Tipy, ako si elegantne poradiť s nečakanou návštevou. Hlavne pokoj!

Tipy, ako si elegantne poradiť s nečakanou návštevou. Hlavne pokoj!

Ozvala sa vám nečakaná návšteva? Ste v strese a neviete, čo si počať? Poniektorí z nás by takúto situáciu riešili úskokom. Vyhovorili by sa na iný program či chorobu, dokonca by predstierali, že nikto nie je doma.

Ako ste na tom vy? Viete, ako na nečakanú návštevu? Zachovajte pokoj! Zhrnuli sme pre vás niekoľko tipov, ktoré vám pomôžu takúto situáciu zvládnuť.

Upratovanie pred návštevou Mopy a metly vám pomôžu rýchlo upratať. Zdroj: pinterest.com

 

Ako rýchlo upratať, keď vás tlačí čas

Telefonát rodinných príslušníkov či blízkych priateľov vás zastihol uprostred rozrobenej práce. Je obdobie zavárania a vaša kuchyňa vyzerá ako po výbuchu. S upratovaním by ste mali začať ihneď. Ako postupovať, keď vás tlačí čas? Čo je nutné urobiť a čo nie?

Zamerajte sa na kuchyňu. Načaté potraviny schovajte do chladničky. Použitý riad vložte do umývačky riadu alebo aspoň do drezu. Ideálne by bolo, ak by ste ho pred príchodom návštevy stihli umyť. Umytý riad uložte na miesto. Kuchynský pult a ďalší pracovný priestor dôkladne poutierajte a zbavte nečistoty.

Zvýšenú pozornosť venujte miestnostiam, do ktorých vaša návšteva určite zavíta. Pozbierajte oblečenie, ktoré doteraz ležalo na sedačke alebo len tak prehodené na stoličkách. Vypraté a suché šaty zložte zo sušiaka a poukladajte do skríň. Takto odpracte aj noviny pohodené na stole, detské hračky porozhadzované po dlážke a použité poháre. Krátky okamih venujte aj dekoratívnym vankúšom na sedačke. Nech vášmu oku neuniknúdrobnosti, ako napr. chýbajúci toaletný papier. Pripravte čisté uteráky, je vysoký predpoklad, že vaša návšteva použije kúpeľňu.

Aj dlážka potrebuje aspoň minimálnu starostlivosť. Povysávajte predovšetkým miestnosti, kade bude vaša návšteva prechádzať a kde bude sedieť. Dlážku prejdite mokrou handrou. Zamerajte sa na viditeľné fľaky! Nakoniec otvorte okná a poriadne vyvetrajte.

Niečo malé pod zub Misa plná dobrôt pre nečakanú návštevu. Zdroj: pinterest.com

 

Pripravte niečo pod zub

Čas plynie, čoskoro vám na dvere zaklope očakávaný hosť. Zmocňuje sa vás stres, pretože momentálne nemáte v zásobe nič, čo by ste mohli dať na stôl. Nestrácajte hlavu! Sú suroviny, ktoré držíte bežne v chladničke či komore. Prinášame niekoľko receptov na rýchle občerstvenie, ktoré dokážete pripraviť aj z toho mála, čo máte práve po ruke.

Vaječné hrudky

Vaječné hrudky Chutné vaječné hrudky. Zdroj: pinterest.com

 

Bielka oddeľte od žĺtkov a z bielkov a soli vyšľahajte tuhý sneh. Sneh navrstvite na plech prikrytý papierom na pečenie. Zo snehu vytvorte lyžicou hrudky a do stredu urobte jamku na žĺtok. Do jamiek vložte žĺtok a kôpku poprášte korením. Dajte do vyhriatej rúry a pri 180 stupňoch pečte 10 – 15 minút.

Zvyknite si mať vždy v zásobe lístkové cesto. Môžete z neho urobiť sladké alebo slané plnené slimáky, taštičky či batôžky.

Lístkové slimáky s čokoládovou nátierkou alebo džemom

Lístkové slimáky Čokoládové slimáky z lístkového cesta. Zdroj: pinterest.com

 

Polotovarové lístkové cesto rozvaľkajte na pomúčenej doske. Potrite čokoládovou nátierkou alebo džemom, môžete posypať orechmi. Zviňte a nakrájajte na 2 – 3 cm kolieska, ktoré poukladáte na plech vystlaný papierom na pečenie. Slimáky potrite vyšľahaným vajíčkom. Pečte 20 minút pri 200 stupňoch.

Na internete nájdete niekoľko receptov na domáce nátierky. Od klasických nátierok starých mám po tie, v ktorých sa spájajú na prvý pohľad nespojiteľné chute a vône.

Domáce nátierky Bagetky s domácimi nátierkami so zeleninou. Zdroj: pinterest.com

 

Bazalková nátierka

Bazalku opláchnite, nechajte vyschnúť a listy natrhajte. Vložte do mixéra. Pridajte tofu, cesnak, cibuľu, horčicu, paradajky a soľ. Vymiešajte nahladko!

Tuniakova nátierka

Tuniaka zlejte z oleja. Vložte do mixéra. Pridajte nasekané uvarené vajíčka, syr, maslo, horčicu a soľ. Vymiešajte nahladko!

Kameň úrazu – miesto na spanie

Vaši hostia sa nikam neponáhľajú, cítia sa u vás príjemne, preto padol návrh, že ostanú do rána. Ste pripravení aj na takúto situáciu? Má vaša návšteva u vás kde prespať? Vybavte vašu domácnosť kreslom či pohovkou, ktorá po rozložení ponúkne dostatočne veľké lôžko.

Rozkladacia pohovka je z praktického hľadiska najvýhodnejšia. V bežných dňoch slúži na bežné sedenie, nezaberá vzácny priestor v obývačke a v prípade potreby zabezpečí miesto na spanie pre dve osoby.

Rozkladacia pohovka Fila Rozkladacia pohovka Fila v sivo-modrej látke. Zdroj: www.temponabytok.sk

 

V dome alebo vo veľkom byte nie je problém zriadiť v jednej miestnosti priamo hosťovskú izbu alebo si zadovážiť veľkú sedačku. V malom byte, kde ste obmedzení jeho rozmerom, je veľká sedačka či ďalšia rozkladacia pohovka luxus. V tomto prípade odporúčame poobzerať sa po rozkladacích kreslách či taburetochna ktorých sa vaši hostia dokážu pohodlne vyspať.

Rozkladacie kreslo Keny Rozkladacie kreslo Keny so vzorkovaným vankúšom. Zdroj: www.temponabytok.sk Rozkladací taburet Kika Rozkladací taburet Kika v hnedej látke. Zdroj: www.temponabytok.sk

Nákup rozkladacej pohovky či kresla môže byť finančne náročný. Treba si zvážiť, či takýto nábytok bude mať využitie aj v budúcnosti. Niekedy stačí nafukovacie jedno- alebo dvojlôžko, ktoré sa v prípade nečakanej návštevy nafúkne a rozloží napr. v obývacej izbe.

Nafukovačka Roztiahnutá nafukovačka pre nečakanú návštevu. Zdroj: pinterest.com

 

Na záver si zopakujme základné pravidlá prípravy na nečakanú návštevu. V prvom rade si zachovajte chladnú hlavu. Zorganizujte si zostávajúci čas. Neplytvajte ním na nepodstatné úkony. Nezabúdajte, že stôl preplnený občerstvením a jedlom nezaručí dobrú náladu. Pripravte rýchle a kvalitné jedlo, ponúknite nápoje, rozprávajte, smejte sa, a hlavne, prejavte úprimný záujem o vašich blízkych!