Jednoducho a čisto. Aké to je bývať v štýle minimalizmu?

Jednoducho a čisto. Aké to je bývať v štýle minimalizmu?

Ak ste typ, ktorý sa cíti dobre v byte s minimálnym množstvom nábytku, pri jeho zariaďovaní hľadajte inšpiráciu v dizajnérskom minimalistickom štýle. Čo je vlastne minimalistický štýl? Ako ho dosiahnuť? Odpovede nájdete v nasledujúcom článku.

 


Menej je viac – to je základná myšlienka tohto štýlu. Pri tomto štýle ide o to, aby ste dosiahli maximálny efekt s použitím minimálnych prostriedkov. Vyhráva nábytok, ktorý je funkčný a praktický, dekorácie nie sú až také dôležité. Minimalizmus však nie je pre každého. Na niekoho pôsobí chladne a neosobne, iným zasa vyhovuje po všetkých stránkach.

 

Hlavné znaky minimalistického štýlu

Minimalizmus bude vyhovovať predovšetkým tým, ktorí chcú vytvoriť vo svojej domácnosti akýsi protipól unáhlenému a hektickému životnému štýlu a hľadajú harmóniu a pokoj. Toto​ sa dá dosiahnuť aj bez toho, že by sa upustilo na elegancii.

Dizajnéri kladú dôraz na strohé línie a tvary. Ich cieľom je vytvoriť pohodlný priestor bez zbytočných rušivých prvkov. Zameriavajú sa na voľnosť priestoru, vzdušnosť a eleganciu. Domácnosť zariadená v minimalistickom štýle by mala vo vás vyvolať pocit pokoja.

 

Čo najmenej nábytku v obývačke. Minimalistický nábytok do obývačky. Zdroj: pinterest.com

 


Začnite od podlahy

Základom je voľba kvalitnej podlahovej krytiny. Koberce a linoleum nie sú pri minimalizme až v takej obľube. Dostupnejším riešením je plávajúca podlaha, hoci efektívnejšia bude drevená podlaha či dlažba.

Voľte drevo, a to klasiku – dub, orech a iné. Vyniknú aj exotické materiály. V kúpeľni a predsieni zasa dobre ukáže keramická či kamenná dlažba. Čistota štýlu ide v rozpore s výraznými odtieňmi a vzormi.

 


Biela – kráľovná medzi farbami

Steny sú často namaľované na bielo, pretože opticky zväčšujú priestor. Okrem toho biela vytvára pocit čistoty a pokoja a podporuje nadčasovú eleganciu.

V striktne minimalistických interiéroch by sme našli už iba kontrastnú čiernu farbu doplnenú striebornými odleskami kovových prvkov. Takéto miestnosti pôsobia väčšinou príliš chladne a neosobne. Preto minimalizmus rozširuje svoju farebnú paletu o ďalšie neutrálne tiene, predovšetkým odtiene sivej a béžovej. Zriedka sa takáto farebná škála dopĺňa o sýtejšie farby, a to prevažne na doplnkoch.

 

Málo nábytku je vždy lepšie. Čím menej nábytku, tým lepšie.

 


Čím menej nábytku, tým lepšie

Do minimalistického interiéru patrí iba najnutnejší nábytok, ktorý by mal spĺňať isté požiadavky na kvalitu. Nábytok vyniká čistým dizajnom. Elegancia takéhoto nábytku spočíva v jednoduchých líniách a geometrických tvaroch bez zbytočných ozdobných prvkov a s voľnými hladkými plochami. Veľké obývacie steny nahradili jednoduché skrinky, ktoré sa často montujú na stenu. Dvierka skriniek a šuplíkov sú bez úchytiek.Uprednostňujú sa tiež vstavané skrine, šatníky a ďalšie systémy na uloženie rôznych vecí.

Voľte kožené sedačky alebo sedačky čalúnené jednofarebným textilným poťahom. Veľmi moderný je pochrómovaný, nerezový či sklenený nábytok. Obľúbené sú lesklé povrchy, ktoré odrážajú svetlo.

Okolo každého kusu nábytku ponechajte dostatok voľného miesta, čím nábytok vynikne a zároveň tak podporíte vzdušný otvorený priestor.

 

Biely nábytok Biela je ideálna farba do minimalistického interiéru.

