Milovníci kníh, pozor, týmto kúskom nábytku neodoláte

Milovníci kníh, pozor, týmto kúskom nábytku neodoláte

Knižnica je jedným z najužitočnejších a najpraktickejších kusov nábytku, aký kedy budete mať. Nielenže usporiada vašu zbierku románov a odborných publikácií, ale poslúži aj ako miesto na vystavenie vašich zbierok a umeleckých predmetov. Jej výber zakladáme často iba na jednej podmienke, a to, aby nám do nej vošlo čo najviac kníh. Nielen jej veľkosť je dôležitá, pri výbere je potrebné rozlišovať aj dizajn a použitý materiál. Prinášame krátky návod, ako si vybrať tú pravú pre vašu knižnú zbierku.

Nie je knižnica ako knižnica

Hľadáte regál na prezentáciu vašej skromnej knižnej zbierky alebo suvenírov z dovoleniek? Obzeráte sa po knižnici, kde by sa dali uložiť vaše knižné klenoty bez toho, aby sa poškodili? Pri výbere typu a dizajnu knižnice sa ocitnete tvárou v tvár desiatkam možností. Prinášame prehľad najzákladnejších z nich.

Štandardné: Za štandardné knižnice sa označujú regály v rôznych dizajnoch, s pevným rámom a niekoľkými rovnomerne rozmiestnenými alebo nastaviteľnými policami. Často sú vyzbrojené kolieskami pre lepšiu manipuláciu s nimi. Zvyčajne sú vyrobené z dreva, MDF alebo drevotriesky.

Policový systém: majú veľa spoločného s klasickými regálovými knižnicami. Sú menšie a spratnejšie, nezaberajú veľa miesta. Zároveň ponúkajú niekoľko možností, ako ich rozmiestniť a zavesiť na stenu. Zatiaľ čo štandardné knižnice vynikajú praktickou stránkou, policové systémy sú skôr o dizajne a originalite.

 

Police Gana, čierne prevedenie Police Gana v čiernej farbe. Zdroj: www.temponabytok.sk

 

Rebríkové knižnice: Knižnice v štýle „rebríka“ sú navrhnuté tak, aby sa opierali o stenu. Police sú v klesajúcom alebo stúpajúcom usporiadaní, často s odlišnou hĺbkou. Medzi rebríkové knižnice patria aj tie s pevnou konštrukciou s policami v podobe boxov či košíkov.

 

Regál Vego s troma boxami Regál Vego z bambusu. Zdroj: www.temponabytok.sk

 

Rohové knižnice: Rohové knižnice sú postavené v pravom uhle, čo ich robí ideálnymi pre nainštalovanie do menších miestností a do nevyužitých kútov.

Vitrínové knižnice: Knižnica sa dá nahradiť aj vitrínou, ktorej výhodou je, že svoje knihy máte uložené za dvierkami. Nepadá na ne prach.

 

Vitrína Roxal Ws, dvojdverová so sklom Vitrína Royal WS s policami za sklenenými dvierkami. Zdroj: www.temponabytok.sk

 

Vstavané: Každý knihomoľ nám dá za pravdu, že nie je nič krajšie ako vstavaná skriňa od podlahy po strop. Tento typ knižnice si vyžaduje návštevu výrobcu alebo dodávateľa, ktorý vám navrhne, prípadne aj vyrobí, knižnicu podľa vašich požiadaviek.

Na veľkosti záleží

Veľkosť je ďalší dôležitý faktor, ktorý treba zvážiť pri kúpe knižnice. Rozhodujúca je výška, šírka, hĺbka aj priestor medzi policami.

 

Výška: Výška väčšiny knižníc sa pohybuje od 90 cm po 250 cm. Vysoké knižnice pôsobia drahším aj formálnejším dojmom. Nižšie zas ponúkajú prídavnú odkladaciu plochu na vrchu, kde môžete vystaviť fotografie a suveníry.

 

Šírka: Šírka vašej knižnice je vo vzťahu k jej výške. Ak vám viac vyhovuje vysoká knižnica, odporúčame zakúpiťviac úzkych jednotiek, čo vám poskytne väčšiu flexibilitu pri usporadúvaní jednotlivých kusov nábytku. Ak sa rozhodnete pre nižšiu knižnicu, voľte širokú, ktorá vyplní priestor a poskytne dostatok miesta pre vašu zbierku kníh.

 

Hĺbka: Police v knižnici majú zvyčajne hĺbku 30 cm. Niektoré knižnice, najmä „rebríkového“ typu alebo policové systémy, majú police užšie. Zvážte preto ešte pred kúpou, čo budete na police ukladať.

 

Priestor medzi policami: Aj priestor medzi policami je rovnako dôležitý, predovšetkým, ak vlastníte knihy či odborné publikácie vo väčšom formáte. Police s nastaviteľnou výškou ponúkajú väčšiu flexibilitu.

 

Variabilný regál Asta, biela, dub sonoma Multifunkčný regál Asta. Zdroj: www.temponabytok.sk

Aj materiál je rozhodujúci

Drevo: Drevené knižnice ponúkajú tradičný vzhľad. Drevo je pevný, stabilný a dlhotrvajúci materiál. Je ideálny pre knižnice, pretože dokáže zniesť aj veľkú hmotnosť.

Drevotrieskové dosky: Knižnice z drevotrieskových dosiek DTD alebo MDF ponúkajú vzhľad skutočného dreva za oveľa nižšiu cenu. Drevotriesková doska nie je taká pevná ako drevo, preto vždy zvážte nosnosť políc.

Kov: Kovové knižnice ponúkajú bohatý priestor na skladovanie. Majú oveľa nižšiu hmotnosť ako knižnice z drevaalebo drevotrieskových dosiek. Sú ideálne pre tých, ktorí uprednostňujú moderný, urbanistický vzhľad.

 

Vitrína Tiffy 2W2S, dvojdevrová so sklom, gaštan Vitrína Tiffy so sklenenými dvierkami. Zdroj: www.temponabytok.sk

Vitrína alebo otvorená knižnica

Obidve možnosti majú svoje výhody aj nevýhody. Otvorená knižnica je doslova hltačom prachu a knihy sa ľahko znehodnotia, na druhej strane je zas dostupná v rôznych tvaroch a veľkostiach. Je ľahšia ako vitrína so sklom, preto ju ľahko premiestnite z miesta na miesto. Vitrína so sklom je ťažšia, aj stabilnejšia. Pri vitrínach sa kladie väčší dôraz na úchytky a rám dverí. Knihy sú bezpečne uložené za dverami, čím je minimalizované hromadenie prachu. Vitríny sú mohutnejšie, preto zaberajú viac miesta a ťažko sa s nimi manipuluje.

 

Regál Provance R3, sosna nordická, dub lefkas Otvorený regál Provance v provensálskom štýle. Zdroj: www.temponabytok.sk

Rada na záver:

Aký dlhý je zoznam kníh, ktoré by ste chceli mať vo svojej knižnici? Pri výbere knižnice majte na pamäti, že vaša zbierka sa bude postupne zväčšovať.  Ak neuvažujete nad predajom niektorých kníh, investujte do väčšej knižniceIba tak nové kúsky vo vašej knižnici nájdu svoje miesto.