Máte oddelený šatník? Takto si ho zariadite

Máte oddelený šatník? Takto si ho zariadite

Snom každej ženy, ktorá dbá o svoj výzor a rada sa pekne oblieka, je veľký šatník. Ideálne je, ak je šatníku vyhradená samostatná miestnosť plná regálov od podlahy až k povale, a na vešiakových tyčiach visí niekoľko desiatok ramienok so šatami. Takýto šatník je luxus, ktorý si nemôže dovoliť každý. Väčšinou za nás rozhoduje počet miestností v byte, ich rozmery, a takisto nutnosť využiť každý centimeter čo najlepšie a najpraktickejšie. Ak patríte k tým, ktorí majú oddelený šatník, pýtame sa: Viete, ako ho správne zariadiť?

 

Usporiadanie šatníka je náročná úloha, ak sa však do toho svedomito a zodpovedne pustíte, čaká vás zaslúžená odmena. Získate nielen prehľad v šatníku, ale aj viac miesta na nové oblečenie, pretože organizácia šatníka súvisí s vyradením oblečenia, ktoré už nenosíte.  

Začnite pekne od začiatku

Skôr než svoj šatník začnete bezhlavo zapratávať regálmi a vešiakovými tyčami, dôkladne si zmerajte priestor od podlahy po povalu. Ak sú v šatníku výklenky, zmerajte aj tie.

Okrem výšky je dôležité zvoliť si aj správnu hĺbku skrine. Limitujúcim faktorom je opäť priestor, no ak ho máte dostatok, odporúča sa hĺbka 60 cm. To je ideálny rozmer skrine dostatočne hlbokej na pozdĺžne vešanie i ukladanie skladaného oblečenia. V hlbšej skrini môže byť problematické na veci vzadu dočiahnuť, a pri vešiakoch budete mať zase zbytočne veľa miesta nazvyš.

Porozmýšľajte, ako by váš šatník mal vyzerať. Malo by tam byť veľa políc, stojanov alebo iba skriňové šatníkové systémy? Aký materiál uprednostňujete? Aký odtieň dreva a aké farby?

Využite každý centimeter. Pod povalu namontujte police, na ktoré neskôr uložíte málo používané alebo sezónne veci.
Vo väčšine šatníkov dnes už nájdete aj lavicu či taburet, ktorý oceníte najmä pri prezliekaní a obúvaní topánok. Čo poviete na toaletný stolík? Keď ho umiestnite do šatníka, uvoľníte tak miesto v spálni.

Preverte si dostupnosť šatníkového systému. Má potrebné rozmery? Pouvažujte nad návštevou odborníka, ktorý vám dokáže vyrobiť úložné priestory na mieru.

Šatník Mikado Šatník Mikado v podobe organizéra. Zdroj: temponabytok.sk

Úložné priestory v šatníkoch

Existuje niekoľko spôsobov, ako môžete ukladať svoje oblečenie. Iné potreby má žena, iné muž, a šatník zmiešaného páru vyzerá zase inak. Čo naozaj potrebujete?

Policové regály

Sú ideálnym riešením na uloženie nohavíc, svetrov, pulóvrov, ale aj topánok, klobúkov, kabeliek a iných doplnkov. Police bývajú usporiadané nad sebou zvyčajne v rovnakých odstupoch. Ideálne je 25 až 30 cm. Ak však potrebujete, aby úložné priestory mali rôzne výšky, police viete kedykoľvek premiestniť.

Vešiakové tyče na ramienka so šatami

Vešanie z hľadiska využitia priestoru rozdeľujeme na takzvané dlhé a krátke. Dlhé vešanie je určené na kabáty či dlhé dámske šaty, a mali by ste si naň vyčleniť minimálne 120 cm z výšky skrineKrátke vešanie slúži na košele, blúzky, tričká, svetre, krátke šaty, nohavice, a od nich sa odvíja aj potrebná výška. Napríklad na pánsku košeľupočítajte s výškou 100 cm, na dámsku blúzku postačí aj 80 cm. Pri plánovaní si rozmyslite, ktoré oblečenie chcete vešať na ramienka a odmerajte si jeho dĺžku. Pomôže vám to pri plánovaní.

 

Úložný priestor v šatníku Množstvo úložného priestoru v šatníku. Zdroj: pinterest.com

 

Vysúvacie šuplíky

Vo veľkom šatníku ľahko nájdete priestor na šuplíkovú komodu. Ideálne je, ak šuplíky majú priehradky, do ktorých prehľadne uložíte spodnú bielizeň, ponožky, ale aj opasky alebo šperky. Každý predmet tak získa svoje miesto, a je oveľa jednoduchšie vo veciach udržať poriadok.

Úložné boxy

Na ramienka ste zavesili oblečenie, ktoré nosíte najradšej. Na policiach našli svoje miesto svetre a nohavice. Nezabudnite však využiť aj iné časti skrineÚložné boxy a koše sú ideálne na šaty, ktoré tak často nenosíte, napríklad na cvičebný či pracovný úbor, sezónne oblečenie a doplnky, pokojne aj na posteľnú bielizeň. Zatváracie boxy sa ľahko ukladajú na seba, sú cenovo dostupné, a sú v ponuke v rôznych materiálových aj farebných vyhotoveniach.

 

Organizér Bekim Organizér Bekim v zaujímavom dizajne. Zdroj: temponabytok.sk

Využite každý centimeter

Rohy, ktoré sú zvyčajne považované za mŕtvy priestor, viete v šatníku využiť umiestnením otočného vešiakového systému. Takýto „kolotoč“ je šikovným riešením do kútov, otáča sa až o 360 stupňov a obsiahne až niekoľko kusov oblečenia.

Využite každý centimeter Využite každý centimeter v šatníku. Zdroj: temponabytok.sk

Vešiaky

Zakomponujte do svojho šatníka aj vešiaky alebo háky. Nemusíte sa obávať, že to bude pôsobiť neusporiadane. Ak pre ne nájdete správne umiestnenie, ušetríte a zužitkujete priestor. Čo tak zavesiť na háky džínsy?

Vešiaky a háčiky Vešiaky a háčiky na vaše oblečenie. Zdroj: temponabytok.sk

Zopár trikov, aby váš šatník vyzeral väčší

• Namiesto klasických otvárací dverí použite zhrňovacie alebo zasúvacie, prípadne záves.
Svetlé farby dodávajú šatníku vzdušnosť a celý priestor presvetlia.
• Pokiaľ to dispozičné možnosti dovoľujú, zakomponujte do projektu okno. Nie je nič lepšie a hodnotnejšie ako prirodzené denné svetlo.
• Použite zrkadlá, je to najznámejší a zároveň najúčinnejší spôsob, ako opticky zväčšiť malý priestor.
• Zázraky dokáže aj správne osvetlenie. Jedno centrálne svietidlo doplňte bodovými svetlami, ktoré osvetlia jednotlivé úseky podľa potreby.

Zrkadlo v šatníku Zrkadlá dodajú vášmu šatníku svetlo a jas. Zdroj: temponabytok.sk

Ak máte oddelený šatník, neznamená to, že ho máte nerozumne zapratať regálmi a ťažkými komodami. Šatník má byť praktický a funkčný, no zároveň má pôsobiť otvorene a vzdušne. Ak máte vo svojich veciach prehľad, podarilo sa vám zaviesť v šatníku určitú organizáciu a poriadok.