 


Minimum dekorácií a sila svetla


V minimalistickom interiéri aj doplnky odrážajú jednoduchosť, strohosť a sú v určitom súzvuku s celkovým priestorom. Textílie sú obmedzené na minimum. Nájdete tu iba vankúše na pohovke, koberec pri sedačke a stolné prestieranie. Steny nechajte čo najviac voľné, nepreháňajte to s fotografiami a rôznymi poličkami na nepotrebné drobnosti. Jednu zo stien môžete zvýrazniť o niečo tmavším odtieňom farby, použitej na stenách, dreveným alebo kamenným obkladom.


Každý z nás vlastní niekoľko vecí, s ktorými sa nevie rozlúčiť a ktoré treba niekam uložiť. Podstatné je nájsť im vhodné miesto. Vystavte iba najzaujímavejšie kúsky, alebo tie, ktoré majú pre vás veľkú hodnotu, ostatné ukryte pred zrakom domácich aj hostí. Svoje miesto v minimalistickom interiéri majú väčšie solitéry zaujímavého tvaru.


Osviežujúcim doplnkom interiéru sú aj rastliny. Dajte prednosť väčším druhom. Jednoduchá je aj dekorácia okien.Ideálne sú okná bez závesov alebo záclon, na tienenie použite žalúzie. Osvetlenie v tomto prípade predstavuje najvýraznejšiu dekoráciu. Správne zvolený mix svietidiel presvetlí miestnosti tam, kde denné svetlo a zvolená farebná škála nestačí. Voľte nenápadné bodové svietidlá zabudované v strope, na stenách alebo vstavaných nábytkových systémoch. Takto rozdelíte miestnosť na niekoľko zón. Okrem takéhoto osvetlenia sa počíta aj s pracovnými lampami a lampami na čítanie, najlepšie z kovu alebo skla.

 

Drevený stôl. Drevo je najlepší materiál.

 


Miestnosti v minimalistickom štýle


Kuchyňa a kúpeľňa


V obidvoch prípadoch sú nutné hladké plochy a povrchy a maximum úložného priestoru. V kuchyni sa sústreďte na vstavané spotrebiče, zabudované do kuchynskej linky. Vyhnite sa vystavovaniu rôznych predmetov, či už rôznych hrnčekov po babičke v kuchyni alebo drogistického tovaru v kúpeľni. Všetko ukryte do skriniek.


Obývačka

Dôležitý je výber kvalitnej, dostatočne veľkej sedačky jednoduchých hranatých tvarov s neutrálnym jednofarebným poťahom. Doplňte ju konferenčným stolíkom zo skla alebo z transparentného plastu. Povolené je jedno alebo dve kreslá, ​ktoré zabezpečia maximálne pohodlie. Skrinky zaveste na priamo na stenu. Priestor oživte kobercom alebo rastlinami.

Spálňa

Minimalistický štýl sa v spálni doslova našiel. Pre zabezpečenie oddychu a pokoja stačí kvalitná pohodlná posteľs nočnými stolíkmi. Spálňa tak spĺňa základnú požiadavku na ničím nerušený spánok. Ak potrebujete úložný priestor na oblečenie, vybudujte vstavanú skriňu po šírke celej jednej steny.

Detská izba

Mnohí z nás získali dojem, že minimalizmus do detskej izby nepatrí. Sme presvedčení, že deti potrebujú farby, množstvo nábytku a hračiek. Omyl! Práve minimalizmus vedie k správnemu vývoju dieťaťa, príliš farebné prostredie môže narušiť detskú fantáziu a pôsobiť rušivo.

Zaobstarajte si jednoduchý nábytok. Na steny naneste neutrálne farby, pastelové, prípadne zvoľte jemne béžovú alebo sivú farbu. Hoci máte pocit, že do detskej izby patrí množstvo úložného priestoru, obmedzte sa len na kúpu zopár skriniek, kde si dieťa uloží hračky, knihy aj oblečenie. Všetky nepotrebné predmety a staré oblečenie vyhoďte.

 

Minimalizmus v detskej izbe. Minimum nábytku aj v detskej izbe.

Minimalistický štýl nie je pre každého. Niekomu nevyhovuje jeho strohosť, prísnosť a chlad, iných odrádza minimum nábytku a dekorácií. Pre iných predstavuje smer, ktorým sa chcú uberať.

Možno práve vďaka tomuto článku ste zistili, že aj vy patríte k minimalistom. Ak sa budete držať hlavného hesla: menej je viac, úspech je zaručený.