Nostalgia francúzskeho vidieka u vás v kuchyni

Nostalgia francúzskeho vidieka u vás v kuchyni

Keď sa povie „francúzsky vidiek“, mnohým skrsne v mysli predstava nekonečných fialových polí posiatych levanduľou, kuchyňa zaliata slnkom a voňajúca bylinkami, biely či krémový nábytok a množstvo starožitností. Dizajnérsky štýl, ktorý čerpá z francúzskeho vidieku, dostal označenie provensálsky. Vyznačuje sa štyrmi základnými prvkami. Je charakteristický svetlými a jemnými odtieňmi. Využívajú sa prevažne prírodné materiály. Veľký dôraz sa kladie na drobnosti a dekorácie, práve v tomto štýle nachádzajú starožitnosti najväčšie uplatnenie.

Kuchyňa v provensálskom štýle

Provensálsky štýl obľubujú romantické povahy. Kto mu raz prepadne, ostáva mu verný celé desaťročia. Vidiecky štýl je nadčasový, cítiť z neho históriu a úzke spojenie s prírodou. Vhodný je aj pre tých, ktorí potrebujú vypnúť a aj v bežný deň sa cítiť ako na dovolenke. Tento štýl si vyžaduje veľký cit pre detail a vkus v kombinovaní rôznych materiálov, farieb a tvarov. Provensálsky interiér je založený na pohodlí a jednoduchosti, je decentný, čo vám umožní vychutnávať si ho dlhú dobu bez akejkoľvek túžby niečo meniť.

Kuchynská linka Sicilia sosna andersen Kuchynská linka v provensálskom štýle Sicilia. Zdroj: temponabytok.sk

 

S bielou opatrne

Biela farba sa často spája s týmto štýlom pochádzajúcim z južného Francúzska. S bielou farbou však veľmi opatrne. Výsledkom je síce jas a presvetlenie či optické zväčšenie priestoru, no do očí bijúca dominancia jednej farby pôsobí prehnane a gýčovito. Navyše, biela farba na stenách je v provensálskom štýle neprípustná, odborníkmi je považovaná za najväčšie faux pas. Používajte preto bielu farbu s mierou, nájdite akýsi zlatý stred. Ak chcete docieliť presvetlenú miestnosť, použite namiesto bielej farby slonovinovú či krémovú.

Pre provensálsky štýl sú typické svieže a pestré farby kvetín. Uprednostnite svetlé jemné farby, ktoré do vašej izby vnesú svetlo a vzdušnosť. Pouvažujte nad odtieňmi zelenej a červenej, žltej a horčicovej, levanduľovej a blankytne modrej. Nebojte sa kvetinových vzorov. Budete prekvapení, čo s priestorom urobia tapety so štylizovaným kvetinovým vzorom. 

Kuchynská linka Provance sosna andersen Kuchynská linka v prvensálskom štýle je väčšinou biela, ako napríklad linka Provance. Zdroj: temponabytok.sk

 

Kuchyňa – srdce domova

Provensálsky štýl je ideálny do väčších, priestranných kuchýň. Kuchyňa býva často väčšia ako obývacia izba. Základom je kuchynská linka s množstvom skriniek a veľkou pracovnou plochou. Mala by byť čiastočne otvorená. Kombinujte zatváracie skrinky s otvorenými policami, šuplíkmi a policami so závesom. Rukoväte na skrinkách môžu byť drevené, medené alebo z tepaného železa. Súčasťou kuchyne je aj pracovný ostrovček a veľký jedálenský stôl. Hrnce a panvice neskrývajte pred očami návštevníkov. V pravej provensálskej kuchyni nájdete riad a hrnce zavesené na stenách či na policiach. Pokojne ich zaveste nad pracovný ostrovček. Toto pravidlo platí aj pre taniere, dózy a keramické misky. Poukladajte ich do otvorených skriniek, budete ich mať okamžite poruke. Zároveň bude celá kuchyňa pôsobiť útulne a vidiecky.

V mnohých provensálskych kuchyniach nájdete drevenú podlahu, ktorá je totožná s dreveným stropom. Drevo môže byť prírodné alebo farbené bielou či pastelovými farbami. Ak vás drevo neoslovilo, vyskúšajte terracottu, farebné cementové dlaždice, ktoré sú extrémne odolné, alebo kamennú dlažbu.

Zavesiť hrnce a riad Zaveste hrnce a riad na háčiky. Zdroj: pinterest.com. Kuchyňa s policami Francúzsky vidiek je známy otvorenými policami. Zdroj: pinterest.com Kredenc V provensálskej kuchyni nájdete staré kabinety a kredence. Zdroj: pinterest.com

Dobrú chuť!

Kuchyňu netvorí len kuchynská linka a pracovný ostrovček. Jej súčasťou je aj priestor na stolovanie. Nesnaží sa byť za každú cenu netradičný, podmienkou nie sú ani odvážne farby.

Nábytok vyniká štruktúrou dreva a masívnymi nohami stola. Tradičné výrezy a rôzne typické ornamenty zjemňuje biela farba a náznaky opotrebenia pripomínajúce patinu. Drevené stoličky alebo lavice dopĺňajú vankúšiky s romantickými vzormi kvetín.

Sektorový nábytok do kuchyne Katy Nábytok do kuchyne so štruktúrou dreva Katy. Zdroj: temponabytok.sk

Aj drobnosti robia domov domovom

Ako sme už spomínali, v provensálskom štýle nájdu svoje využitie starožitnosti. Prevládajú kvetinové vzory, veľmi dobre pôsobia aj pruhy a motívy z vidieckeho prostredia. Nezabudnite na závesy, obrusy a prikrývky. Vhodne zvolená textília zútulní aj inak chladný priestor. Rolety by mali byť ľahké, vo svetlých farbách, vyhýbajte sa priesvitným. Záclony môžu byť jednofarebné, so vzormi kvetov alebo pruhované. Vyhnite sa volánikom, mašliam a strapcom, záclony aj závesy by mali mať čo najjednoduchší strih. Drevo kombinujte s kovom. Kovové svietidlá s patinou vnesú do priestoru iný rozmer. Použite sviečky a zrkadlá. Nielen čerstvé, ale aj sušené kvety splnia dekoratívnu úlohu. Typickým kvetom je levanduľa, slnečnica a hortenzia. Zaobstarajte si tiež kohúta z keramiky alebo kameňa, ktorý je symbolom Francúzska.

 

Kohút ako symbol Francúzska Symbolom Francúzska je kohút. Zdroj: pinterest.com Drevo a kvety typické pre Francúzsko Typické sú aj kvety a drevo v akejkoľvek podobe. Zdroj: pinterest.com

 

Provensálsky štýl nie je pre každého, no ak mu už raz prepadnete, stane sa pre vás synonymom domova. Jemné farby a prírodné materiály pôsobia nežne a útulne, kvetinový vzor vás okamžite chytí za srdce. Aj provensálsky štýl sa riadi istými pravidlami. Ak si neveríte a máte obavy, oslovte odborníkov. Konečný výsledok bude zaručene stáť zato!