Starajte sa o koberce pravidelne, vydržia vám dlhšie!

Starajte sa o koberce pravidelne, vydržia vám dlhšie!

Čistý koberec je dôležitý tak pre vzhľad vášho domova, ako aj pre zdravie ľudí, ktorí v ňom žijú. Škvrny a špinavý koberec narúšajú pokojnú atmosféru, alergény a nečistoty zas prispievajú k problémom s dýchaním. Koberec sa znečistí bez ohľadu na to, ako veľmi sa ho snažíte udržiavať čistý. Prach, vlasy, domáce zvieratá. Existuje niekoľko spôsobov ako vyčistiť koberec, v závislosti od povahy nečistôt. Dajte si od nás poradiť ako na to.

Pravidelne vysávajte

Aby váš koberec vyzeral dlho ako nový, potrebuje pravidelnú starostlivosť. Ak sa kobercu venujete iba vtedy, keď na ňom zbadáte škvrnu, robíte chybu. Jednoduchým vysávaním pozdvihnete vlas koberca a oživíte aj jeho farby

Predtým, ako začnete vysávať, pripravte miestnosťZodvihnite zo zeme všetky predmety a hračky, aj väčšie smeti, ktoré by mohli vysávač poškodiť. Zotrite prach z nábytku a žalúzii. Vysávajte vertikálne aj horizontálne. Najprv povysávajte koberec dopredu a dozadu, potom to zopakujte zľava doprava. Kobercové vlákna bývajú zvyčajne skrútené a vysávaním oboma smermi sa dostanete ku každému vláknu. Nezabúdajte na koberec pod kreslom či pohovkou. Na ťažko dostupné miesta použite prídavné komponenty vysávača, ako sú rôzne nadstavce a kefy
Vysávajte pravidelne. Ako "pravidelne" závisí od niekoľkých faktorov. Vo všeobecnosti sa odporúča vysávať aspoň dva až tri razy týždenne. Čím viac osôb žije v spoločnej domácnosti, tým častejšie berte vysávač do rúk. O to viac to platí, ak máte domáceho maznáčika, psa alebo mačku.

 

Koberec Aruna Koberec Aruna s vysokým vlasom je ideálny aj pod konferenčný stôl. Zdroj: temponabytok.sk

Zbavte koberec zápachu

Ani pravidelné vysávanie nezabráni tomu, aby na koberci vznikali škvrny. Jednoduchým vyčistením koberec zbavíte tiež nepríjemných zápachov. 

Nepotrebujete drahé a ťažké profesionálne čističe, povrchových škvŕn sa zbavíte aj čistiacim prostriedkom vyrobeným doma. Žiadne chemikálie ani agresívne látky. 

Všetko, čo potrebujete, je vedro, čistiaca kefa, voda a biely ocot. Naplňte vedro teplou vodou a ¼ šálky bieleho octu. Vezmite čistiacu kefu, ponorte ju do vedra a začnite čistiť koberec. S vodou opatrne, aby ste koberec nepremočili. Po vyčistení koberca naplňte vedro čistou vodou. Froté handričku ponorte do vody a poriadne vyžmýkajte. Koberec poriadne vytrite a nechajte dôkladne vysušiť

Rovnakú službu urobí aj jedlá sóda či prášok do pečiva. Posypte ním koberec a jemne navlhčite vodou pomocou rozprašovača. Nechajte pôsobiť, najlepšie celú noc, aby prášok stihol nasať nečistoty a zápach. Potom dôkladne povysávajte.

 

Koberec Luma Koberec Luma má zaujímajú a lákavú farbu. Zdroj: temponabytok.sk

Ako na škvrny?

V miestnosti, kde sa najčastejšie zdržiavate, sa koberec ľahko zašpiní. Rozliate víno, káva alebo čokoláda, bežné sú aj škvrny od farby a vosku. Na takéto škvrny už ocot ani sóda nestačí. Vtedy prichádzajú na rad odstraňovače škvŕn

Existuje množstvo čistiacich prostriedkov na koberce. Zvyčajne sa dodávajú v rozprašovačoch alebo plechovkách. Pozorne si prečítajte návod a uistite sa, že daný čistič je určený aj pre typ vášho koberca

Otestujte čistiaci prostriedok na malej časti kobercanapríklad za nábytkom. Postupujte podľa pokynov. Niektoré produkty môžu byť pre váš koberec nevhodné, preto je najlepšie čistič najskôr otestovať. Nevykonávajte tento test na samotnej škvrne. Jeho účelom je skontrolovať odolnosť koberca voči čističu. Ak váš koberec púšťa farbu alebo samotný čistič zanecháva škvrny, vyskúšajte iný.

Používajte jednofarebnú jemnú handričku, najlepšie bielu, alebo kuchynské utierky. Farebné alebo vzorované utierky však môžu na koberec preniesť farbu, čím sa váš problém zdvojnásobí. Koberec nechajte vždy poriadne vyschnúť, na menšie plochy pokojne použite fén na vlasy. Sušenie môže trvať 6-12 hodín a počas tohto obdobia by ste vôbec nemali stúpať na koberec. Uistite sa, že koberec úplne vyschne do 24 hodínpredídete tak tvorbe plesní

Odporúča sa, aby sa koberce v miestnostiach, kde sa najčastejšie zdržiavate a kde je najväčší pohyb, hĺbkovo čistili minimálne dvakrát ročne. V zriedkavo používaných priestoroch stačí koberec profesionálne čistiť raz za 18 mesiacov. Ak máte svetlý koberec, na ktorom vidno prach a špinu, čistite ho častejšie.

Koberec Ludvig Tieto rady vám pomôžu odstrániť škvrny aj z koberca Ludvig Typ 2. Zdroj: temponabytok.sk

Voľte antibakteriálne spreje

V kobercoch sa môžu usadiť napríklad roztoče. Ak už si máte vybrať z množstva čistiacich prostriedkov, siahnite po antibakteriálnom sprejiktorý zničí všetky mikroorganizmy. Je špeciálne vyvinutý na účinné odstraňovanie škvŕn z kobercov alebo čalúnenia. Hravo si poradí aj s odolnými fľakmi a rozpúšťa aj tie najodolnejšie škvrny od kávy, čaju, červeného vína, trávy, či od zvierat. Prípravok možno bezpečne použiť aj na vlnených kobercoch. 

Čistenie pomocou pary

Ďalšou možnosťou je čistenie pomocou pary. Do koberca je vstrekovaná horúca voda so saponátom a nečistoty sa následne odsávajú špeciálnym vysávačom. Čistenie pomocou pary vám zaistí špecializovaná firma, prípadne si možno prístroj zapožičať. Horúca para zbaví vaše koberce roztočov, plesní a baktérií. Čistenie parou je k materiálom šetrnejšie než tepovanie alebo čistenie chemikáliami. Koberce sú vďaka horúcej pare oživené a tiež hygienicky čisté.

Svetlý koberec Stellan Niektoré škvrny z koberca Stellan vyčistíte aj parným čističom. Zdroj: temponabytok.sk

Koberec si zaslúži vašu pozornosť tak ako sedačka alebo kuchynská linka. Stačí pravidelné vysávanie a občasné hĺbkové vyčistenie, a váš koberec sa vám odmení krásou a živými farbami. Nie je jednoduchší spôsob ako zútulniť interiér a dodať mu teplo domova, než položiť na podlahu moderný a kvalitný koberec.