Pri výbere písacieho stola nepozerajte len na dizajn

Pri výbere písacieho stola nepozerajte len na dizajn

Pri pracovnom stole trávime veľkú časť dňa. Ruku na srdce, zamysleli ste sa niekedy nad tým, aký dôležitý je výber správneho písacieho stola? Pracovný stôl by mal byť miestom, kde sa váš mozog prebúdza, chrlí nové myšlienky a nápady, kde ste tvoriví a inovatívni. Malo by to byť miesto, ktoré vás inšpiruje, a kde začnete ťažiť zo svojich schopností a vedomostí, len čo sa za stôl posadíte. Váš pracovný stôl by mal zodpovedať vašim potrebám. Dostatok úložného priestoru pre všetky vaše dokumenty, knihy a kancelárske potreby, to je podmienka, od ktorej by ste nemali upustiť. Tých podmienok je ale viac. Viete, aké kritéria by mal spĺňať správny písací stôl?

 

Predtým, ako utratíte peniaze za nový písací stôl, položte si základnú otázku, ktorá vám pomôže zorientovať sa vo vlastných požiadavkách a potrebách.

Na čo budem stôl používať?

Práca s počítačom:

Jediné, čo k svojej práci potrebujete, je počítač. Písanie a kontrola dokumentov, výpočty a návrhy, vybavovanie e-mailovej pošty, tvorba prezentácií. Ak veľkú časť svojej práce, alebo dokonca všetku, vykonávate na počítači, pri výbere pracovného stola sa zamerajte na dostatok pracovnej plochy a správnu výšku stola. V prípade, že pracujete na stolnom počítači, dbajte, aby stôl mal miesto pre uloženie a zabudovanie všetkých komponentov, a aby ste na stôl pokojne mohli postaviť tlačiareň bez obmedzenia vášho komfortu pri práci.

 

PC stôl Pluto Písací stôl Pluto je ideálny na prácu s počítačom. Zdroj: temponabytok.sk

Práca s dokumentmi a štúdium kníh:

Spočíva vaša práca v spracovávaní a kontrole tlačených dokumentov? Často listujete v knihách, posudkoch či zväzkoch? Ak je bežné, že vás vaši kolegovia či blízki nachádzajú zahrabaných v papieroch, hľadajte stôl s dostatočne veľkou pracovnou plochou, aby ste si na ňu mohli porozkladať všetky dokumenty pre lepší prehľad.

 

Písací stôl Rioma Kancelársky sektor Rioma poskytuje dostatok miesta, ak pracujete s dokumentmi a knihami. Zdroj: temponabytok.sk

 

Kombinácia práce na PC a práce s dokladmi:

Ak ste sa sčasti našli v jednej aj v druhej skupine, bude pre vás ideálny veľký pracovný stôl v tvare „L“ alebo dokonca v tvare „U“. Vyberajte taký, ktorý bude mať dostatočne veľkú pracovnú plochuaj dostatok úložného priestoru.

Kancelársky sektor Johan Sektorový nábytok Johan ideálny na prácu s PC aj dokumentmi. Zdroj: temponabytok.sk

Dôležité parametre

Výška stola:

Ovplyvňuje ju najmä vaša výška, avšak optimálna výška stola je 70 až 80 cm. Sedenie pri príliš nízkom stole môže spôsobiť bolesť chrbta, a naopak, pri zbytočne vysokom stole neprirodzene dvíhate ruky a predsúvate hlavu, čo máva za následok bolesť ramien a krčnej chrbtice. Ani vzdialenosť očí od monitora počítača či od iného objektu vášho záujmu vtedy nie je správna, čo má negatívny vplyv na váš zrak. Majte na pamäti aj priestor medzi stolom a sedadlom stoličky, mal by byť v rozhraní 22 až 27 cm.

Veľkosť pracovnej plochy:

Pracovná plocha by mala byť dostatočne veľká, aby bol okrem počítača priestor aj pre kancelárske pomôcky a publikácie, s ktorými treba pracovať ako so zdrojmi informácií. Odporúčajú sa rozmery najmenej 70 x140 cm. Ak uvažujete o umiestnení tlačiarne, skenera, či iných komponentov počítačovej zostavy, vhodnejšia je doska s veľkosťou 80 x 200 cm.

