Vaňa alebo sprchový kút? Toto sú všetky pre a proti

Vaňa alebo sprchový kút? Toto sú všetky pre a proti

Všade okolo vás sa vznáša para a aromatické vône, šuští voda, upokojujúce teplo zas uvoľňuje vaše svaly a myseľ – lákavá predstava dokonalého relaxu. Dovolenková destinácia: vaša kúpeľňa. Každý relaxuje inak. Niekto uprednostňuje kúpeľ s penou, inému vyhovuje horúca sprcha v sprchovom kúte. Ak sa rozhodujete medzi kúpou sprchového kúta alebo vane, ste na správnom mieste. V tomto článku vám priblížime všetky pre a proti, negatíva aj pozitíva.

 

Vaše rozhodnutie, či si namontujete sprchový kút alebo vaňu, bude mať obrovský vplyv na každé vaše ráno počas nasledujúcich rokov, preto starostlivo zvážte, čo je pre vás najlepšie. Existuje veľa faktorov, ktoré je potrebné vziať do úvahy, ako napríklad dizajn a rozmery vašej kúpeľne, vaše osobné potreby, tiež potreby vašej rodiny. Vyberiete si vaňu alebo kút?

Áno za vaňu

1. Kúpeľ je bezpochyby uvoľňujúcejší ako sprcha. Podľa odborníkov dermatológov je v dlhodobom horizonte dokonca lepší pre vašu pokožku. Do vody môžete pridať rôzne liečivé soli, ktoré majú blahodarné a upokojujúce účinky pre vašu pokožku aj telo. Napríklad ak cítite bolesti alebo únavu svalov, môžete pridať morskú soľ. Ak trpíte ekzémom, máte suchú a podráždenú pokožku alebo popáleninu, môžete pridať ovsené vločky, plnotučné mlieko a med. Toto pri sprchovaní nie je možné.

 

Kúpanie vo vani Kúpeľ uvoľní celé telo. Zdroj: pinterest.com

 

2. Posledné roky sa veľa hovorí o aromaterapii. Účinným spôsobom ako uvoľniť myseľ a striasť zo seba stres je kúpeľ v horúcej či teplej vode v kúpeľni, kde si zapálite aromatické sviečky. Ak vaša vaňa nemá dostatočne široké okraje, aby ste na ne postavili sviečky, prichádzajú na rad police, ktoré majú v kúpeľni hneď niekoľko využití.

 

Nábytok do kúpeľne Kiara Kúpeľňový nábytok Kiara. Zdroj: www.temponabytok.sk

 

3. Vaňu oceňujú predovšetkým rodičia malých detí. Deti považujú kúpanie za formu zábavy. Spoločnosť im robia obľúbené vodné hračky. Jednoducho nič nedokáže nahradiť hru s bublinami voňavej peny.

4. Predovšetkým v bytoch sa vaňa využíva aj prakticky. Kým majitelia domov môžu veľa vecí umyť a očistiť na dvore či v práčovni, v byte si musíme vystačiť s vaňou. Vtedy je výhodou, že vaňa je hlboká a napustená voda z nej nevyteká.

5. Na trhu možno kúpiť vaňu s niekoľkými funkciami. Trysky alebo vírivka sú pridané hodnoty, ktoré hovoria za kúpu vane.

 

Vaňa s funkciou masáže Vaňa s niekoľkými funkciami. Zdroj: pinterest.com

Odvrátená tvár vane

1. Nadmerná spotreba vody je to, čo nás zvyčajne odradí od kúpy vane. Klasická veľká vaňa má približný objem 190 litrov. Keď budeme počítať s tým, že objem človeka je okolo 80 litrov, do vane nám stačí napustiť 110 litrov vodyPri bežnom sprchovaní, ak máme vodu pustenú maximálne tri minúty, čo je reálny čas na optimálne osprchovanie sa, dostávame spotrebu 42 litrov na jedno osprchovanie, čo je menej ako polovica napustenej vane.

