Zariaďujete si svoj prvý byt? Máme pre vás návod, ako na to

Zariaďujete si svoj prvý byt? Máme pre vás návod, ako na to

Kúpili ste si nový byt a tešíte sa z výhodnej kúpy. Všetko sa vám zdá dokonalé a ťažko uveriť, že by vaše šťastie mohlo niečo narušiť. Potom však, keď eufória opadá, zrazu stojíte pred otázkou, ako byt zariadiť. A práve to môže byť niekedy momentom, ktorý vám pokazí radosť. Nenechajte sa otráviť. Riaďte sa našimi radami a všetko hravo zvládnete.

V prvom rade: netreba zbytočne stresovať. Všetko sa dá predsa zvládnuť aj s pokojnou mysľou. Prečítajte si náš krátky návod, ktorý vám v mnohom zaručene poradí.

Zoznámte sa s bytom

Predtým, ako začnete riešiť farby a nábytok, je veľmi ​dôležité spoznať plusy a mínusy vášho nového domova.​ Nájdite si čas na objavenie silných stránok aj rôznych zákutí bytu. Odborníci odporúčajú vytvoriť si ​nákres bytu, označiť jednotlivé miestnosti, a potom podrobne naplánovať rozmiestnenie nábytku a doplnkov.

Vyberte si štýl

Ešte predtým, ako začnete prehľadávať internetové obchody s nábytkom​ ​​mali by ste si ujasniť, aký štýl hľadáte, respektíve aký štýl vám je najbližší. Viac vám vyhovuje provensálsky štýl​ alebo uprednostňujete moderný urban štýl? Ste skôr typ, ktorému ulahodí klasika? Alebo trváte na rustikálnom nábytku? Ak si nájdete čas na spoznanie samého seba, vyhnete sa zbytočným impulzívnym nákupom kúskov, ktoré na konci dňa nebudú spolu ladiť a pokazia celkový dojem z krásneho bytu.

Urbanistický štýl Vaša prvé bývanie v urbanistickom štýle. Zdroj: pinterest.com bývanie v rustikálnom štýle Rustikálny štýl bývania. Zdroj: pinterest.com

Podlahy a dlažby

Ako prvé prichádzajú na rad podlahy a dlažby. ​Výber materiálu a farby musí byť v súlade s nábytkom, ktorý plánujete kúpiť. Starostlivo zvážte, či položenie podlahy a dlažieb zvládnete sami. Nikdy nie je na škodu obrátiť sa na odborníkov.

So štetcom v ruke

Výber farby na steny izieb je dôležitou súčasťou pri zariaďovaní vášho domova. Farba vytvára celkovú atmosféru, ktorú z priestoru máme, a je to väčšinou prvá vec, ktorú si všimneme. 
Mnoho ľudí si volí farbu ​podľa svetlosti bytu. ​Ak máte tmavší byt, ​svetlejšie farby vám pomôžu byt presvetliť. ​ Pri tmavších bytoch sa vyhýbajte krikľavým a výrazným farbám. Takéto farby pôsobia v tmavom prostredí veľmi ťažko. 
Prezrite si na internete fotografie a návrhy bytov a nechajte sa inšpirovať.

Farby u vás doma Farby vo vašej domácnosti. Zdroj: pinterest.com Farby v detskej izbe Farebná detská izba. Zdroj: pinterest.com

Rozpočet na zariadenie bytu

Nepúšťajte sa do nakupovania nábytku bez toho, aby ste vedeli, aký je váš rozpočet. Ak máte peniaze na kompletné zariadenie bytu, neváhajte a zariaďte ho celý naraz. Málokto chce predsa bývať v byte, ktorý stále vyzerá ako tesne pred dokončením. ​Ak ste peňažné zásoby vyčerpali na kúpu či rekonštrukciu bytu a netlačí vás čas, nasporte si radšej potrebnú sumu a až potom nakupujte. 
Urobte si zoznam izieb, ktoré chcete zariaďovať, tiež zoznam vecí, ktoré do každej izby budete potrebovať. Následne si urobte prieskum, koľko jednotlivé veci stoja. Cenové​ rozdiely môžu byť na prvý pohľad obrovské. Takýto prieskum vám však pomôže zistiť, kde je zdravý cenový stred za dobrú kvalitu a pekný dizajn.

Dekorácie dotvoria celkovú atmosféru

Pri rozdeľovaní rozpočtu nezabúdajte na malý balík peňazí na dekorácie. ​Jednoduché a finančne nenáročné doplnky izby zohrejú, dodajú im romantický nádych a urobia z vášho domova skutočný domov. Predstavte​ si v izbách závesy a záclony, obrazy alebo tapety, dekoratívne vankúšiky, svietniky či fotografie vo výrazných rámoch. Aj tu však platí pravidlo: menej je niekedy viac. Preto aj s doplnkami opatrne.

Dekorácie do bytu Dekorácie dokážu váš byt zútulniť. Zdroj: pinterest.com

 

O zariaďovaní bytu by sme vedeli napísať niekoľko ďalších riadkov a predsa by toho nebolo dosť. Aj z toho dôvodu považujeme za potrebné vypichnúť ​10 dizajnérskych pravidiel,​ktorými by ste sa mali riadiť: 

  • v jednoduchosti je krása,
  • menej je viac,
  • klasika nestarne,
  • zlatá stredná cesta,
  • nie sme takí bohatí, aby sme si kupovali lacné veci,
  • dvakrát meraj a raz rež,
  • extravagantné výstrelky majú krátku životnosť,
  • tri farby a dosť,
  • radosť z lacného trvá oveľa kratšie ako sklamanie zo zlej kvality,
  • luxus síce vzbudí obdiv, ale vyžaduje zvýšenú údržbu.

Hoci to možno naoko vyzerá komplikovane, ale ak si nájdete čas a chuť niečo pre svoje bývanie urobiť, celkom vám stačí, ak sa budete držať našich rád. Hlavne majte na mysli, že váš nový byt by mal pôsobiť ​vzdušne, svetlo, a predovšetkým ako jeden celok. Nehrňte sa do nakupovania kúskov, ktoré vás síce v obchode očarili, no v konečnom dôsledku narušia celkový dojem z bytu. Plánujte a nakupujte s rozumom a neskôr sa vám všetky investície vrátia v podobe dobrého pocitu z nového útulného domova.