Viete, ako správne zazimovať záhradný nábytok?

Viete, ako správne zazimovať záhradný nábytok?

Investovali ste do záhradného nábytku a chcete mať istotu, že vydrží čo najdlhšie? Masívne drevo, prírodný ratan, či umelý syntetický ratan. Hoci ide o trvácne a odolné materiály, je nevyhnutné pravidelne sa o nábytok starať. Určite ste už počuli o tom, že umelý ratan môže byť vystavený nepriaznivému počasiu aj v zime, a predsa si dokáže zachovať svoje funkčné aj estetické vlastnosti. Čo je na tom pravdy? Ako a kedy zazimovať záhradný nábytok? Poradíme vám, ako ho šetrne čistiť a ošetrovať. Prezradíme, čo je potrebné urobiť pred tým, ako ho na dlhé mesiace odložíte do garáže či inej skladovacej miestnosti.

Drevo alebo ratan?

Drevo pôsobí prírodne a mohutne, harmonicky dotvorí vašu záhradu či terasu. Údržba syntetického ratanu je zase menej náročná. Každý materiál má svoje plusy aj mínusy. Keď sa už raz rozhodnete pre niektorý z nich, je potrebné si čo-to naštudovať o údržbe a starostlivosti.

Drevo

Vzhľad nábytku z prírodného dreva je veľmi lákavý. Avšak slnko a dážď spôsobujú, že drevo sa časom rozpadá a oddeľuje sa. Drevený nábytok si vyžaduje častú údržbu, aby ustál rôzne poveternostné podmienky. Vyberajte nábytok z hustých a pevných drevín, ako je teak, céder, mahagón alebo eukalyptus. Uistite sa, že nábytok nie je lepený, ale spojený mosadznými alebo nerezovými spojmi.

Prírodný ratan

Ratan je blízky príbuzný palmy. Je to typ viniča, ktorý rastie v džungliach juhovýchodnej oblasti Ázie a je jedným z najsilnejších lesných drevín. Ratan je veľmi trvanlivý a pevný, je ťažké ho prelomiť. Aj keď je ľahký a štýlový, pravý ratan nie je vhodný pre vonkajšie prostredie.

Syntetický ratan

Umelý ratan je vyrábaný zo syntetických vlákien, ktoré sa dajú farbiť rôznymi farbami. Konštrukcia nábytku je prevažne z ocele alebo hliníka. Ratan má všetky výhody plastového nábytku, ale s oveľa sofistikovanejším vzhľadom. Ani drsný dážď a slnko nepoškodia záhradný nábytok z umelého ratanu.

 

Štvordielny záhradný set Ratty Záhradný set Ratty. Zdroj: www.temponabytok.sk

Ako sa správne starať o záhradný nábytok?

Drevený nábytok

Kľúčom k dlhovekosti vonkajšieho dreveného nábytku je výber kvalitného dreva, ktoré je vhodné pre vonkajšie použitie. Teak, céder, biely dub, a dokonca aj lacnejšie akáciové drevo sú prirodzene odolné voči hnilobe a plesni, tiež voči poveternostným podmienkam.

Majte na pamäti, že drevený záhradný nábytok je náchylný k vlhkosti a plesni, ak sa mu nevenuje náležitá starostlivosť. Pravidelne ho čistite, najlepšie pomocou handričky namočenej vo vode alebo v jemnom mydlovom roztoku. Na hlbšie čistenie na začiatku a na konci každej sezóny alebo v prípade väčších škvŕn alebo plesní môžete čistiť mäkkou kefou a zmesou vody a čistiaceho prostriedku alebo kyslíkového bielidla. Čistite v smere dreva. Ak je potrebný väčší zásah, použite jemný brúsny papier. Nábytok následne opláchnite vodou a nechajte poriadne vyschnúť.

Čistý a suchý nábytok natrite olejom alebo farbou. Tým sa predĺži trvanlivosť nábytku a zároveň sa zabezpečí maximálna ochrana pred slnkom, vetrom a počasím. Olej na záhradný nábytok udržuje drevo silné, zdravé a pružné a zabraňuje jeho vysychaniu. Ak použijete olej, zachováte prírodný odtieň dreva. Ďalšou možnosťou je použitie farby. Exteriérová farba chráni povrch pred vyblednutím, vlhkosťou a kolísajúcimi teplotami. Náter farbou zabezpečí povrch voči nečistotám a zmenám farby. Výhodou je, že nábytok s farebným náterom nevyžaduje takú náročnú a opakovateľnú údržbu ako nábytok ošetrený olejom. 

 

Záhradný set Drevený nábytok ideálny na záhradu. Zdroj: pinterest.com

Ratanový nábytok

Ak máte nábytok z prírodného ratanu, pravidelne ho čistiteMesačné alebo dokonca týždenné čistenie je najlepší spôsob, ako chrániť váš nábytok a zabrániť veľkým škodám. Čistite vodou zmiešanou s neagresívnym čistiacim prostriedkomŠpinu z povrchu odstráňte mäkkou navlhčenou handričkou a potom povrch dosucha utrite, aby ratan nezostal mokrý. Do štrbín a drážok sa dostanete pomocou zubnej kefky alebo inej malej kefy.

