Kváskový chlieb si upečiete aj doma. Čo na to potrebujete? + recept

Kváskový chlieb si upečiete aj doma. Čo na to potrebujete? + recept

Doma dobre a s chlebom ešte lepšie. Natrieť si čerstvý krajec maslom, posypať troškou soli a zahryznúť sa do chrumkavej kôrky. To je domov, to je poézia... Čo keby ste si upiekli vlastný kváskový chlieb? Nie je to nič zložité. Základom sú silné ruky alebo výkonný kuchynský robot a trpezlivosť. Čo všetko potrebujete na to, aby ste zvládli upiecť kváskový chlieb aj vy doma? A ako vyzerá recept na toto potešenie? 

váženie surovín na kuchynskej váhe Digitálna kuchynská váha BORIA

 

Čo potrebujete na kváskový chlieb 

Trpezlivosť. Na pečenie domáceho kváskového chleba potrebujete naozaj najmä trpezlivosť. Je to dlhý proces, ktorý vám so všetkým môže zabrať aj 24 hodín – väčšinu času však zaberie čakanie, počas ktorého sa môžete venovať niečomu inému. Chce to čas, no výsledok rozhodne stojí za to. A čo suroviny a náradie? 

Základom je múka na kváskovanie. Môžete staviť na osvedčenú klasiku alebo špeciálnu chlebovú múku. Pri pečení domáceho kváskového chleba sa nezaobídete ani bez vody, soli, rasce, zemiakov či celého maku. 

Aby ste zachovali potrebné pomery, bez kuchynskej váhy by to bolo zbytočne náročné. Nemala by vám chýbať ani ľanová utierka, veľká misa – keramická či nerezová, nádoba na kvások s uzáverom (pokojne to môže byť pohár na zaváraniny s viečkom), prútená ošatka na kysnutie chleba a pár silných rúk.

 

modrý kuchynský robot Kuchynský robot MACEJKO, modrý

 

Uľahčite si miesenie cesta s kuchynským robotom 

Našťastie však žijeme v 21. storočí a tú najnáročnejšiu časť prípravy domáceho kváskového chleba si narozdiel od našich starých mám môžeme uľahčiť: namiesto rúk použijeme kuchynský robot. Ušetrí nám nielen množstvo energie, ale najmä času. V našej ponuke nájdete kuchynský robot TEMPO-KONDELA MACEJKO s výkonom 1300 W

Samozrejmosťou je hnetací hák na miesenie cesta a tiež voľba rýchlostí. Vybrať si môžete až zo siedmich farebných prevedení: biela, čierna, červená, vanilková, rose gold, mentolová a ružová. Za cenu už od 69 eur tak získate nielen skvelého pomocníka na miesenie cesta, ale tiež dizajnový doplnok do kuchyne. 

 

výroba kvásku Príprava kvásku, ilustračná foto

 

Ako založiť kvások? 

Kvások je tou zásadnou ingredienciou pri pečení kváskového chleba. A ako ho získať? Môžete si ho kúpiť, poprosiť oň kamarátku, ktorá kváskovaniu podľahla alebo si ho založiť sami. Je to veľmi jednoduché. Ale opäť - chce to čas a trpezlivosť. 
Ako na to? 

1. Nádobu s uzáverom si precízne umyjeme a necháme usušiť. Následne v nej dôkladne zmiešame 50 g celozrnnej ražnej múky so 75 g vlažnej vody. Na nádobu iba položíme vrchnák, neuzatvárame ho úplne. Práve stojíme pri zrode kvásku.

2. Takto pripravený kvások necháme kysnúť na mieste s izbovou, pokiaľ možno čo najstabilnejšou teplotou.

3. Na druhý deň kvások skontrolujeme a premiešame, mali by sme pozorovať bubliny. To je dobré znamenie: múka s vodou sa preberá k životu.

4. Na tretí deň do kvásku pridáme 1 PL (polievkovú lyžicu) celozrnnej ražnej múky a 1 PL vlažnej vody, opäť dôkladne premiešame a necháme ďalej kvasiť.

5. Na štvrtý deň 1 PL rodiaceho sa kvásku odoberieme, pridáme 1 PL celozrnnej ražnej múky a 1 PL vody. Tento postup opakujeme každý deň približne týždeň. Kvások pravidelne kontrolujeme a staráme sa oň. Mal by mať kyslastú vôňu a neustále bublať. Po uplynutí tohto času je kvások pripravený na pečenie. Optimálny čas, kedy je kvások plný sily a mení sa na skvelého pomocníka pri pečení chleba, je cca 14 dní.

 

žena pripravuje cesto na pečenie v kuchynskom robotovi Kuchynský robot MACEJKO, modrý

 

Ako sa starať o kvások

Keď je kvások plný života, môžeme ho vložiť do chladničky opäť prikrytý, no nie úplne uzatvorený. A ďalej? To záleží od toho, ako často budete piecť. Ak zvládnete pripraviť kváskový chlieb aspoň raz týždenne, kvások dokrmovať nemusíte. Ak vám to čas, energia či iné dôvody neumožnia, kvások prežije aj tak – musíte sa však oň postarať. V prípade, že nepečiete, doprajte kvásku aspoň každých 7 dní 1 PL celozrnnej ražnej múky a 1 PL vody. Potom stačí len premiešať a a svoje „rodičovské povinnosti“ ste si na týždeň splnili. 

