Práca so svetlom: Ako v dome čo najlepšie vyriešiť umelé svetlo?

Práca so svetlom: Ako v dome čo najlepšie vyriešiť umelé svetlo?

Osvetlenie zohráva dôležitú úlohu pri vytváraní atmosféry a nálady v miestnosti. Osvetlenie tiež ovplyvňuje farby použité na stenách, dekorácie, aj odtieň nábytku. Vybrať to správne svietidlo a určiť mu to pravé miesto v miestnosti nie je jednoduchá úloha. Zvoliť stropné svietidlo alebo stojaciu lampu? Čo je to akcentové osvetlenie? Aký vplyv má teplota svetla na našu náladu? Členenie svietidiel, ich použitie, aj farba svetla, to je hotová veda. Pomôžeme vám zorientovať sa v pravidlách, ktoré ovplyvňujú to, ako sa v priestore cítime, taktiež našu psychiku v čase, keď sa venujeme pracovným či školským povinnostiam.

 

Jedno stropné svietidlo nestačí

Väčšina domácnosti sa uspokojí so stropným svietidlom uprostred miestnosti. Klamne sa domnievajú, že jeden luster dokáže osvetliť celú miestnosť. Venujte pozornosť dopadu svetla z lustra. Osvetľuje aj váš pracovný stôl? Máte v obývacej izbe vystavené umelecké dielo, na ktoré by ste chceli upozorniť? Pri stropnom svietidle zostáva v tieni. Umiestnenie lampy je veľmi dôležité. Podľa použitia rozdeľujeme svietidlá na centrálne, akcentové a tie, ktoré osvetľujú pracovný priestor.

1. Centrálne osvetlenie (všeobecné)

Toto je jeden z najbežnejších typov osvetlenia. Centrálne svetlo je mäkká žiara, ktorá pokrýva priestor príjemným spôsobom bez toho, aby vás oslepovalo. Môžete použiť závesné lampystropné svietidlá alebo systémy s reflektormi. Takto vytvoríte svetlo, ktoré miestnosť vyplní.

2. Akcentové osvetlenie

Pri tomto type osvetlenia je svetlo koncentrované na konkrétne miesto či objekt, takzvané ohnisko. Je to spôsob, ako pridať energiu a drámu do vášho domova. Osvetlite kúsky, ktoré chcete vystaviť na obdiv, umelecké diela, vzácne knihy a publikácie, starožitnosti a rôzne zbierky.

3. Osvetlenie úloh (osvetlenie pracovného priestoru)

Osvetlenie, ktoré sa používa na špecifické úlohy, ako je varenie, kancelárske povinnosti, školské úlohy alebo čítanie, ale aj pri rôznych záľubách, ako je vyšívanie, modelovanie a maľovanie. Tento typ osvetlenia by mal uľahčiť vnímanie vecí, na ktorých pracujete. Niektoré osvetlenie úloh je vo forme stolových svietidiel, prívesných svetiel alebo LED podsvietenia.

Milano stolná lampa Stolná lampa Milano. Zdroj: www.temponabytok.sk

 

Biela je studená, žltá je teplá

Teplota farieb je pomerne nový pojem. Pri tradičných žiarovkách sa farba, teda teplota svetla, nijako nerozlišovala. Iné je to pri LED žiarivkách. Farba svetla určuje celkový dojem z priestoruTeplota sa pohybuje na pomyselnej stupnici od 1000K (Kelvinov) – veľmi červená, až k 10 000K - veľmi modrá. To znamená, že čím je číslo na stupnici vyššie, tým viac sa svetlo pochádzajúce z LED žiarovky sfarbí do modra.

Farebný odtieň teplá biela (2700K - 3000K) sa približuje skôr ku klasickým žiarovkám. Svetlo v tomto farebnom odtieni vytvára žltkastý nádych a navodzuje hrejivú atmosféru. Studené biele svetlo (4000K - 5000K) sa vyznačuje modrými odtieňmi. Je vhodné do kancelárií, kde sú potrebné čistejšie a jasnejšie farby svetla.

Stolové lampy Stolná lampa s tmavým tienidlom na príručnom stolíku. Zdroj: www.temponabytok.sk

 

Stropné či nástenné osvetlenie

Existuje niekoľko typov svietidiel. Každé je jedinečné, má svoju úlohu, a svojím spôsobom ovplyvňuje náš celkový dojem z miestnosti.

Lustre sú najpoužívanejším typom svietidla. Používajú sa v interiéroch aj exteriéroch. Vybrať si môžete z lustrov s jednou žiarovkou alebo viacerými zdrojmi. Záleží na rozmere miestnosti.

