Užitočné tipy pre milovníkov izbových rastlín

Užitočné tipy pre milovníkov izbových rastlín

Izbové rastliny sú neoceniteľným spoločníkom každého domova. Potešia oči, zlepšia vnútornú klímu, pri správnom výbere pomôžu s kvalitnejším spánkom, ale aj vašou lepšou koncentráciou. Aby to ale všetko zvládali, potrebujú správnu starostlivosť. Netreba veľa, naopak, sú to skôr drobnosti. Stačí napríklad poznať odpovede na nasledujúce otázky: „Aký kvetináč je pre vašu izbovku najlepší?“, „Kedy môžete rastliny presadiť?“, ale hodí sa i vedieť „Ako doma vytvoriť zelenú stenu?“ Toto všetko sa dozviete v našom článku. 

izbovky

 

Aký kvetináč vybrať pre izbovky? 

Materiál, hĺbka, priemer, dierky. To sú hlavné kritéria, ktoré by ste mali pri výbere kvetináča zohľadniť. Na čo sa však sústrediť konkrétnejšie? Najčastejším materiálom pri črepníkoch býva hlina, resp. keramika, plast a stretnúť sa môžeme i s ratanovými kvetináčmi. 

Výber vhodného materiálu kvetináča ovplyvňuje najmä jeho stanovisko. Je rastlina na slnku? Vyberajte hlinený kvetináč, ideálne s vonkajšou glazúrou, ktorá slnečné lúče dokáže odraziť. Plastový kvetináč sa rýchlejšie prehreje, je tak vhodnejší do tieňa alebo polotieňa. Ratanové kvetináče sa zas výborne hodia na terasy a balkóny. Ocenia ich najmä väčšie rastliny, ako tuje. 

Hĺbku a priemer kvetináča určuje veľkosť koreňového balu rastliny. Bal by mal mať vždy dostatok priestoru všetkými smermi – aj dole, aj okolo. Preto sa mladšie rastliny odporúča presádzať každý rok, staršie a väčšie v intervale od dvoch do štyroch rokov. V závislosti od toho, ako v kvetináči prosperujú. 

 

presádzanie

 

Kedy rastliny presádzať? 

Keď korene prerastajú cez dierky na dne črepníka, prípadne, koreňový bal presahuje horný okraj nádoby, ide o neklamný znak, že je čas presádzať. Spomínané dierky na dne kvetináča rastliny ocenia. Cez otvor totiž odtečie prebytočná vody do misky či ochranného obalu na črepník a korene tak nezačnú hniť. 

Ideálnym riešením je na dne kvetináča vytvoriť aj drenážnu vrstvu: na spodok nádoby nasypete drobné kamienky, menšie keramické črepy alebo hrubší piesok a prikryjete substrátom. Drenáž sa postará o to, aby pôda nebola premokrená. Po tomto riešení siahnite bez ohľadu na to, či má kvetináč dierky, alebo nie. 

A čo najlepšia ročná doba na presádzanie? Zväčša platí, že najlepším časom je neskorý koniec zimy a začiatok jari – február a marec. Výnimkou však môžu byť niektoré rastliny, ktoré v tomto čase kvitnú, ako napríklad orchidea, azalka, prípadne senpólia. Hovorí sa tiež, že rastliny môžete presadiť aj na jeseň. Ak rastliny neodkladne potrebujú väčší črepník, pusťte sa do toho

 

kvetináče

 

Myslite aj na dizajn kvetináčov a ich umiestnenie

Izbové rastliny nezlepšujú len vnútornú klímu, ale dokážu plniť tiež funkciu dekorácie. Štúdie hovoria, že pohľad na zelenú farbu dokáže človeka upokojiť. 

A my zas vieme, že pohľad na pekný dizajn dokáže človeka povzniesť. Ak máte rastliny v črepníkoch, ktorých by ste sa radi zbavili, no nepotrebujete ich za každú cenu presádzať, poznáme rýchle, cenovo atraktívne a dizajnovo skvelé riešenie. Sú ním obaly na kvetináče

Máte doma starší, poriadne odrastený fikus či monsteru, no črepník by ste najradšej vymenili? Obal na kvetináč ARABIS s priemerom a výškou 30 cm je skvelým riešením, ako to zvládnuť aj bez presádzania tohto giganta. Kombinácia troch neutrálnych farieb – biela, sivá a čierna – so štruktúrou pripomínajúcou háčkovanie, hravo zapadne do domácnosti zariadenej v akomkoľvek štýle. 

Už máte plný parapet izbových rastlín a vysoká obsadenosť panuje aj na skrinkách i policiach? Najkrajšie kúsky si zaslúžia svoj vlastný piedestál. Zamerajte sa na štýlové stojany na kvetináče. Prútené, drevené, kovové, vyššie, nižšie, romantické, minimalistické, v tvare bicykla, dokonca i s LED osvetlením.

Milovníkov minimalistického dizajnu a čistých línii poteší stojan pod kvetináč VELIR: masívny okrúhly podstavec z dreva a elegantné a zároveň pevné kovové nožičky. Zelená izbovka na nich zažiari. Priaznivcom provensálskeho štýlu či romantiky zas doma nesmie chýbať retro stojan na kvetináče v tvare bicykla PAVAR

 

regál na kvety

 

Posuňte pestovanie izboviek na nový level – vytvorte si zelenú stenu 

Najvášnivejší pestovatelia izbových rastlín už nemusia riešiť dilemu: „A kam mám dať tento nový kvet?“ Veľkolepý návrat do siene slávy interiérového dizajnu totiž hlásia zelené steny, tkazvané „urban jungle“. Džungľa bez tigra, ktorej sa bude dariť aj v mestskom prostredí. 

Vytypujete si miesto – ak budete kombinovať viacero druhov izbových rastlín, zvoľte kompromis: polotieň. A sem umiestnite regál na zelenú stenu. V našej ponuke nájdete rôzne typy a materiály: regály z bambusu, kovové poschodové stojany či skladacie drevené regály. 

Tu nájde uplatnenie vaša kreativita a to správne miesto bohatá zbierka izboviek. Môžete postaviť viacero  regálov vedľa seba alebo sa môžete hrať s výškovými úrovňami. Keď skombinujete dva rôzne typy stojanov, zelenými stenami zvládnete tiež opticky predeliť napríklad obývaciu izbu a vytvoriť intímnu zónu na prácu alebo čítanie knihy. Možností je nekonečno, každá z nich však bude vyzerať skvelo. 

Pozrite si našu ponuku všetkého potrebného pre vašu domácu botanickú zbierku a zapojte svoju fantáziu, aby ste sa mali doma dobre. Alebo ešte lepšie?