Vytvorte si vlastnú knižnicu plnú kníh. Tieto tipy vám zaručene pomôžu

Vytvorte si vlastnú knižnicu plnú kníh. Tieto tipy vám zaručene pomôžu

V starovekej knižnici v Thébach návštevníkov vítal nápis: Knižnica, lekár pre dušu. Platilo to vtedy, platí to aj dnes. Knižnica plná kníh nám dáva možnosť uniknúť z reálneho sveta, podporuje našu fantáziu, lieči naše vnútro. V dnešnej technologickej dobe zabúdame na liečivú silu slov tlačených na papieri. Viazané knihy nám dokážu ponúknu to, čo nedokáže žiadna čítačka, tablet či najmodernejší iPhone. Vytvorte si u vás doma vlastnú knižnicu. Naplňte ju plnohodnotnými knihami, trochu z literatúry faktu, trochu odbornej literatúry, ale aj romány pre oddych či detské knihy, aby aj vaše deti mali čo objavovať. Tu je zopár nápadov, ako zakomponovať knižnicu do interiéru.

 

Knižnica v obývačke

Najbežnejšie umiestnenie knižnice v domácnosti je v obývačke. Drevené masívne knižnice oproti stene, kompaktnejšie regály v oddychovom kútiku, policový systém pod stropom. Nech vás neodradí ťažký prístup ku knihám. Ak vyplníte priestor pod povalou, na prístup použite rebrík, ktorý je zároveň praktickým a módnym doplnkom. Prázdne steny okolo okien sú tiež výborné miesto na založenie domácej knižnice. Ak je súčasťou otvoreného obývacieho priestoru schodisko, využite miesto pod schodmi.

Knižnica pod schodmi Knižnica pod schodmi. Zdroj: pinterest.com

Knižnica v jedálni

Aj keď sa vám na prvý pohľad zdá, že u vás doma nie je už ani centimeter nazvyš, zakomponovať do interiéru knižnicu sa naozaj oplatí. Nielen že prináša duševné bohatstvo, je to aj istý spôsob dekorovania miestnosti. Ak ste si zvykli knihy, ktoré už viac nebudete čítať, posunúť ďalej, sme za. Určite vám však ostalo dostatok kníh, ktoré by ste chceli mať v súkromnej knižnici. Jedáleň slúži v mnohých domácnostiach ako domáca kancelária, priestor pre domáce úlohy, je to často miesto, kde sa schádza celá rodina. Zahrňte do jedálne knižnicu. Môžete si v nej vystaviť nielen obľúbené knihy, ale aj fotografie, zbierky či suveníry.

Knižnica v jedálni Knižnica v jedálni za jedálenským stolom. Zdroj: pinterest.com

 

Knižnica v spálni

Spálňa je vynikajúcim miestom na vystavenie vašej zbierky kníh. Ak nie je miesto pre poličku, nočný stolík je vždy dobrá voľba. Stolík vedľa postele uspokojí všetky potreby knihomoľov. Nočný stolík poskytuje príležitosť vytvoriť si miniknižnicu, kde nájdu miesto vaše obľúbené knihy. Kedykoľvek môžete po nich siahnuť a spríjemniť si tak čas pred spaním.

Knihy na nočnom stolíku Knihy na nočnom stolíku. Zdroj: pinterest.com

Knižnica v predsieni

Poznáte lepší spôsob, ako privítať vašich hostí než zbierkou kvalitných kníh? Vstupné haly a predsiene ľahko ozdobíte niekoľkými kúskami z vašej knižnice. Knižnica v predsieni ponúka dostatok priestoru pre vaše knihy, ktoré zároveň poslúžia ako podklad pre iné dekorácie. Trik je v tom, aby ste do zostavy vybrali tie správne knihy. Vynechajte časopisy, voľte knihy o umení a dizajne s pútavým obalom. Budete prekvapení, ako začnete vnímať túto zbierku kníh zakaždým, keď sa vrátite domov.