Správnym čistením syntetického ratanu v správnych intervaloch môžete výrazne predĺžiť životnosť záhradného nábytku. Všetko, čo potrebujete, je vlažná voda, mäkká špongia alebo handrička, a čistiaci prostriedok bez pH. Opláchnite nábytok studenou vodou vždy, keď môžete. Ľahko tak urobíte pomocou záhradnej hadice. Nepoužívajte tlakové prístroje, tie by mohli materiál poškodiť. Vyvarujte sa používaniu agresívnych čistiacich alebo bieliacich prostriedkov, môžu viesť k prasklinám na povrchu, kde sa budú hromadiť nečistoty, tiež často spôsobujú zmenu farby.

Okrem toho je potrebné minimalizovať vystavenie slnečnému žiareniu, predovšetkým pri nábytku z prírodného ratanu. Slnko má za následok vyblednutie a oslabenie materiálu. Nábytok zo syntetických materiálov býva zväčša povrchovo ošetrený proti účinkom slnečného žiarenia, aj preto je umelý ratan najlepšou voľbou pre záhradný nábytok.

Dvojdielny záhradný set Alera Záhradný ste Alera s čalúnenou sedačkou. Zdroj: www.temponabytok.sk

Ako správne zazimovať záhradný nábytok?

Najdôležitejším krokom pri príprave nábytku na uskladnenie je jeho čistota. Záhradný nábytok potrebuje starostlivosť. Vlhkosť a nečistota ponechané na nábytku môžu v zimných mesiacoch spôsobiť plesne a hnilobu

Stoličky a stoly uložte do suchého prostredia. Ideálna je garáž, prístavba alebo kôlňa. Ak nemáte priestor na ich skladovanie vo vnútri, presuňte ich do chránenej časti záhrady a zakryte ich nepremokavým krytom vhodnej veľkosti. Kryt by mal priliehať k nábytku, nie však príliš tesne, aby sa k nábytku mohol dostať vzduch. Kryt pripevnite k nohám stoličiek a stola, zabránite tak silnému vetru, aby poškodil drevo alebo ratan.

Drevený nábytok nepatrí do suchého teplého priestoru, môže dôjsť k vysušeniu dreva. Namiesto toho by ste ho mali uložiť do garáže alebo kôlne, kde je dostatok vetrania a ochrany pred dažďom a snehom. Neodporúčame, aby ste svoj nábytok zakryli plastovými alebo podobnými materiálmi, pretože to môže spôsobiť hnilobu a huby v dreve. Ak nemáte priestor na uskladnenie dreveného nábytku, dbajte, aby nestál celú zimu priamo na trávniku. Presuňte ho na terasu alebo inú suchú vyvýšenú plochu, bude tak oveľa menej vystavený vlhkosti. Ak sa tomu nemôžete vyhnúť, postavte nohy na niekoľko hodín do misky či tanierika s konzervačným prostriedkom. Prostriedok vsiakne do nábytku, ktorý tak získa dodatočnú ochranu.

Povrch kvalitného syntetického ratanového nábytku je ošetrený tak, aby bol odolný voči dažďu a mrazu, nie je teda nutné prikrývať ho. Ak však chcete, aby váš nábytok dlhšie vyzeral ako nový, odporúčame, aby ste ho pri nepriaznivom počasí prikrývaliMateriál nižšej kvality je náchylnejší na štiepenie a praskliny, keď je vonku silný mráz, preto ho na zimu uložte do suchého prostredia alebo si zakúpte kryt.

Štvordielny záhradný set Targer Záhradný set Targer. Zdroj: www.temponabytok.sk

Prírodný ratan je určený predovšetkým na používanie v interiéri. Ak je však vaša zimná záhrada alebo iná miestnosť nevyhrievaná a vlhká, bolo by dobré uložiť nábytok do suchšieho a teplejšieho priestoru, zabránite tak vzniku plesní. Prírodný ratan môže tiež napučať a rozštiepiť sa, keď nasaje vlhkosť.

Vankúše, podsedáky a prikrývky tiež musia byť čisté a suché, kým ich odložíte. Na zimu ich preneste dovnútra. Vyčistite ich alebo vyperte. Pred ich uložením sa uistite, že sú úplne suché, najmä ak ich vložíte do plastových vriec.

Vankúše Novel v rôznych farbách Dekoratívne vankúše Novel so vzorom. Zdroj: www.temponabytok.sk

Sezóna letných grilovačiek a posedení je nenávratne za nami. To však zďaleka neznamená koniec večerom pod šírim nebom. Dnes už existujú rôzne technologické vymoženosti, ktoré vám spríjemnia jesenné večery na terase. Exteriérové ohrievače, výhrevné panely, infražiariče, ktoré zohrejú vzduch. Potom stačí už iba teplý sveter, teplá deka, čaj či grog, a niekoľko ďalších týždňov si môžete užívať posedenie vonku. Aj v takomto prípade odporúčame váš záhradný nábytok ošetriť pred chladom a mrazom.