2. Mnohí sa nekúpu preto, lebo sú presvedčení o tom, že kúpanie je nehygienické a nevedia si predstaviť seba, ako ležia v špinavej vode. Pri kúpaní sa z nášho tela uvoľňuje odumretá pokožka. Vo vode jednoducho pláva všetko, čo sa zmyje z našej pokožky.

3. Starší občania a osoby so zdravotným postihnutím budú vždy čeliť problémom súvisiacim s mobilitou. Vaňa je pre väčšinu z nich nedosiahnuteľná, bez pomoci sa do nej nedostanú. Navyše pre nich predstavuje isté riziko úrazu. Pri snahe dostať sa do vane sa môžu pošmyknúť a ublížiť si.

4. Vaňa zaberá v kúpeľni veľa miesta. Panelákové kúpeľne sa môžu zdať malé a stiesnené, pretože vaňa zaberá jednu tretinu. Mnohí zástancovia kúpeľa si dokonca musia dať vyrobiť vaňu na mieru, aby v kúpeľni ušetrili cenné centimetre.

 

Ušetriť v kúpeľni miesto Vaňa s netradičným obkladom. Zdroj: pinterest.com

Áno za sprchový kút

1. Sprcha je hygienickejšia. V sprche strávime priemerne 3 – 10 minút. Zmyslom sprchy je zmyť zo seba špinu a pot. Všetky nečistoty z nás sa tak dostávajú priamo do odtoku.

2. Sprchovanie šetrí vodu. Samozrejme, dôležité je uvedomiť si, že pri dlhom sprchovaní, kedy nechávame vodu na seba niekoľko minút iba tak tiecť, sa spotreba môže vyrovnať kúpeľu.

 

Sprcha Prúd vody zo sprchy uvoľní aj kŕčnu chrbticu. Zdroj: pinterest.com

 

3. Rýchlo a pohodlne. Sprchu oceňujú predovšetkým ľudia, ktorí sú v časovej tiesni. V dnešnej uponáhľanej dobe nie je čas na dlhý kúpeľ. Čo je občas na škodu, no žiaľ, je to tak.

4. Sprchové kúty sú ideálne pre ľudí so sťaženou mobilitou. Navyše, je možné ich vybaviť rôznymi úchytkami, madlami či lavicami.

5. Šetria priestor vo vašej kúpeľni, vďaka čomu vám ostane oveľa viac miesta na kúpeľňový nábytok. Regály, police, skrinky aj skrinky pod umývadlo, dokonca aj pre zrkadlo môžete nájsť oveľa lepšie miesto.

 

Nábytok do kúpeľne Keit Kúpeľňový nábytok Keit. Zdroj: www.temponabytok.sk

Mínusy sprchového kúta

1. Sprchové kúty sa nehodia do domácností s malými deťmi, ktoré milujú napustenú vaňu, v ktorej by sa mohli hrať. Do sprchového kúta s hĺbkou menej ako 42 centimetrov jednoducho nikdy vodu nenapustíte.

2. Sprchové dvere sú väčšinou zo skla, vyžadujú veľa čistenia a pravidelnú údržbu, aby ste ich zbavili nepekných viditeľných škvŕn od vodného kameňa.

3. Občas sa prejaví nedostatočné tesnenie okolo stien a dverí sprchovacieho kúta. Voda presakuje von. Vtedy je potrebná dodatočnú úprava, ktorá vám opäť vyženie nejaké to euro z peňaženky.

 

Nábytok do kúpeľne Lynatet Kúpeľňový nábytok Lynatet v bielom lesku. Zdroj: www.temponabytok.sk

 

Vaňa alebo sprchový kút. Mohli by sme napísať niekoľko superlatív na jedno i druhé, rozhodnite sa však podľa toho, čo vám najviac vyhovuje. Takéto vybavenie kúpeľne je dlhodobá investícia, preto vyberajte s rozumom.