Materiál:

Typ materiálu je aj z hľadiska odolnosti veľmi dôležitýLaminát je populárnou voľbou, pretože je cenovo prístupný. Pracovné dosky vyrobené z tohto materiálu sú pomerne trvácne. Stoly sú ľahké, preto sa s nimi ľahko manipuluje. Kovové dosky sú zvyčajne odolnejšie ako laminátové. Je pravdepodobné, že takýto stôl vydrží dlhšie, no zvyčajne váži viac ako laminátové stoly. Kovové stoly však pôsobia chladne a neosobneDrevo je pravdepodobne najklasickejšou voľbou, najmä pre svoj nadčasový vzhľad. Vyžaduje však vyššiu investíciu. Majte na pamäti, že tento povrch je tiež náchylný na škvrny a mechanické poškodenia. Pre bezpečnosť treba hľadať stôl s kvalitne vyhotovenými ABS hranami.

 

PC stôl Noe New Písací stôl Noe New je vyrobený z kvalitného materiálu. Zdroj: temponabytok.sk

Bonusy, ktoré vám uľahčia prácu

Špeciálne otvory v zadnej časti stola na pretiahnutie káblov od elektronických zariadení by mali byť bežnou súčasťou každého kvalitného pracovného stola. Uľahčujú inštaláciu a imidž miestnosti nie je zaťažený pohľadom na množstvo káblov.

Nastaviteľná výška pracovnej dosky je veľkou výhodou najmä pri dlhodobej práci. Ruky by pri správnom sedení mali s pracovnou doskou zvierať pravý uhol.

Zamykacie šuplíky sa hodia pre uloženie dôverných dokumentov.

Písacie stoly s nadstavcom sa stávajú veľmi populárne. Nadstavec nezaberá žiadne miesto v priestore navyše a interiér môže príjemne oživiť.

 

PC stôl Harald Písací stôl Harald ponúka aj policu na odloženie odbornej literatúry. Zdroj: temponabytok.sk

Aj kancelárska stolička ovplyvňuje našu pohodu pri práci

Sedíte dlho za písacím stolom? Nielen pracovný stôl by mal spĺňať určité kritéria. Rovnakú pozornosť by ste mali venovať aj výberu kancelárskej stoličky. Na čo si dávať pozor?

Kancelárska stolička by mala mať mechanizmus nastavenia výšky sedu. Optimálna nastaviteľná výška je 45 – 60 cm. Dbajte na to, aby vaše nohy spočívali chodidlami rovno na podlahe. Dobrá kancelárska stolička by mala mať podperu pre spodnú časť chrbta. Ak budete sedieť dlhší čas, podporiť chrbát a zabezpečiť jeho prirodzenú krivku je veľmi dôležité v rámci prevencie proti priveľkému napätiu alebo zraneniu. Presvedčte sa, či je operadlo nastaviteľné. Operadlo kancelárskej stoličky by malo byť výškovo nastaviteľné od 38 – 54 cm. Možnosť sklonu ovplyvní množstvo tlaku na spodnú časť chrbta. Pri dlhej práci za stolom by ste mali rozhodne dať prednosť nastaviteľným opierkam na ruky. Hlavové operadlá sú nevyhnutné pri práci dlhšej ako 3 – 4 hodiny denne. Základné opierky poskytujú oporu pri odpočinku počas práce, tie vyššie a vytvarovanejšie oporu nepretržitú. Pri každej kancelárskej stoličke sa udáva aj maximálna nosnosť, ktorá sa väčšinou pohybuje od 70 – 180 kg. Vyberajte preto podľa vašej hmotnosti, aby neskôr nedošlo k problémom z prípadnej reklamácie.

 

Kreslo Izidor Kancelárske kreslo Izidor s opierkou hlavy. Zdroj: temponabytok.sk

 

Ponuka písacích stolov je veľmi široká. Môžete si vybrať klasický v obdĺžnikovom tvare, rohový alebo v tvare „U“, s čistou pracovnou plochou, s dostatkom úložného priestoru, s výsuvom na klávesnicu alebo s nadstavcom. Pri výbere stola majte na pamätičo všetko by mal správny písací stôl spĺňať. Iba tak sa vám podarí vytvoriťpohodlný, ergonomický a produktívny pracovný priestor

Aj napriek dodržaniu zásad ergonómie, by sme nemali zabúdať na to, že môže dôjsť k zraneniu alebo ochoreniu súvisiacemu s prácou. V rámci prevencie by sme mali zvážiť možnosti životného poistenia, ktoré by mohlo pokryť náklady na lekárske ošetrenie a rehabilitáciu v prípade, že by sme potrebovali liečbu. Existujú poistné produkty, ktoré zahŕňajú poistenie proti pracovným úrazom alebo poistenie súvisiace s ochoreniami, ktoré vznikli v dôsledku pracovného zaťaženia. Zdravotné poistenie môže byť užitočným a rozumným rozhodnutím pre pracovníkov, ktorí myslia na svoje zdravie a snažia sa žiť vyvážený život.