Knihy v predsieni Knihy na polici v predsieni. Zdroj: pinterest.com

Knižnica v kúpeľni

Prečo nie?! Knihy majú vplyv na akúkoľvek izbu v domácnosti, tak prečo si nevytvoriť knižnicu v kúpeľni? Takéto knižnice sú určené pre ozajstných milovníkov kníh, ktorí trávia dlho hodiny vo vani. Či už na policiach alebo stolíkoch, knihy zapadajú do dekorácie kúpeľne rovnako ako kdekoľvek inde v domácnosti. Jediné, čím sa umiestnenie kníh v kúpeľni líši od iných domácnosti, je fakt, že treba dbať na to, aby knihy neboli v blízkosti vody, inak by mohlo dôjsť k ich poškodeniu.

Knihy v regáli v kúpeľni Knihy v kúpeľni. Zdroj: pinterest.com

Čo zvážiť pri zriaďovaní domácej knižnice?

1. Vyberte to správne miesto pre vašu knižnicu

Ako sme už vyššie spomenuli, knižnica môže byť umiestnená v ktorejkoľvek miestnosti vo vašej domácnosti. Málokto má to šťastie, že môže venovať knižnici celú miestnosť. Skôr je oveľa bežnejšie nájsť iný kreatívny spôsob ako zakomponovať knižnicu do interiéru. Tradičné sú regály, policové jednotky alebo vstavané policové vitríny.

Regál Dunaj dub sonoma Regál Dunaj

 

2. Pohodlne sa usaďte

Správne zvolené miesto na sedenie je ďalšou dôležitou súčasťou domácej knižnice. Vyberajte nábytok, ktorý je pohodlný a mäkký. Vzdajte sa moderného minimalizmu v prospech mohutnejších a tradičnejších kusov v bežnom dizajne. Dostatok pozornosti venujte aj správnemu rozloženiu nábytku. Pokúste sa usporiadať každý kus pod miernym uhlom, aby do priestoru priniesol neformálny a upokojujúci vzhľad. Predstavte si, že sa večer posadíte do pohodlného kresla. Ušiak v trendovej farbe v oddychovom kútiku vás príjme do svojej náruče. Vaša myseľ bude zaujatá príbehom, vaše telo zrelaxuje.

TV ušiak Rufino TV ušiak s taburetom Rufino

 

3. Správne osvetlenie je kľúčom k relaxu

Aj keď správne osvetlenie je kľúčovým prvkom každej miestnosti, v knižnici je to mimoriadne dôležité. Zabezpečte správne osvetlenie, iba tak bude miestnosti fungovať podľa vašich predstáv. V ideálnom prípade bude osvetlenie pozostávať aspoň z jednej z nasledujúcich možností:

  1. všeobecné osvetlenie, ktoré vyplní väčšinu miestnosti. Zvyčajne pochádza zo stropného svietidla.
  2. akcentové osvetlenie sa používa na zvýraznenie konkrétneho ohniska. Bežné sú stmievače na doladenie nálady
  3. osvetlenie úlohy dosiahnete použitím akéhokoľvek svietidla od stolových lamp až po závesné svetlá visiace nad oddychovým kútikom
Lampa Torino obkúková Lampa Torino

 

4. Dodajte priestoru útulnosť

Odporúčame použiť rôzne textílie. Napríklad môžete priestor ozdobiť pekným farebným kobercom. Potom do každého kresla alebo na pohovku pridajte niekoľko vankúšov . Nakoniec zvážte pridanie mäkkej deky, aby ste sa udržali v teple v zimných mesiacoch. Poslednou zložkou je pridanie nejakého osobného prvku. Vaša domáca knižnica bude pravdepodobne fungovať ako miesto na únik pred stresom každodenného života. Či už ide o umelecké dielo alebo o nejakú inú dekoráciu, drobnosť dokáže dodať miestnosti charakter a osobitosť.

Ak snívate o vlastnej knižnici, neexistuje dôvod, prečo by ste si tento sen nemali splniť. Tipy v tomto príspevku vám pomôžu vytvoriť domácu knižnicu bez ohľadu na to, koľko štvorcových metrov máte k dispozícii.

Kožušinivá deka Rabita béžová, 150x180 Deka Rabita