Zariaďte si útulnú jedáleň, alebo prečo jedlo nepatrí pred televízor

Zariaďte si útulnú jedáleň, alebo prečo jedlo nepatrí pred televízor

Jedáleň je často považovaná za srdce domácnosti. Za jedným stolom sa schádza celá rodina, neraz ide dokonca o generačné stretnutia. Vtedy si uvedomíme skutočnú hodnotu jedálenského stola a pohodlných stoličiek. V poslednom období však táto miestnosť upadá do zabudnutia. Jedálenské miestnosti sa menia na herne alebo pracovne, stôl nahrádza barový pult s ultra modernými stoličkami. Prejdite sa v mysli po domácnostiach svojich blízkych a priateľov. Koľkí z nich stolujú pri tradičnom jedálenskom stole a koľkí zas dávajú prednosť konferenčnému stolíku pred zapnutým televízorom? Ako ste na tom vy?

Presvedčíme vás o tom, že jedáleň má aj dnes svoje opodstatnenie. Stolovanie s rodinou má stále svoje čaro. Okrem iného, spoločne strávené chvíle upevňujú vzťahy v rodine.

 

Čo sa deje s dnešnými jedálňami?

Jedálne ako samostatné miestnosti si nemôže dovoliť každý. Mladé rodiny, ktoré sa sťahujú do nového bytu, majú vopred určené využitie jednotlivých izieb. Kuchyňa má svoje isté miesto, ďalšie miestnosti prináležia spálni, obývacej izbe, detským izbám, prípadne domácej pracovni. V malých bytoch sa ani pri rekonštrukcii nepočíta s oddelenou jedálňou. V rodinných domoch stále prevláda trend otvoreného obytného priestorukuchyňa je spojená s jedálenskou časťou, často aj s obývacou izbou.

Aby sa ušetril priestor a využil sa na čokoľvek iné, aj z rodinných domov pomaly miznú tradičné jedálenské stolyNahrádzajú ich barové pulty alebo pracovné ostrovčeky, ku ktorým sa jednoducho prisunú stoličky.

Dnešná uponáhľaná doba s množstvom technických vymožeností nás doslova odtrhla od jedálenského stola. Pohodlnejšie a zábavnejšie je najesť sa pri konferenčnom stolíku s pohľadom upretým na obrazovku televízora. Takto zabijeme dve muchy jednou ranou, naplníme hladný žalúdok, pričom nám neujde nič z nášho obľúbeného seriálu. Jedálenský stôl sa potom využíva na celkom iné aktivity, deti a študenti si ho zamieňajú za písací stôl a vypracúvajú si na ňom domáce úlohy, rodičia ho často založia pracovnými a úradnými dokumentmi.

 

Stôl Lajos Jedálenský stôl Lajos. Zdroj: www.temponabytok.sk

 

Stôl, ktorý zbližuje

Jedálenský stôl, to nie je len doska z pevného materiálu a štyri nohy (či dizajnová podstava). V tomto kuse nábytku sa skrýva oveľa viac. Stôl spája rodinuJe to miesto dlhých rozhovorov. Často sa pri ňom dozvieme aj to, čo by nám blízki inak nepovedali. Preto by sme si mali aj v tejto uponáhľanej dobe nájsť chvíľu aspoň na jedno spoločné jedlo denneRaňajky, obed alebo večera, vychutnajme si jedlo bez rušivých zvukov a prvkov.

 

Stôl Asper Jedálenský stôl Asper v bielom lesku. Zdroj: www.temponabytok.sk

 

Ako by mal vyzerať správny jedálenský stôl?

Jedálenský stôl pre štyri osoby by mal mať dĺžku minimálne 130 cm, aby každý sediaci mal pri stolovaní dostatok priestoru a maximum pohodlia. Podľa tohto vzorca je potrebné počítať so 75 cm pre jednu osobu. Ak ste teda štvor alebo šesťčlenná rodina, je pre vás ideálny stôl s dĺžkou 130 až 160 cm. Ak vaša rodina pozostáva z viacerých členov, prípadne k vám na obed často prichádzajú hostia, oceníte rozkladací stôlktorého dĺžka po rozložení je 180 až 210 cm. Veľmi jednoduché! Rozmery zloženého stola postačia na bežné stolovanie, v prípade potreby rozložením získate ďalšie cenné centimetre.

Aj pri výbere jedálenských stoličiek platí niekoľko pravidiel. Výška sedadla by štandardne mala byť 45 cm, pričom vzdialenosť od spodnej hrany stola by mala byť aspoň 30 – 35 cm. Veľmi dôležitým údajom, na ktorý treba myslieť, je dostatok priestoru na odsunutie stoličky, ideálne je aspoň 50 cm od stola. Stoličky najčastejšie nájdeme z masívu. Pri tomto type stoličiek je dôležitá ich nosnosť, tá vám prezradí, ako dlho zostane stolička stabilná a pevná. Do módy sa opäť vracajú stoličky z ohýbaného bukového dreva. Ak vám učaroval retro štýl, nemali by chýbať vo vašej jedálni. Do moderného štýlu sa perfektne hodia stoličky z plastu, kovu alebo ich kombinácie. Oba materiály sú veľmi jednoduché na údržbu. Celočalúnené stoličky sú pohodlné a veľmi dobre sa hodia do interiérov v klasickom či rustikálnom štýle. Pri výbere takejto stoličky dbajte na to, aby bol materiál ľahko umývateľný. Pohodlným riešením tohto problému sú potom stoličky s odnímateľným poťahom.

 

Stôl Venis Jedálenský stôl Venis. Zdroj: www.temponabytok.sk

 

Čo na to Hygge?

Zástancom spoločného stolovania je aj Hygge štýl. Štýl, ktorý charakterizuje pokojný a šťastný život Dánov. Oscar Wilde raz povedal: „Po dobrej večeri dokážem odpustiť každému, dokonca aj príbuzným.“ Tento citát presne vystihuje myšlienku Hygge štýlu. Dáni si v ich filozofii Hygge uvedomujú silu prítomného okamihu a snažia sa z neho vyťažiť čo najviac šťastia. K vareniu si pokojne dajú pohár vína, k upratovaniu pustia dobrú hudbu, k jedlu zapália oheň v krbe, k večeri pozvú rodinu a blízkych, aby ich bol plný dom. Preto by v dome nemala chýbať priestranná jedáleň, v ktorej sa naje aj väčšie množstvo hostí.

 

Rohový komplet Modern Jedálenský set Modern, lavica a rohová lavica. Zdroj: www.temponabytok.sk

 

Spomeňte si na nedeľné obedy u vašich rodičoch alebo starých rodičoch. Rozvoniavajúca slepačia polievka, pečená kačka a chutný čokoládový koláč. Kuchyňu zariadenú tradičným nábytkom zalievalo poludňajšie slnko. Každý mal svoje miesto za starým dreveným stolom. Doprajte takéto spomienky aj vašim deťom. Vytvorte si vlastné tradície. Trvajte na tom, že minimálne raz za deň sa celá rodina zíde pri spoločnom stole. Je to najjednoduchší a najmilší spôsob, ako si dať navzájom najavo, ako veľmi vám na tom druhom záleží.