Sedíte správne? 6 tipov pre zdravé sedenie

Sedíte správne? 6 tipov pre zdravé sedenie

Sedenie je pre človeka neprirodzené. Zmena životného i pracovného štýlu však spôsobila, že len za posledné storočie ľudstvo okresalo množstvo pohybu približne o 65 %. Sedíme v práci, sedíme doma, sedíme v aute, sedíme v reštaurácii, sedíme v kine. Sedenie sa stalo v mnohých prípadoch najčastejšou polohou človeka. 

Nezdravé sedenie môže spôsobiť bolesti krčnej, ale i celej chrbtice, problémy s bedrovými kĺbmi, kŕčové žily a tiež prispieva k srdcovo-cievnym ochoreniam či cukrovke. Okrem toho, v dôsledku nesprávneho sedenia môžeme mať problém so sústredením sa – do pľúc sa nám nedostáva dostatok kyslíka a mozog trpí. Dostavuje sa pocit oťapenosti a strata koncentrácie. Čo s tým? Či už sedíte v práci alebo doma, máme pre vás 6 tipov, ako to robiť zdravšie. 

 

Stolička so správnou opierkou

 

1. Vyberte si správnu stoličku

Aká stolička je najlepšia pre zdravé sedenie? Tu sa stretávame s dvomi názorovými prúdmi: jedným z nich je tzv. „dynamické sedenie“. Ako vyzerá v praxi? Ide v podstate o stoličku bez opory, ktorá „núti“ človeka k neustálemu pohybu, zmene posedu, zapájaniu svalov a aktivite. Dynamické sedenie prinášajú napríklad lopty na sedenie, stoličky bez operadla na pružine či stolička so stacionárnym bicyklom. 

Druhým nositeľom zdravého sedenia sú ergonomické stoličky, ktoré zabezpečujú želanú podporu v kľúčových oblastiach: oblasť bedier, krčnej chrbtice i ramien. Ideálne nastaviteľné tak, aby sa táto stolička prispôsobila telesným predispozíciám každého z nás. Tieto požiadavky dokonale spĺňa aj herné kreslo JOVELA, ktoré vďaka svojmu tvaru prinúti človeka sedieť v prirodzenej polohe. Držaním tela tak nie je zaťažená len chrbtica, ale váha sa rovnomerne prenáša na ramená, bedrá, krk a prirodzene i chrbticu. 

 

Stolička so stacionárnym bicyklom

 

2. Pravidelne meňte polohu

Štúdie ukázali, že aby sval naberal na hmote, vyžaduje si aspoň 300 impulzov denne. Na to, aby neochabol, stačí impulzov 200. Aby sme mohli získavať svalové impulzy aj počas sedenia, je dobré pravidelne meniť polohu posedu. Táto zmena má pozitívny vplyv na naše zdravie: okrem zosilňovania svalového korzetu pomáha tiež hlbšiemu dýchaniu, a teda okysličovaniu tela i mozgu, a rovnako dochádza k stimulácii krvného obehu. Riziko kŕčových žíl tak výrazne klesá. 

Zaujímavým riešením je kancelárska stolička so stacionárnym bicyklom. Vďaka chýbajúcemu operadlu sme nútení neustále hľadať si novú, prirodzenú polohu a pomocou pedálov zas môžeme cvičiť aj popri práci alebo čítaní. Vyzerá to bláznivo, funguje to výborne. 

 

Sedenie na fitlopte

 

3. Dlhé sedenie predeľte drobnou rozcvičkou

Aj v prípade, že používate stoličku umožňujúcu dynamické sedenie, vaše telo drobnú rozcvičku privíta aj v tomto prípade. Počas nej získa dôležité desiatky impulzov, ktoré sú cenné pre svaly. Ako často si rozcvičku dopriať? Ideálne každú hodinu, pokojne stačí venovať minútu, dvom fyzickým aktivitám. Akým? Už len obyčajný strečing a dve okružné jazdy okolo pracovného stola sú skvelým začiatkom. Pokojne si však môžete zadrepovať, prebehnúť sa hore-dole schodmi alebo si zacvičiť jogu. 

 

Nastaviteľný stôl

 

4. Skúste striedať sedenie a státie

Ďalším tipom, ako zdravšie sedieť, je nesedieť. Teda: nie stále sedieť. Vzpriamená poloha je pre človeka prirodzená. Stačí sa postaviť. Čo však so stolom, pri ktorom pracujete alebo si čítate knižku? Odpoveď je pomerne jednoduchá: pomôže výškovo nastaviteľný stôl. V našej ponuke nájdete výškovo nastaviteľný stôl NIXON, ktorého výšku si môžete zvoliť v rozpätí od 78 do 117 cm. Ponúka teda dostatočný komfort aj pri státí. 

Vďaka státiu dostanete chrbticu do prirodzenej polohy, zapojíte bedrové kĺby, lepšie prekrvíte nohy, dokážete hlbšie dýchať. Teda razom odstránite nástrahy nezdravého sedenia, ktoré spôsobujú zdravotné problémy. Možno to bude pre vás najprv nezvyk, no po pár dňoch striedania státia a sedenia pocítite prvé pozitívne signály vášho tela. 

 

Sedenie pri počítači

 

5. Sedíte pri počítači? Pomôže správna vzdialenosť monitora

Poznáte to - čítate alebo pozeráte na monitor a po chvíli sa pristihnete zhrbený. Touto polohou trpí najmä krčná chrbtica a zároveň prináša i plytkejšie dýchanie. Ako tento problém vyriešiť? Pomôže správna vzdialenosť i sklon monitora. Samozrejme, záleží tiež od veľkosti displeja. V zásade však môžeme hovoriť o ideálnej vzdialenosti v rozmedzí od 50 do 75 cm, pričom sklon monitora by mal byť asi 15 – 20°. 

Horná časť displeja by mala by v rovine s našimi očami. To isté platí aj pri práci s počítačom počas státia. Stačí táto drobná zmena a krčná chrbtica sa vám poďakuje. Ak aj napriek týmto úpravám máte sklon neustále sa predkláňať a hrbiť, neváhajte navštíviť svojho očného lekára. Telo priblížením sa k monitoru často nahrádza schopnosť očí správne zaostriť. 

 

Kľakačka

 

6. Spoznajte kľakačku

Kombináciu sedenia s podporou tela na správnych miestach so sedením dynamickým. Aj tak by sme mohli jednoducho opísať kľakačku. Ako už samotný názov napovedá, skutočne na tejto „stoličke“ kľačíte. To umožní chrbtici dostať sa do prirodzenej polohy (aj tej krčnej), kľakačka tiež dovoľuje častú zmenu polohy a rovnako odstraňuje problémy s plytkým dýchaním či kŕčovými žilami. Váha sa rovnomerne rozloží od chrbtice cez ramená až po holennú časť nôh. 

Samozrejme, tento typ sedenia nie je vhodný pre ľudí, ktorých trápia bolesti kolien či holenných častí nohy. V našej ponuke nájdete napríklad kľakačku RUFUS v piatich farebných prevedeniach: sivo-čierna, béžovo-čierna, zeleno-čierna, ružovo-čierna a sivohonedo-čierna. Ide o netradičný spôsob sedenia, v začiatkoch počítajte s istým nekomfortom, po čase používania kľakačky sa vám však telo poďakuje. 

Chcete si dopriať zdravšie sedenie? Herné kreslá, kľakačky aj výškovo nastaviteľné stoly nájdete na kondela.sk.