške prevažne vo vysokých skrinkách. Takto sa uvoľní cenný priestor v spodnej časti kuchynskej linky a na pracovnej doske. Kuchyňa so zabudovanými spotrebičmi stále pôsobí upratane a čisto. Ďalšou výhodou je, že tieto spotrebiče pracujú tichšie. Je potrebné dodať, že vstavané spotrebiče sú o 10-15 % drahšie ako tie voľne stojace. Zároveň poskytujú nižší objem, predovšetkým chladničky a umývačky riadu.

Výhodou voľne stojacich spotrebičov je ich jednoduchá inštalácia spojená s možnosťou kedykoľvek vymeniť starý spotrebič za nový. Tiež si viete prispôsobiť veľkosť a objem spotrebičov podľa vymedzeného priestoru v kuchyni. Na druhej strane, údržba takýchto spotrebičov a udržanie čistoty v ich blízkom okolí je náročnejšie ako pri vstavaných spotrebičoch.

 

Vstavané spotrebiče v kuchynskej linke Vstavané spotrebiče v modernej kuchyni. Zdroj: pinterest.com

Reorganizácia starej kuchyne alebo zariaďovanie novej úzko súvisí s priestorovými a dispozičnými možnosťami. Vaše rozhodovanie určite ovplyvní aj to, v akom štýle má byť zariadenie a vybavenie kuchyne. Klasický, vidiecky, moderný či minimalistický štýl, každý si vyžaduje niečo iné. Pri plánovaní klaďte na prvé miesto praktickú a funkčnú stránku pred okázalosťou a luxusom, lebo iba v takej kuchyni, ktorá vám vyhovie po všetkých stránkach, sa môžete cítiť slobodne a spokojne.