Veľká noc sa blíži. Vyzdobte si svoj domov veselo a originálne

Veľká noc sa blíži. Vyzdobte si svoj domov veselo a originálne


Tu vajíčko, tu kuriatko, tam baránok, vo váze vetvičky s bahniatkami a zlatý dážď. Veľká noc je sviatok oslavujúci príchod jari. Kresťania vnímajú Veľkú noc ako poďakovanie za Ježišovu obetu a oslavu jeho zmŕtvychvstania. Týchto zopár sviatočných dní patrí medzi ďalšie jedinečné obdobia v roku, kedy máme príležitosť tematicky si vyzdobiť svoje príbytky. Prinášame niekoľko jednoduchých a rýchlych nápadov na veľkonočné dekorácie, ktoré spolu s vami privítajú jar.

Deti sa tešia z Veľkej Noci Veľká Noc

Veľká noc v roku 2020

Každý rok je Veľká noc v inom čase. Prečo je vlastne tomu tak? Veľká noc sa oprávnene nazýva sviatkom jari. Termín, kedy ju oslavujeme, sa totiž naozaj odvíja od prvého jarného dňa. Veľká noc sa podľa kresťanských cirkví slávi prvú nedeľu po prvom splne po jarnej rovnodennosti. Táto nedeľa bola ustanovená na nicejskom koncile (prvom všeobecnom) roku 325. Ak spln pripadá na nedeľu, Veľká noc bude až nasledujúcu nedeľu. Na rozdiel od Halloweenu, Vianoc a Valentína, ktoré pripadajú na pevne stanovené dátumy, dátum Veľkej noci sa teda môže odlišovať medzi jednotlivými rokmi až o viac ako jeden mesiac (od 22. marca do 25. apríla). Jarná rovnodennosť je „úradne“ stanovená na 21. marec podľa gregoriánskeho kalendára. V roku 2020 pripadá veľkonočná nedeľa na nedeľu 12. apríla. Veľký piatok je preto 10. apríla a veľkonočný pondelok je 13. apríla. Výpočet dátumu Veľkej noci sa v jednotlivých cirkvách odlišuje.

Veľkonočné vajíčka s uškami Veľkonočné vajíčka trochu inak

Vajíčka – tradičné aj originálne

Vajíčka jednoducho nesmú chýbať. Úplne ideálne je, keď sa do zdobenia a maľovania vajíčok pustia rodičia s deťmi či stará mama s vnúčatami. Je to čas, ktorý by rodina mala tráviť spolu. Najjednoduchší spôsob, ako ozdobiť vajíčka, sú hotové farby, ktoré kúpite priamo v obchode. Stačí ich rozpustiť vo vode a namočiť do nich škrupiny. Ubezpečte sa, že farby sú zdravotne nezávadné a poučte deti, ako s nimi zaobchádzať. Ak nepoužívate jedlé farbivo, vajíčka uvarené natvrdo určite nejedzte. Radšej použite prírodné farbivá ako cibuľové šupky, cvikla, červená kapusta a pod. Niekedy stačí olej a ocot, aby ste vytvorili na škrupine umelecké obrazce. Tu je niekoľko nápadov:

Zdroj: youtube


Dvere v znamení Veľkej noci

Ozdobte vchod do vášho príbytku. Môže to byť tradičný veniec zo zlatého dažďa či vŕbových vetvičiek s bahniatkami. Tradičné sú aj vence ozdobené maľovanými vajíčkami. Hitom tohtoročnej Veľkej noci sú vence, ktorých súčasťou sú rozprávkové zvieratká. Nemusia to byť iba kuriatka či ovečky, veľmi pekne ukáže ručne vyrobený veniec so zajačikom, napríklad takýto:

Veľkonočný veniec na dvere so zajacom Veľkonočný veniec na dvere

Dekorácie z vlny

Pre šikovné ruky máme zopár nápadov z vlny. Jednoducho si vytvoríte originálne mrkvy, pletené vajíčka či dokonca čiapočky na varené vajíčka v podobe zajačikov. Krásne ukáže aj veniec z vlnených brmbolcov.

Vajíčka z vlny Vlenené veľkonočné ozdoby

Prineste do svojho domu ešte viac prírody

Vytvorte si jarné dekorácie v črepníkoch. Použite drevo, jutu, laň a celtovinu. Takéto krásne ozdoby doplňte zelenou ratolesťou, ktorá značí nádej.

Použite materiál z prírody Čo príroda dala

A niečo aj pre mužskú polovicu našich rodín

Nechajte vaše manželky a dcéry naplno sa prejaviť pri vytváraní originálnych veľkonočných ozdôb. Pre vás máme pripravený jednoduchý návod, ako vyrobiť veľkonočný korbáč.

Ako si upliesť korbáč Veľkonočný korbáč

Najvhodnejšie sú prúty z vŕby bielej, ktorá rastie pri vodných tokoch. Kvalitu prútia zistíte tak, že jednotlivé prútiky ohnete okolo prsta do pravého uhla. Ak sa zlomia, nie sú vhodné na pletenie. Budete potrebovať 8 hrubších prútov a jeden tenší prútik na ich zviazanie. Prúty režeme ostrým nožom, pričom ich dĺžka by mala byť minimálne jeden meter. Korbáč sa najlepšie pletie z  mokrého prútia, ktoré je ohybnejšie. Ideálne je preto nechať prúty namočené v studenej vode niekoľko hodín pred samotným pletením, najlepšie však celú noc.


Postup:

Z hrubších koncov 8 prútov vyformujeme okrúhly zväzok. Do stredu týchto prútov vsunieme dlhý tenký prútik. Zhruba do výšky 10 cm od spodného okraja zväzku a pomaly začneme týmto prútikom omotávať zväzok. .

Omotávanie ukončíme tak, že koniec prútika vsunieme do spodnej časti zväzku. Ak nám ostáva ešte dlhšia časť prútika, zvyšok odrežeme a až potom koniec vsunieme do zväzku.

Zväzok si pevne uchytíme medzi kolená a prúty rozdelíme na dve časti.

Pletenie vykonávame nasledovne – vonkajší prút z ľavej časti (prút 1) prevlečieme vrchom (ponad zväzok) do stredu medzi prúty 6 a 7 v pravej časti zväzku. Potom prút vrátime popod zväzok na pravý okraj ľavej časti zväzku.

Následne to isté urobíme s prútom 8 z pravej časti zväzku, prevlečieme ho vrchom medzi prúty v ľavej časti (medzi prúty 3 a 4), potom prút znova vrátime spodom na ľavý okraj pravej časti zväzku.

Tento postup pletenia opakujeme až do konca, zhruba 10 cm od konca prútikov. Pri pletení je potrebné neustále prúty doťahovať, aby bol korbáč pevný.

Nakoniec prútiky zviažeme malým tenkým krátkym prútikom , prípadne inou šnúrkou koniec korbáča zastrihneme na rovnakú dĺžku.

Na záver môžeme ešte celý upletený korbáč znova namočiť do vody, aby zmäkol a môžeme ešte podoťahovať niektoré časti pletenia.

Takto sa pletie korbáč Postup pletenia korbáča