Na záhrade to niekedy vrie ako v kotle. Ako zatočiť s horúčavou a bezpečne si užívať leto?

Na záhrade to niekedy vrie ako v kotle. Ako zatočiť s horúčavou a bezpečne si užívať leto?

Jedna krajina. Jedno mesto. Jedna ulica. Dvadsať domov, dvadsať rodín, dvadsať záhrad. Keby sme sa prešli po akejkoľvek ulici slovenského mesta či dediny, našli by sme X riešení, ako si ľudia poradili s priamym slnkom na záhrade. Slnko je fajn. Teplé počasie je tiež fajn. No občas sa nám jednoducho žiada tieň. Ako si užívať záhradu v horúce letné dni? Inšpirujte sa u susedov, tak ako sme sa my dali inšpirovať našimi zákazníkmi. žiavať počas inštalácie vírivky, jej údržby aj počas kúpania.

Slamený klobúk Slamený klobúk

Ako sa chrániť pred slnkom?

Aj keď ste so slnkom kamarát a za nijakú cenu si nedáte ujsť pobyt na čerstvom vzduchu, existujú základné bezpečnostné opatrenia, ako sa chrániť pred jeho negatívnymi účinkami. Odporúčame dodržiavať ich. Je to prvý krok k tomu, aby ste sa cítili dobre a chránili svoje zdravie.

Používajte kvalitný opaľovací krém. Kvalitný je taký, ktorý chráni pred UVA aj UVB lúčmi. Platí pravidlo, že čím svetlejšiu pokožku máte, tým by ochranný faktor opaľovacieho krému mal byť vyšší. Ochranný krém si naneste na telo min. 30 minút pred odchodom z domu. Tak ako je pre rodičov samozrejmosťou chrániť krémom svoje deti, naučte sa rovnako chrániť samých seba.

Nezabúdajte na prikrývku hlavy. Šiltovka, šatka či klobúk. Akákoľvek prikrývka hlavy eliminuje riziko úpalu. Skvelým spôsobom, ako predchádzať nechcenému spáleniu slnkom, je tričko či košeľa. Čím je oblečenie širšie a tmavšie, tým lepšiu ochranu vám poskytne. Pribaľte si aj slnečné okuliare. Je nevyhnutné, aby okuliare boli polarizačné a mali UV filter. Polarizačné okuliare znižujú odlesk slnečných lúčov. UV filter zase slúži na odfiltrovanie škodlivých UV lúčov zo slnečného spektra.

Použite opaľovací krém Použite opaľovací krém

Rovnako silnou ochranou organizmu je aj prijímanie karténov a karotenoidov. Jedná sa hlavne o betakarotén a lykopén. Nájdete ich v oranžovej, žltej a červenej zelenine a ovocí. Pre lepšie strávenie a vstrebanie lykopénu odporúčame napríklad paradajky tepelne upraviť.

Vyhýbajte sa priamemu slnku počas hodín, kedy je slnko najvyššie na oblohe. Ideálne od 11:00 doobeda až do 15:00 poobede. Ak chcete športovať alebo si len tak vychutnať slnečné lúče bezpečne, vybehnite na slnko skoro ráno, alebo naopak, v neskorších popoludňajších hodinách.

Večerná prechádzka Večerná prechádzka

Krytá terasa

Prirodzene nás to ťahá na slniečko. Veď predsa všetky tie chladné, upršané a zasnežené mesiace čakáme iba na to, kedy budeme môcť vybehnúť na záhradu a tráviť tam celé hodiny.

Mnohé projekty domov počítajú s vysunutou terasou, ktorá je akýmsi prepojením medzi exteriérom a interiérom. Zväčša býva zladená so stavbou, s použitými farbami, aby celkový vzhľad domu vkusne dopĺňala. Architekti sa často pohrajú s rôznymi úrovňami terasy. Oceníte to predovšetkým vtedy, ak potrebujete zabrániť tomu, aby terasa uberala z prirodzeného svetla, ktoré sa dostane do domu. Pozornosť venujte aj výberu strešnej krytiny. Strecha by mala chrániť pred dažďom a slnkom a zvládnuť aj nános snehu.

Terasu zariaďte vhodným záhradným nábytkom. Pred výberom si stanovte, na aké účely sa terasa bude používať. Plánujte na nej skôr oddychovať alebo sa venovať práci, alebo to bude centrum zábavy? Na terasu patrí nábytok z kvalitného materiálu, ktorý je odolný voči poveternostným podmienkam, UV žiareniu a vlhku.

