Rýchla sprcha alebo uvoľňujúci kúpeľ? Čomu dávate prednosť?

Rýchla sprcha alebo uvoľňujúci kúpeľ? Čomu dávate prednosť?

 

Milujete chvíle, keď sa môžete ponoriť do vane plnej vody? Alebo ste večne zaneprázdnení a svoju rannú či večernú hygienu odbijete sprchou? V skutočnosti existujú iba dva typy ľudí: tí, čo nedajú dopustiť na kúpeľ vo vani, na druhej strane zástancovia rýchlej sprchy. Aký typ ste vy?

 

 

 

 

Sprcha verzus kúpeľ

 

Povedzme si niečo o výhodách a nevýhodách sprchovania a kúpania sa vo vani.

Kúpeľ je najlepší spôsob, ako si uvoľniť boľavé a stuhnuté svaly. K dispozícii je množstvo špeciálnych funkcií ako napríklad vzduchové trysky, vírivky a podobne. Vane preferujú predovšetkým rodiny s malými deťmi. Deti považujú kúpeľ za hru, v teplej vode sa dokážu uvoľniť, upokojiť, aj preto večer zaspia oveľa rýchlejšie. Vane sú voľne stojacie jednotky, ktoré môžete umiestniť kdekoľvek. Vyhraďte jej miesto pri stene, alebo, ak vám to rozmer kúpeľne dovoľuje, inštalujte ju priamo doprostred miestnosti. Na trhu sú k dispozícií vane v rôznych veľkostiach, materiáloch, dizajne.

Na druhej strane, vane neobľubujú starší ľudia a ľudia so zraneniami, pretože je pre nich problematické dostať sa dnu a von. Vaňa zaberie oveľa viac miesta ako sprchový kút. Samotný kúpeľ si vyžaduje viac vody. V domácnostiach, kde sa voda ohrieva pomocou bojleru, je potrebný ohrievač s väčšou kapacitou, aby teplá voda postačovala na naplnenie vane. A sme pri poslednej nevýhode. Kým naplníte vaňu, je to časovo náročné. Samotný kúpeľ je časovo náročný, preto je takmer nemožné kúpať sa každé ráno či večer.

Kúpeľňový nábytok Mason Kúpeľňový nábytok Mason biela

Sprchovanie si vyžaduje menej vody. Je rýchle a pohodlné. Ľudia s problémami s mobilitou oceňujú jednoduchý prístup do sprchy. Sprchové kúty bývajú často vybavené rúčkami, protišmykovými podložkami a lavicami. Sú v menších rozmeroch, preto sú ideálne a vhodné do panelákových kúpeľní. K dispozícii sú viaceré špičkové funkcie vrátane dažďových spŕch, trysiek a možností pary.

Sprcha však nie praktická pre rodiny s deťmi. Sprchové dvere sú zväčša zo skla, priesvitné, vyžadujú si väčšiu starostlivosť a zložitejšiu údržbu, aby ste ich zbavili viditeľných škvŕn. Sprchové kúty musia byť správne osadené, inštalované a opatrené tak, aby nedochádzalo k úniku vody.

Kúpeľňový nábytok Lynatet Kúpeľňový nábytok Lynatet vo vysokom lesku

Renovácia kúpeľne ponúka možnosť správne sa rozhodnúť

Zdá sa, že vane vyšli z módy. Stále však prevláda myšlienka, že v dome by sa malo počítať s dvomi kúpeľňami. Jedna by mala byť so sprchovým kútom, druhá s veľkou vaňou. Takéto riešenie ocenia predovšetkým mladé rodiny s deťmi alebo majitelia domácich maznáčikov. Sprchový kút využijete počas pracovného týždňa, keď potrebujete zo seba zmyť pot a špinu, na konci týždňa si užijete kúpeľ vo veľkej vani.

Ak ste sa rozhodli iba pre sprchový kút, taktiež môžete vyberať z viacerých variantov. S vaničkou alebo s odtokom v dlážke. Majte na pamäti protišmykovú dlážku, aby ste predišli nepredvídaným zraneniam.

Na inštaláciu rohovej vane potrebujete skutočne dostatok miesta, najmenšie vane začínajú pri rozmeroch 1250 x 1250 mm. Prirátať treba aj vyššiu cenu za kúpeľ pre vyššiu spotrebu vody. Klasické vane majú najčastejšie rozmery 1600 x 700 mm. Nájdete samozrejme aj menšie, ležanie v nich však bude menej pohodlné, prípadne úplne nemožné. Existujú aj menšie, takzvané sedacie vane. Takúto vaňu si zaobstarajte len v prípade, že nemáte problémy s pohybom. Vstup do nej je vysoko, tento problém môže odstrániť vymurovaný schodík pred vstupom do nej.

V prípade, že sa v rodine neviete dohodnúť, je možný kompromis v podobe vane so zástenou. Prípadne je tu tiež možnosť hlbšej vaničky sprchovacieho kúta, ktorá môže mať ideálnych 42 centimetrov.

Kúpeľňový nábytok Mason Kúpeľňový nábytok Mason v kombinácii čierna a biela

Praktický nábytok do vašej kúpeľne

V kúpeľni sa okrem vane či sprchového kúta nachádza aj rôzny nábytok, ktorý nám má uľahčiť rannú aj večernú hygienu, tiež skladovanie kúpeľňového textilu a špinavej bielizne.

Základom je, aby kúpeľňový nábytok bol ľahko udržiavateľný a odolný voči vlhkosti. V tomto prípade sa skutočne neoplatí šetriť. Ak ste ochotní do kúpeľňového nábytku zainvestovať, vaša rekonštrukcia má dlhodobú perspektívu. V súčasnosti je „in“ sektorový nábytok, závesné skrinky s odkladacím priestorom, skrinky v kombinácii s umývadlom. Závesný nábytok poskytuje maximálny priestor pre udržiavanie čistoty. S rozrastaním rodiny vzrastá aj potreba úložného priestoru. Esteticky pôsobia uzavreté úložné priestory. Skrinky s dvierkami sú praktické, poriadok sa oveľa ľahšie udržuje.

Kúpeľňový nábytok Natali Kúpeľňový nábytok Natali v prevedení dub sonoma

 

 

 

Bambus v kúpeľni

 

V súčasnosti je veľmi moderný bambusový nábytok. Rôzne regály a stojany, držiaky na uteráky, takýto nábytok pôsobí v kúpeľni luxusne, je ľahký a cenovo dostupný. Nábytok z bambusu je trvácny, odolný a pevný. Navyše vyniká antibakteriálnymi vlastnosťami. Jeho údržba je navyše veľmi jednoduchá. Na pravidelnú údržbu postačí iba vlhká handrička. Neodporúča sa používať agresívne čistiace prostriedky.

Kôš na bielizeň Basket Bambusový kôš na bielizeň Basket

Vaňa alebo sprcha. Jedno aj druhé má svoje výhody a nevýhody. Dôležitý je však ich účel, ktorý spĺňajú obidve varianty. Kúpeľňa je naša osobná oáza relaxu a očisty. Mala by byť navrhnutá a zariadená tak, aby ste sa v nej zakaždým cítili pohodlne. Dbajte na kvalitu zariadenia, iba tak si svoju sprchu či kúpeľ môžete užívať bez obmedzenia a nástrah.