Koľko svetla v byte skutočne potrebujete?

Koľko svetla v byte skutočne potrebujete?

Ráno ste vstali do práce a za oknom tma. Večer prídete z práce, chvíľu sa pomotáte po byte či dome, a za oknom tma. Jeseň prináša krátke dni a dlhšie noci. Jediným pomocníkom proti tme v týchto dňoch je lampa. Lampa v akejkoľvek podobe. Stojacia v rohu, stolná postavená na komode alebo priamo na písacom stole, závesný luster. Určite sa vám neraz dostalo do uší, že svetlo má čarovnú moc. Dokáže premeniť tmavú miestnosť na izbu zaliatu denným svetlom, navodzuje romantickú atmosféru, dokonca má aj terapeutické účinky. Viete, kam postaviť lampu, aby správne osvetľovala miestnosť? A aký je rozdiel medzi bielym a žltým svetlom? Prinášame niekoľko postrehov, ktoré vás naučia čarovať so svetlom.

Od bielej po žltú

Farba svetla je pojem, ktorý sa objavil až pri LED žiarivkách. Pri tradičných žiarovkách sa farba svetla nijako nerozlišovala. Nejde o farbu samotnej žiarivky, ale o farbu svetla, ktoré táto žiarivka vyžaruje. Farba svetla sa označuje aj ako teplota svetla. Teplota sa pohybuje na pomyselnej stupnici od 1000K (Kelvinov) – veľmi červená až k 10 000K - veľmi modrá. To znamená, že čím je číslo na stupnici vyššie, tým viac sa svetlo pochádzajúce z LED žiarovky sfarbí do modra.

Farebný odtieň teplá biela (2700K - 3000K) sa približuje skôr ku klasickým žiarovkám. Svetlo v tomto farebnom odtieni vytvára žltkastý nádych. Pripomína ranné či večerné slnko. Navodzuje hrejivú atmosféru, preto sa skôr hodí do obývačiek či spálníStudené biele svetlo (4000K - 5000K) sa vyznačuje modrými odtieňmi. Je vhodné do kancelárií, kde sú potrebné čistejšie a jasnejšie farby svetla, ktoré nás majú nabudiť k lepším výkonom.

Ak teda máte v obývačke či spálni modré svetlo a neviete zaspať, vymeňte žiarivku. Zívate pri práci a cítite sa unavení? Na vine je teplé žlté svetlo, ktoré vám svieti na pracovný stôl.

Kúzla so stojacími lampami

Stojacie lampy sú veľmi univerzálne svietidlá, ktoré môžete použiť v ktorejkoľvek izbe. Je to jednoduchý spôsob, ako dodať miestnosti svetlo. Sú prenosné, aj preto sú veľmi obľúbené. Kedykoľvek ich môžete presunúť z jedného kúta do druhého.

Stojacia lampa vedľa pohovky – takto umiestnené svietidlá vymedzujú priestorktorý sa často využíva na zábavu či rozhovory. Dokonca môžete stojaciu lampu kombinovať so stolnou, ktorú umiestnite na štýlový príručný stolík. V takomto prípade sa uistite, že horné okraje obidvoch typov svietidiel sú v rovnakej línii.

Stojacia lampa za kreslom – ideálne, ak kreslo vypĺňa roh miestnosti. Lampa zabezpečuje svetlo na čítanie a zároveň osvetľuje tmavý kút.

Stojacie lampy vedľa kozuba – ak je ohniskom vašej obývačky kozub, vybavte ho stojacími lampami z jednej aj druhej strany. Nielenže dokonale osvetlia miestnosť, zjemnia tiež uhladený dojem z nízkeho nábytku a ponúknu komplexnejšie vnímanie celej miestnosti.

Stojacia lampa v chodbe – postavte ju vedľa kresla alebo lavičky. Takto umiestnenú lampu oceníte predovšetkým počas tmavých rán alebo v noci, lampa navyše ako dekoratívny prvok rozbije fádnosť predsiene či chodby. Tiež ju môžete postaviť do prázdneho kúta v hale. Miestnosť sa tak opticky bude zdať vyššia.

Stojacie lampy v spálni – najlepšie riešenie do malých izieb, kde nie je priestor pre nočné stolíky. Svietidlá z jedenej aj druhej strany postele splnia svoj účel, pričom nezaberú veľa miesta.