Stropnice sú svietidlá prisadené k stropu a v menšom vyhotovení oproti už spomínaným lustrom. Veľakrát sú však stropnice považované tiež za centrálne osvetlenie miestnosti, avšak v takých priestoroch, kde je menšie svietidlo schopné osvetliť celú plochu miestnosti.

LED žiarivkové svietidlá delíme na svietidlá pod kuchynskú linku alebo žiarivkové svietidlá pre technické využitie do najrôznejších hál a pod.

Nástenné svietidlá sú podobného vyhotovenia ako stropnice, len sú menšie alebo dokonca polovičné. Veľakrát možno preto stropnice umiestniť na bočnú stenu.

Bodové svietidlá sú radené medzi modernejšie typy osvetlenia. Tento typ svietidiel sa využíva v menších priestoroch. Bodovky rozdeľujeme na downlighty a spoty. Downlighty sú bodové svietidlá, ktoré svietia priamo dole. Bývajú menšie a majú skôr dekoratívnu funkciu. Spoty sú, naopak, svietidlá, ktoré možno nasmerovať tak, aby nám osvietili presne tú plochu, ktorú potrebujeme.

Stolné lampy, nazývané aj kancelárske lampy, sú často súčasťou detských či pracovných stolov. Stolné lampičky sú skrátka pomocníkom nadovšetko, a to najmä pri plnení domácich úloh, kreslení alebo vykonávaní inej kancelárskej práce. 

Stojacie lampy sú vhodným doplnkom najmä do obývacích izieb. Dokážu navodiť príjemnú atmosféru v miestnosti alebo sú našim spoločníkom pri čítaní knihy.

Lampa Milano WA004-B Stojace lampy

 

Nezabúdajte na tvar tienidla

Svietidlá sú dostupné v rôznych tvaroch a veľkostiach. Veľkú úlohu pri dopade svetla zohráva práve tienidlo. Vďaka správne zvolenému tienidlu svetlo dokáže zahriať miestnosť, zmäkčiť ju, prípadne jej dodať energiuDopĺňa farebnú schému a dynamicky zvýrazňuje to, čím sa daná miestnosť líši od ostatných. Všeobecne poznáme sedem typov tienidla:

 

Rôzne tvary tienidiel Základné tvary tienidiel.

 

Dôležitá je aj priehľadnosť tienidla. Nepriehľadné tienidlo vyžaruje svetlo zo spodnej časti, ideálne je na vytvorenie dramatického či intímneho osvetlenia. Priehľadné tienidlo naopak posiela svetlo do celej miestnosti.

Svetlo robí žiarovka

Klasické žiarovky

Predaj a dovoz klasických žiaroviek je na území EÚ dnes úplne zakázaný. Napriek tomu sa dajú klasické žiarovky stále kúpiť. Ako je to možné? Označujú sa ako tepelné zdroje, tepelné články, prípadne žiarovky pre priemyselné osvetlenie, čím výrobcovia obchádzajú nariadenie Európskej únie. Žiarovky produkujú oveľa viac tepla ako svetla. Na druhú stranu bodujú príjemným teplým svetlom vhodným do obývacích priestorov a schopnosťou stmievania.

Halogénové žiarovky

Tie majú zhruba o 30 percent menší príkon oproti bežným žiarovkám, pritom si však zachovávajú podobný štýl vyžiareného svetla. Majú okamžitý nábeh a možno ich tiež stmievať. Nevýhodu je vysoké zahrievanie, ktoré môže dosiahnuť aj 250 °C. Halogénové žiarovky sa tak používajú na dobre vetraných miestach a sú väčšinou kryté, aby nedošlo k popáleninám. Majú tiež vyššiu životnosť.

LED žiarovky

Moderná LED žiarovka sa vyznačuje nízkou spotrebou elektrickej energie. Väčšinou je približne o 80 percent úspornejšia ako klasická žiarovka. Tento typ osvetlenia sa vyznačuje extrémne dlhou životnosťou. Bežné typy LED žiaroviek majú však horšie farebné podanie.

 

Luster Verona Quatro Závesné svietidlo Verona Quatro. Zdroj: www.temponabytok.sk

 

Dnes už vnímame umelé svetlo ako niečo prirodzené, ľahko dostupné, nápomocnéNie vždy však tomu bolo tak. Pred vynájdením žiarovky sa ľudia mohli spoľahnúť jedine na prirodzené svetlo, ktorého bolo málo predovšetkým v zimných mesiacoch, alebo na svetlo sviečok, čo bolo extra nebezpečné. Dnešné technické vymoženosti nám umožňujú nastaviť si svetlo tak, ako ho práve potrebujeme. A práve k tomu nám dopomáhajú interiérové svietidlá. Hľadajte, kombinujte, skúšajte. Správne zvolené svietidlo, prípadne kombinácia svietidiel, dokáže v miestnosti spraviť zázraky.