Veľká rodina, málo miesta? Rozložte si jedálenský stôl

Veľká rodina, málo miesta? Rozložte si jedálenský stôl

 

Narodeniny, krstiny alebo Vianočná večera. Dôvod na oslavu sa vždy nájde. Ak ste sa aj vy pustili napríklad do plánovania Silvestrovského večierka, určite riešite otázku servírovania všakovakých dobrôt a občerstvenia. Je úžasné mať veľkú rodinu, no nie vždy je jednoduché zabezpečiť pre všetkých miesto pri slávnostnom stole. Uvažovali ste nad kúpou rozkladacieho jedálenského stola? Stále váhate? Spísali sme pre vás výhody rozkladacích stolov, ktoré vás presvedčia o správnosti takéhoto rozhodnutia.

Prispôsobí sa vašim potrebám

Označenie rozkladací vystihuje charakter tohto nábytku. Je to hlavná vlastnosť, ktorou sa takýto jedálenský stôl odlišuje od toho pevného. Je všeobecne známe, že jedálenský stôl pre štyri osoby by mal mať dĺžku minimálne 130 cm, aby mal každý sediaci pri stolovaní dostatok priestoru a maximum pohodlia. Podľa tohto vzorca je potrebné počítať so 75 cm pre jednu osobu. Ak ste štvor alebo šesťčlenná rodina, je pre vás ideálny stôl s dĺžkou 130 až 160 cm. Ak vaša rodina pozostáva z viacerých členov, prípadne k vám na obed často prichádzajú hostia, oceníte rozkladací stôl, ktorého dĺžka po rozložení je 180 až 210 cm. Veľmi jednoduché! Rozmery zloženého stola postačia na bežné stolovanie, v prípade potreby rozložením získate ďalšie cenné centimetre.

 

 

Rozkladací stôl Admiral dub sonoma Rozkladací stôl Admiral dub sonoma. Zdroj: www.temponabytok.sk

 

Drevo ako základný materiál

Rozkladacie stoly musia byť stabilné a pevné, preto sa na jeho výrobu najčastejšie používa drevo. Stolom z masívneho dreva dávame desať bodov z desiatich. Stoly z masívu sú typické svojou doskou príjemnou na dotyk, svojou charakteristickou vôňou, kresbou dreva, sú odolné a nenáročné na údržbu. V ponuke nájdete aj laminované a dyhované stoly, ktoré sa od masívnych na prvý pohľad nijako nelíšia. Drevené stoly ľudia volia hlavne preto, že pôsobia teplo a útulne a najviac zapadnú do kuchýň či jedální, kde sa sústreďuje život celej rodiny.

Dnes dostať na trhu aj plastové rozkladacie stoly či stoly z kvalitného tvrdeného skla. Pôsobia moderne a trendy. Hodia sa skôr do kuchýň v minimalistickom alebo urbanistickom štýle.

JEDÁLENSKÝ STÔL ROZKLADACÍ, BIELA VYSOKÝ LESK HG, ZAMON Rozkladací stôl Zamon v bilej farbe vo vysokom lesku. Zdroj: www.temponabytok.sk

 

Niekoľko spôsobov rozkladania

Klasický rozkladací stôl

Už v minulosti sa vyrábali stoly, pri ktorých bola základná doska rozdelená na polovice. V prípade potreby sa od seba oddelili jednoduchým potiahnutím, aby sa medzi ne vložila prídavná doska. Keď bol stôl zložený, prídavná doska bola uložená pod základnou. Takýto spôsob rozloženia je veľmi obľúbený aj dnes. Každý dobrý predajca nábytku ich má v ponuke v rôznych veľkostiach, materiálových vyhotoveniach a farbách.

Rozkladací stôl Asper biely Rozkladací stôl Asper v bielej farbe vo vysokom lesku. Zdroj: www.temponabytok.sk

 

Rozťahovací stôl

Ďalší zo spôsobov rozloženia jedálenského stola je tzv. roztiahnutie stola do šírky. Do stola je zabudovaný pevný pojazdný mechanizmus, pomocou ktorého sa spod stola vytiahne prídavná doska a tá sa zachytí na hrane základnej dosky. Takéto stoly sa vyrábajú najčastejšie z dreva. Často sa používa kombinácia dvoch materiálov, napríklad základná doska je z tvrdeného skla, prídavná z dreva.

Stôl Janadan pred rozložením Stôl Janadan pred rozložením, v prevedení dub a čierne sklo. Zdroj: www.temponabytok.sk Stôl Janadan po rozložení Stôl Janadan po rozložení v prevedení dub a čierne sklo. Zdroj: www.temponabytok.sk

 

Stôl so sklápacou doskou

Dnes už nie je raritou stôl s prídavnou doskou, ktorú v prípade, že potrebujete ušetriť miesto, jednoducho sklopíte. Na výrobu sa používa pevný materiál, ktorý má zabezpečiť, aby celá plocha stola bola stabilná a aby sa prídavná časť pri servírovaní obeda neprehýbala.

Rozkladací stôl Bjork, set 1+4 Jedálenský set s rozkladací stolom a 4 stoličkami Bjork. Zdroj: www.temponabytok.sk

 

Môže sa oslavovať

V predošlých bodoch sme sa venovali výhodám rozkladacích stolov z technickej stránky. Najväčším plus, ktorý kúpou takéhoto stola získate, je veľká plocha na servírovanie jedál, maškŕt a nápojov. Pri rozloženom stole sa pokojne a pohodlne naje 6 až 12 osôb, pričom stále ostane dosť miesta na položenie nádob s teplým jedlom či mís s dobrotami zo studenej kuchyne. Ak máte veľkú rodinu alebo k vám často chodievajú vaši priatelia, rozkladací stôl je pre vás tá najlepšia voľba.

JEDÁLENSKÝ STÔL, ROZKLADACÍ, MDF+OCEĽ, BIELA EXTRA HG/DUB SONOMA, DURMAN Rozkladací stôl Durman v prevedení biela vysoký lesk a dub sonoma. Zdroj: www.temponabytok.sk

 

Veríme, že sme vás presvedčili o tom, že kúpou rozkladacieho stola môžete iba získať. Jediné, čo vás môže od kúpy odradiť, je malá miestnosť a nedostatok priestoru na jeho rozloženie. Dnes však už dostať stoly v rôznych rozmeroch. Pred kúpou si zmerajte miestnosť, kam stôl plánujete umiestniť. Vychádzajte z maximálne možnej dĺžky základnej dosky pred a po rozložení, určite na trhu nájdete taký, ktorý vám bude vyhovovať po každej stránke.