 

miesenie cesta Kuchynský robot MACEJKO, modrý

 

Ako pripraviť cesto na pšeničný kváskový chlieb s rascou

S prípravou cesta začíname deň pred samotným pečením, a to založením rozkvasu – hybnou silou, vďaka ktorej sa múka s vodou premení na cesto na chlieb. Poďme na to!

Rozkvas 

1. Vo väčšej mise si zmiešame 1 PL (cca 30 g) kvásku so 150 g chlebovej ražnej múky a 150 g vlažnej vody.

2. Rozkvas dôkladne premiešame, prikryjeme ľanovou utierkou alebo potravinárskou fóliou a pri izbovej teplote necháme kvasiť 12 – 16 hodín. Proces ale môžeme urýchliť aj tak, že si vyhrejeme rúru na 40 °C a vložíme do nej misu s rozkvasom. Takto vieme čas skrátiť približne o polovicu. 

Cesto na chlieb 

1. Z misy odoberieme 1 PL rozkvasu, ktorý dáme späť do nádoby s kváskom.

2. Rozkvas zmiešame so 600 g chlebovej pšeničnej múky a 300 g vlažnej vody. V tejto fáze sa nesnažíme o žiadne dôkladne miesenie, v kuchynskom robote nám to zaberie asi 60 sekúnd hnetenia pri nízkej rýchlosti. Misu prikryjeme a necháme aspoň 30 minút, pokojne však aj 1 hodinu odpočívať.

3. Po uplynutí tohto času do cesta vmiešame 20 g soli a 10 g rasce (môžete si urobiť zmes, 5 g mletej rasce, 5 g celej). Tu sa opäť spoľahneme na kuchynský robot: približne 2 minúty hnetenia na nižšej rýchlosti, ďalšie 2 minúty pri vyššej rýchlosti. Ručne by vám to zabralo približne 15 – 20 minút. 

4. Takto pripravené cesto na kváskový chlieb (stále by malo byť lepkavé, avšak už menej) vložíme do misy, ktorú si môžeme vytrieť slnečnicovým olejom, prikryjeme a necháme kvasiť približne 2 hodiny. Počas čakania môžeme cesto preložiť, aby vykvasilo rovnomernejšie.

5. Následne si múkou vysypeme ošatku, aby sme mali istotu, že sa cesto v nej neprilepí. Môžeme pomúčiť i samotné cesto, vložíme do ošatky a pri izbovej teplote necháme kvasiť ďalšie tri hodiny. Ak vám do toho niečo príde alebo chcete chlieb piecť až nasledujúci deň, môžete vložiť ošatku do chladničky, kde bude tento proces trvať 10 – 13 hodín. 

 

miesenie cesta na chlieb v kuchynskom robotovi Kuchynský robot MACEJKO, modrý

 

Ako upiecť kváskový chlieb

Každá rúra pečie inak, počítajte s tým, že chlieb na prvý pokus nebude zrejme úplne podľa vašich predstáv, no s bežným bochníkom z potravín sa aj tak nebude dať porovnávať. Nebojte sa s teplotami a časmi experimentovať, a postupne tak vyladiť proces pečenia. 
Ako na to? Približne takto: 
1. Rúru si vyhrejeme na 250 °C, na jej spodok vložíme misku, či menší plech s cca 1,5 dcl vody, chlieb vyklopíme z ošatky, narežeme žiletkou a vložíme do rúry. Prípadne namiesto nádoby s vodou môžete do rúry nastriekať vodu z rozprašovača a rovnako ňou po narezaní nastriekať samotný chlieb.

2. Pri teplote 250 °C pečieme chlieb približne 20 minút, následne znížime teplotu na 180 °C, vyberieme nádobu s vodou a pečieme ďalších 15 minút.

3. Teplotu znížime ešte raz a pri 160 °C dopekáme ďalších 10 – 15 minút.

4. Hoci vás to bude lákať, nechajte kváskový chlieb po dopečení vychladnúť aspoň 3 - 4 hodiny. Pôžitok z neho bude ešte lepší. Najlepšie chutí čerstvý s maslom a soľou. Dobrú chuť! 

 

Príprava cesta v kuchynskom robotovi Kuchynský robot MACEJKO, modrý náš tip

 

Prípadne, vyskúšajte upiecť pšenično-ražný kváskový chlieb. Alebo experimentujte so špaldovou múkou, sušenými rajčinami, cviklou či ďalšími zlepšovákmi. Nekonečné možnosti prináša hranie sa s teplotami a časmi, tiež umiestnenie mriežky v rúre, či skúšanie programov pečenia. Pre ešte lepší výsledok môžete na pečenie kváskového chleba namiesto plechu používať pizza kameň. Kôrka bude krásne chrumkavá aj zospodu. 

Hľadáte neoceniteľného pomocníka pri pečení kváskového chleba? Tu je naša ponuka kuchynských robotov

 

Kuchynské roboty MACEJKO na kuchynskej linke Kuchynský robot MACEJKO