Krytá terasa pri dome Krytá terasa pri dome

Altánok

Ďalšou veľmi obľúbenou alternatívou je altánok. Výhodou je, že altánok zväčša nebýva spojený so stavbou, môžete teda preň vyhradiť miesto aj v odľahlejšom kúte záhrady. Altánok si častejšie volia tí, ktorí milujú letné grilovačky. Počas prípravy jedál na grile či prenosnom ohnisku sa jednoducho nevyhnete tomu, aby dym, zápach či vône vnikali do domu. Ak však altánok stojí ďalej od domu, prienik týchto nechcených sprievodných javov nie je taký výrazný.

Altánok býva kompaktnejších rozmerov. Preto pri výbere záhradného nábytku rozhodujú centimetre. Náčrt predpokladaného rozloženia nábytku vám pomôže nájsť a kúpiť vhodný záhradný stôl, stoličky či kreslá.

Altánok na záhrade Altánok na záhrade

Záhradný párty stan

A párty môže začať. Záhradný stan je riešením, ak potrebujete vyriešiť tienenie na určitú konkrétnu udalosť alebo sa chcete chrániť pred slnkom iba počas leta. Párty stan sa vyznačuje rýchlou a jednoduchou montážou. Plachta dostatočne zachytáva UV žiarenie. Stany sú dostupné v rôznych variantoch: s bočnými stenami alebo bez bočných stien. Líšia sa tiež spôsobom montáže. Najjednoduchšie sú nožnicového typu, kedy montáž zvládnu aj menej zdatní majitelia záhrad.

Záhradný stan však nie je veľmi dobrá voľba do kútov, kde sa často objavujú silné vetry. Výrobcovia totiž neodporúčajú použite stanu pri nepriaznivých poveternostných podmienkach a pri silnom daždi. Pred zimnou sezónou vám vzniká starosť s údržbou stanu a jeho samotným zazimovaním. Ťažké snehové nánosy by mohli stan poškodiť.

Záhradný párty stan, biela, 3x3 m, TEKNO TYP 1 + 4 bočné strany Záhradný párty stan, 3x3 m, TEKNO TYP 1 + 4 bočné strany

Záhradné iglu

Novinka vo svete záhradného nábytku, no stretli sme sa ním už aj na slovenských záhradách. Ide o kupolovitú stavbu, ktorej konštrukcia je z ľahkého materiálu. Dodávaná je s dvoma ochrannými plášťami, tzv. letná a zimná verzia. V lete vám záhradné iglu zabezpečí dostatok tieňa pre vaše vonkajšie aktivity, v chladnejších mesiacoch a v zime ho môžete využívať ako zimnú záhradu, altánok či vysunutú krytu terasu.

Iglu svojím tvarom nepôsobí na záhrade vôbec rušivo. Vďaka jeho výške 220cm a priemeru 360cm získate dostatok priestoru na vytvorenie si komfortného a ukážkového záhradné sedenia. Zadovážte si ležadlo, exteriérový sedací vak, kreslá či stoličky. Doplňte ich funkčným nábytok, ako je záhradný stôl, príručný stolík alebo servírovací vozík.

Záhradný prístrešok, letná/zimná verzia, 3,6x2,2m, IGLU Záhradný prístrešok, letná/zimná verzia, 3,6x2,2m, IGLU

Záhradný domček pre deti

Záhradný detský domček je kapitola sama o sebe. Dokáže poskytnúť tieň rovnako ako terasa či záhradný párty stan. Tu však treba dbať na zvýšenú bezpečnosť. Je potrebné zabezpečiť pravidelné vetranie domčeka, aby sa pod jeho strechou – vzhľadom na kompaktné rozmery – nekopila horúčava. Poskytuje však neuveriteľné možnosti na hry a zábavu a vaše deti si ho určite zamilujú.

Niektoré domčeky sú vybavené šmykľavou, lezeckou stenou, schodíkmi, pieskoviskom či vysunutou terasou. Naučte svoje deti dodržiavať základné opatrenia na ochranu proti slnku a zabávať sa môžu od rána do večera.

Drevený záhradný domček pre deti so šmykľavkou, sivá/biela, MAILEN Drevený záhradný domček pre deti so šmykľavkou, MAILEN

Ak chceme tieň, vieme vymyslieť milión spôsobov, ako si ho vytvoriť. Najjednoduchším a najmenej nákladným je vytvoriť si bohatý zelený porast, ktorý vám poskytne dostatok miesta. Obľúbené sú aj ležadlá s tienidlom. A samozrejme vírivky. Vírivka síce neponúka tieň, zato ovlaženie, po ktorom počas horúceho letného dňa túžime všetci. Tak na slnko, priatelia, ale s rozvahou!