 

Stojacia lampa MILANO WA004-W Stojacia lampa MILANO. Zdroj: www.temponabytok.sk

Kúzla so stolnými lampami

Stolné lampy sa považujú za akcentové osvetlenie či osvetlenie úloh. Dokážu vyzdvihnúť krásu umeleckého diela, tiež dodajú svetlo tam, kde sa sústredí nejaká činnosť. Okrem toho je to ideálny spôsob na navodenie romantickej atmosféry.

Stolná lampa na pracovnom stole – ak potrebujete osvetliť pracovné miesto, voľte lampu s tmavým nepriehľadným tienidlom. Lúč svetla tak bude smerovať tam, kde potrebujete.

 

Stolná  stmievateľná LED lampička Stolná LED lampa WO53-S. Zdroj: www.temponabytok.sk

Stolná lampa vedľa pohovky či kresla – dodá prídavné svetlo, ktoré spolu so stojacou lampou miestnosť osvetlí, zároveň svetlo nie je také agresívne ako zo stropného svietidla. Postavte lampu na príručný stolík, dbajte však, aby horný okraj podstavca bol vo výške vašich očí.

Stolná lampa vedľa televízora – takto umiestnená lampa dokáže zjemniť svetlá a farby prúdiace z televízorazníži nepríjemný kontrast jasu obrazovky a tmavého okolia a zmierni tak zrakovú únavu.

Stolné lampy v spálni – tradičné umiestnenie lámp v spálni je na nočné stolíky. Sú v pohotovosti, stačí šťuknúť a máte svetlo, kedykoľvek ho potrebujete.

Stolné lampy v chodbe – dokážu funkčne vyplniť prázdny kút v predsieni alebo chodbe. Poslúžia pri obúvaní topánok. Po príchode do tmavého bytu sú prvé, ktoré sa popasujú s nepríjemnou tmou.

 

Stolná lampa Milano matná biela Stolná lama Milano WA005-W. Zdroj: www.temponabytok.sk

Kúzla so stropnými lampami

Lustre sú najpoužívanejším typom svietidla. Používajú sa v interiéroch aj exteriéroch. Vybrať si môžete z lustrovs jednou žiarovkou alebo s viacerými zdrojmi. Záleží na rozmere miestnosti.

Stropné svietidlo v jedálni – nad jedálenským stolom luster jednoducho chýbať nemôže. Dostatočne osvetlí miesto stolovania, rozptýli svetlo do celej miestnosti, zároveň ju zmäkčí a zútulní.

Stropné svietidlo v obývačke – považuje sa za základné centrálne osvetlenie. Umiestnite ho nad oddychovú zónu. Väčšia miestnosť si dokonca pýta viac lustrov. Dva môžu byť umiestnené podľa toho, ktorú časť obývačky potrebujete osvetliť. Ak ich mienite použiť viac, rozmiestnite ich podľa nejakej šablóny.

Stropné svietidlo v predsieni – vyberte zaujímavý netradičný luster, ktorý vašich hostí zaujme a privíta.

Stropné svietidlo v spálni – v tomto prípade sa luster chápe ako prídavné svetlo. V spálni je dôležité tlmené teplé svetlo, aby navodilo upokojujúcu atmosféru, ktoré produkujú stolné lampy.

Stropné svietidlo v kúpeľni – centrálne svetlo v kúpeľni sa zvyčajne rieši nezaujímavým svietidlom, ktoré je kombinované s nástennými svetlami nad umývadlom. Ak sa chcete nechať rozmaznávať, investujte do moderného kúsku, ktorý nainštalujete priamo nad vaňu.

Stropné svietidlo v kuchyni – je veľmi dôležité, nakoľko v kuchyni trávite čas prevažne prípravou jedla. Luster spustite nad pracovnú dosku a doplňte ho prídavnými svietidlami zabudovanými priamo v kuchynskej linke.

 

Stropné závesné svietidlo nad jedálenským stolom Výrazný závesný luster nad jedálenským stolom. Zdroj: pinterest.com

 

Toto sú základné typy svietidiel. Okrem nich existujú ďalšie, prídavné svietidlá, ktoré majú skôr estetickú dekoračnú funkciuBočné nástenné lampy alebo LED pásky sa dajú použiť takmer v každej miestnosti. Ak uvažujete nad výmenou svietidiel, začnite tými základnými. Nájdite miesto pre luster, stojaciu lampu či stolové svietidlá. Pozorujte, ako sa svetlo šíri do miestnosti. Až potom prichádza čas na znásobenie svetla pomocou ostatných prídavných svietidiel.