Vyrobte Montessori posteľ lacno a rýchlo. Tu je jednoduchý návod, ako na to

Vyrobte Montessori posteľ lacno a rýchlo. Tu je jednoduchý návod, ako na to

 

Posteľ na podlahe. To je veľmi jednoduchá a výstižná definícia Montessori postele. Montessori výchovnú metódu vyvinula talianska lekárka a vychovávateľka Maria Montessori. Táto metóda sa zameriava na myslenie dieťaťa a jeho učenie založené výlučne na jeho potrebách. Vyzdvihuje jeho slobodu a nezávislosť v priestore, kde je čo najmenej obmedzení. Hlavným prvkom takejto detskej izby je práve podlahová posteľ, ktorá dovoľuje malému bádateľovi vyjsť na posteľ a zísť z nej bez vašej pomoci. Výroba Montessori postele je ľahká a nenáročná. Určite to zvládnete aj sami.

 

Dieťa ležiace na Montessori posteli pije mlieko Dieťa ležiace na Montessori posteli

Prinášame dokonca 2 návody na výrobu postele Montessori:

1. Úložný priestor pod posteľ bez koliesok

Na výrobu takejto postele budete potrebovať klasický úložný priestor, ktorý sa zasúva pod posteľ. Takýto zásuvný kontajner zakúpite v ktoromkoľvek e-shope s nábytkom či v kamennej predajni. Aj na našom e-shope ich máme k dispozícii niekoľko. Odporúčame napríklad

Úložný kontajner pod posteľ Tidy Zásuvný kontajner pod posteľ Tidy

Uistite sa, že zásuvný kontajner je dostatočné veľký, aby ste doň mohli bez obmedzení vložiť matrac .

Súčasťou úložných priestorov bývajú zväčša kolieska a úchytky. Kolieska odmontujte, aby posteľ stála pevne na podlahe. Aby ste zabránili poškodeniu podlahy, zadovážte si chrániče, ktoré primontujete zospodu kontajnera. Úchytky odložte bokom, raz sa vám určite zídu, no v rámci tejto prestavby úložného priestoru na Montessori posteľ vám budú zbytočné. Predvŕtané diery na úchytky zamaskujte tzv. „záslepkami“.

Do takto pripraveného úložného priestoru stačí vložiť matrac. Môžete použiť matrac, ktorý už vlastníte, alebo podľa potreby a požiadaviek zakúpiť nový.

Vyrobte si  Montessori posteľ z úložného kontajneru Montessori posteľ z úložného kontajneru

2. Montessori posteľ v tvare domčeka

Materiál pre „domčekovú“ posteľ vás vyjde iba na niekoľko eur. Na výrobu takejto postele budete okrem drevených hranolov potrebovať aj vŕtačku, sadu hmoždiniek, brúsku alebo brúsny papier, lepidlo, skrutkovač. V prvom rade je potrebné určiť si rozmery postele. Ak uvažujete nad detskou posteľou pre batoľa, vystačíte si s rozmermi 70x140 cm. Ak uvažujete do budúcnosti, pokojne môžete ísť do rozmerov klasickej postele 80x200 cm.

Montessori posteľ v tvare domčeka Impres Montessori posteľ Impres

Pre stavbu takejto postele je najvýhodnejšie masívne borovicové drevo. Predajcovia dreva ponúkajú opracované a obrúsené hranoly. Pred návštevou takejto predajne si spíšte zoznam materiálu, ktorý budete potrebovať.

Materiál potrebný na posteľ s rozmerom 140x70 cm podľa nášho návodu (miery uvádzame v cm):

nosné piliere/bočné stĺpy:
110x4,4x 4,4 (4x)

strecha
140x4,4x4x4 (3x)
70x4,4x4,4 (2x)
55,72x4,4x4,4, s rohmi zrezanými v 45 stupňových uhloch (4x)

dno postele
140x7,4x4,4 (2x)
70x7,4x4,4 (2x)

rošt
140x4,4x4,4 (2x)
približne 69,5x2x4,4 (12-16x)

Ako prvú zmontujte konštrukciu postele. Jednotlivé hranoly spojte hmoždinkami, skrutkami a lepidlom. V prípade, že plánujete v budúcnosti posteľ rozobrať, odporúčame lepidlo nepoužívať. Radšej použite viac dlhších skrutiek a hmoždiniek. Nakoniec primontujte základňu pre rošt – dva pozdĺžne hranoly. Na záver prichádzajú na rad roštové lišty.

Drevená Montessori posteľ Vyrobte si Montessori posteľ

Náter, ktorý použijete na doladenie svojho diela, by mal byť zdravotne nezávadný, najlepšie bez chemikálií. Odporúčame použiť tekutý roztok včelieho vosku.

Sivá Montessori posteľ Grosi Montessori posteľ Grosi

Čo by ste mali vedieť o spánku na takejto posteli:

1. Vaše dieťa bude stopercentné potešené takouto posteľou. Kým však takúto posteľ umiestnite do jeho izby, ubezpečte sa, že vaše dieťa má správne návyky. Ak sa často prebúdza a býva v noci až príliš čulé, z hľadiska bezpečnosti sa neodporúča Montessori posteľ, z ktorej dokáže samo zísť.

2. Osobnosť a temperament vášho dieťaťa hrá dôležitú úlohu v tom, aký vplyv bude mať Montessori posteľ na jeho spánok. Ak sa vaše dieťa často budí, batolí či prechádza po byte, alebo sa uprostred noci zvykne hrať, zvážte takýto typ postele. Pre niektoré deti to môže byť výborný spôsob, ako sa jednoducho dostať do postele, keď sú ospalé. U ďalších môže takáto posteľ brániť v kvalitnom ničím nerušenom spánku.

3. Spravidla odporúčame prejsť z postieľky na posteľ medzi druhým a štvrtým rokom veku života dieťaťa.

4. Ak predsa len trváte na podlahovej posteli, buďte trpezliví. Správnym vedením si dieťa po čase zvykne na novú posteľ a pravidlá týkajúce sa spánku.

Montessori posteľ Atrisa Poschodová Montessori posteľ Atrisa

Montessori metóda kladie na prvé miesto potreby dieťaťa. Podľa tejto metódy dieťa samo vie, kedy je čas na spánok a kedy má dostatok energie na hru. Čas, kedy presuniete dieťa z postieľky na podlahovú posteľ, je individuálna záležitosť. Ako rodič najlepšie viete, čo vaše dieťa potrebuje.

 

Rady a odporúčania ako zabezpečiť bezpečnosť v detskej izbe nájdete v našom článku Aby sa dieťa v detskej izbe cítilo bezpečne, treba urobiť isté opatrenia