Vírivka - luxus pre každého. Plus 5 tipov, ako si vírivku vybrať

Vírivka - luxus pre každého. Plus 5 tipov, ako si vírivku vybrať

Uplynulé pandemické obdobie ovplyvnilo naše hodnoty i zvyky. Kým kedysi sme dávali prednosť veľkým kúpaliskách a aquaparkom, dnes sa už obzeráme skôr po šikovnej vírivke, ktorú si postavíme na vlastnej záhrade alebo terase a môžeme sa kúpať koľko a kedy sa nám len zachce. Otvára tak možnosť dopriať si súkromný luxus a to pri minimálnej priestorovej i finančnej investícii. Vírivky majú totiž schopnosť privodiť ako fyzické, tak aj psychické uvoľnenie a instantne si tak môžeme dopriať potrebnú komplexnú relaxáciu. Aby sme vám výber vírivky uľahčili, ponúkame vám niekoľko tipov na čo sa zamerať pri jej kúpe. 

 

Vírivka aj jacuzzi

 

Vírivka alebo jacuzzi?

Jedno i druhé označenie je správne. Ide o veľkú voľne stojacu vaňovú nádobu s ohrievanou vodou, zabudovanou filtráciou a masážnymi funkciami.  Termín „vírivka“ sa pôvodne používal na označenie drevených kadí, ktoré boli zabudované do zeme alebo stáli priamo na rovnom povrchu. Populárne sa stali koncom 60. a začiatkom 70. rokov. Výrobcovia prebrali nápad zo starého Ríma alebo Ázie, kde nebolo nič nezvyčajné takéto kúpanie v sude zo sekvoje či cédru. Do pôvodných víriviek výrobcovia pridali filtre, trysky, čerpadlá, ohrievače, čím vznikli práve tie vírivky, ktoré poznáme dnes. 

Pred samotnou kúpou vírivky je potrebné zodpovedať si niekoľko otázok. Iba tak nebudete sklamaní z nového kúsku na vašu záhradu. 

 

Vírivka na terase

 

Tu je našich 5 tipov, ktoré vám pomôžu pri výbere: 

 

1. Dostatok miesta pre všetkých

Zvážte, ako budete vírivku využívať. Zlákala vás predstava intímneho romantického večera s partnerom v bublajúcej vode? Ak budete vírivku používať iba dvaja, stačí vám jacuzzi menších rozmerov. Ak hľadáte masážny bazén pre viacčlennú rodinu, poobzerajte sa po vírivkách, ktoré sú priamo určené pre 4, 6 a viac osôb. Väčšia vírivka = viac zábavy. 

Vírivky sa všeobecne radia do troch veľkostných tried:

    • pre 2-4 osoby – vyhovujúce rozmery Š x H x V: 163-213 x 165-207 x 74-89cm 
    • pre 5-6 osôb – vyhovujúce rozmery Š x H x V: 201-241 x 195-241 x 84-98cm 
    • viac ako 6 osôb – vyhovujúce rozmery Š x H x V: 213-274 x 213-280 x 91-98cm 

 

Vírivka pre dvoch

 

2. Umiestnenie

Naplnená mobilná vírivka môže vážiť spolu s vodou tisíce kilogramov. Preto je nevyhnutné, aby ste vírivku postavili na rovný, pevný a stabilný povrch. Môže to byť betónový podklad, drevená palubovka a pod. Ak plánujete vírivku umiestniť na vyvýšené miesto, ako je napríklad terasa či balkón, je potrebné počítať s prídavnými podperami. O ideálnom umiestnení na záhrade rozhoduje aj dostupnosť zdroja energie a vody. 

Vírivka je určená aj na používanie v interiéri. Tu však treba zvážiť, či sa vybratý priestor dokáže vyrovnať so zvýšenou vlhkosťou. Určite sa nevyhnete rozliatej vode. 

 

Masážne trysky

 

3. Počet masážnych trysiek

Vírivka je vírivkou práve vďaka svojim funkciám. K nim patrí aj masážna funkcia. Masážny systém tvoria otvory z vnútornej strany vírivky. Počas masáže trysky vyfukujú vzduch, vznikajú tým bublinky a tie sa potom rozptyľujú v celkom kúpeli. Pretrváva názor, že čím viac trysiek, tým je masáž kvalitnejšia. Nemusí to však byť zákonite tak. Závisí to aj od toho, aký silný je motor masážnej jednotky. Drahšie nafukovacie vírivky majú dokonca zabudované polohovacie trysky - viete si tak nastaviť i pozíciu masáže. 

 

Príslušenstvo k vírivke

 

4. Špeciálne funkcie a príslušenstvo k vírivke

Pri kúpe mobilnej vírivky sa zamerajte aj na funkcie, ktoré ponúka. Samozrejmosťou by mal byť digitálny ovládací panel, zabudovaný systém filtrácie, bezpečný a ľahko prístupný otvor na vypustenie vody, izolačná podložka pod vírivku a ochranný kryt na vírivku. Čím viac zabudovaných funkcií, tým lepší pocit z relaxu vo vírivke. 

Kúpeľ vo vírivke si naplno užijete, ak si doprajete aj prídavné príslušenstvo k vírivkám – príručný stolík, opierka hlavy, lakťové opierky, sedadlá, držiak nápojov, podnosy, súprava na opravu a pod. 

 

 

Luxusná vírivka

 

5. Znížte náklady

S kúpou vírivky idú ruka v ruke zvýšené náklady na vodu, energiu, ale i na chemikálie, ktoré udržujú jej prostredie čisté a zdravé. Náklady však viete poľahky znížiť napríklad tak, že ohrev vody necháte neustále zapnutý. Ak vírivku používate každý večer alebo hoci 2-3krát do týždňa, nižšia spotreba energie sa dá dosiahnuť, ak sa voda stále ohrieva. Ak totiž ohrev na deň-dva vypnete, oveľa viac energie ohrievanie „zožerie“, keď voda vychladne. 

Používajte izolačný kryt. Perfektne udržuje teplo. Udržať teplo dokážete aj tak, že vírivku umiestnite k plotu, stene, alebo okolo nej postavíte bariéru. Tá môže byť v podobe plotu, živého plotu alebo spolu zoskupte niekoľko vysokých kvetov v kvetináčoch alebo stojanoch. Takýto „múr“ zmierni vietor a chladný vzduch prúdiaci okolo vírivky a voda sa udrží teplá dlhšie. Tak ušetríte  energiu potrebnú na opätovný ohrev a zároveň získate exotické prostredie, ktoré lahodí aj oku. 

Udržujte vírivku čistú. Povedie to k tomu, že nebudete musieť vodu vymieňať tak často. Nezabúdajte ani na používanie chemikálií určených priamo na tento účel. 

Neviete sa už dočkať vysneného vírivkového relaxu? Navštívte náš e-shop a vyberte si tú svoju na kondela.sk.