Žlté alebo biele svetlo? Takto na nás vplýva

Žlté alebo biele svetlo? Takto na nás vplýva

Svetlo zohráva v našich životoch veľkú úlohu. Prirodzené svetlo nám pomáha rozlišovať medzi dňom a nocou, to umelé zo svietidiel je zas náš spojenec pri práci, zábave a oddychu. Má veľký vplyv nielen na náš spánok, ale aj na našu náladu, psychickú pohodu a kreativitu. Vedeli ste, že svetlo sa delí na teplé a studené? Možno ste zachytili pojem žlté, biele či modré svetlo. Čo sa ukrýva pod týmito označeniami? Ako na nás vplýva farba svetla? Zisťovali sme za vás a toto sú výsledky.

K ako Kelvin

Farbu svetla vyjadruje stupeň Kelvina, podľa škótskeho fyzika Lorda Kelvina. Na škatuľke so žiarovkou hľadajte písmeno "K". Kelvin sa používa na meranie farebnej teploty svetelných zdrojov. Čím menej stupňov Kelvina, tým je svetlo teplejšie (žltšie), napr. svetlo štandardných žiaroviek má 2 800 K, halogénové svetlo 3.000 K a denné svetlo 6 500 K.

Nasledujú príklady farebných teplôt rôznych svetelných zdrojov:

• 1200 K: sviečka
• 2800 K: žiarovka, slnko pri východe a západe
• 3000 K: štúdiové osvetlenie, halogénové svetlo
• 5000 K: zvyčajné denné svetlo, žiarivka
• 5500 K: fotografické blesky
• 6500 K: jasné poludňajšie svetlo
• 7000 K: ľahko zamračená obloha
• 8000 K: oblačno, hmlisto (mraky zafarbujú svetlo do modra)
• 10 000 K: silno zamračená obloha alebo len modré nebo bez slnka

Ako to vyzerá v miestnosti?

Vplyv svetla Ako vyzerá žlté a modré svetlo v miestnosti. Zdroj: pinterest.com

*Zaujímavosť

Lord Kelvin bol vlastným menom William Thomson. Za lorda ho vymenovala britská kráľovná Viktoria za celoživotnú vedeckú prácu. Titul dostal podľa rieky Kelvin, ktorá tiekla pod múrmi univerzity v Glasgowe.

Centrálne alebo akcentové osvetlenie

Niektoré typy osvetlenia slúžia špeciálnemu účelu. Zvážte, kde je potrebné aké svetlo, a žiarovky v prvom rade vyberajte podľa druhu produkovaného svetla.

Všeobecné alebo okolité osvetlenie: slúži ako celkové osvetlenie miestnosti. Osvetľuje celý priestor a považuje sa za "prirodzené svetlo" miestnosti. Môžete použiť závesné lampy, stropné svietidlá alebo systémy s reflektormi. Takto vytvoríte svetlo, ktoré miestnosť vyplní.


Osvetlenie pracovného priestoru: osvetlí oblasť práce alebo štúdia. Toto svetlo má byť jasnejšie ako všeobecné osvetlenie. Stolné lampy a led svietidlá pod kuchynskými skrinkami sú najbežnejšie spôsoby osvetlenia konkrétnych úloh. Pracovné miesta a pracoviská potrebujú neoslňujúce všeobecné osvetlenie a navyše svetlé a bodovo presné nasvietenie pracovného priestoru. Na tento účel je najvhodnejšie vybrať dobre nastaviteľné svietidlo s výklopným ramenom, ktoré sa dá prispôsobiť rozličným situáciám.

Akcentové osvetleniezvýrazňuje konkrétnu oblasť, ako napríklad umelecké dielo alebo knižnicu, napríklad v podobe bodových svetiel alebo reflektorov umiestnených v strope. Zvyčajne vytvára tieň okolo objektu pre dramatický efekt. V kúpeľni je akcentové osvetlenie nad zrkadlom nielen optickým stredobodom, ale súčasne i veľmi funkčným pomocníkom.

*Zaujímavosť

Niekedy, keď sa necítime dobre, myslíme si, že nám chýbajú nejaké vitamíny, ale nemusí to byť vždy pravda. Môže nám chýbať svetlo. Je to spôsobené hlavne tým, že človek vníma život navôkol predovšetkým vizuálne. Ideálne je v jednej miestnosti použiť rôzne typy osvetlenia.

Lampa Cinda Typ 11 Stojacia lampa Cinda Typ 11. Zdroj: temponabytok.sk

Vyťažte zo svietidla maximum

Rekonštruujete byt a súčasťou rekonštrukcie je aj výmena svietidiel? Aké svetlo kam? Žlté alebo biele? Farba svetla má vplyv na náš život. Iné sa odporúča do obývačky a iné do detskej izby. Podľa toho sa rozhodnete, akú žiarovku dáte do lampy.

Žlté svetlo: Vhodné pre spálne a obývacie izby. Dodáva miestnosti teplo a útulnosť. Žlté svetlo je citlivejšie k očiam, pomáha pri relaxácii.

Biele svetlo: Ideálne do kuchynekúpeľne a pracovne. Násobí v miestnosti energickejšiu atmosféru. Používa sa na zvýšenie koncentrácie.

Lampa Qenny Stolná lampa Qenny Typ 4 so zaujímavým podstavcom. Zdroj: temponabytok.sk

Každá miestnosť si pýta niečo iné

Obývačka

Voľte svietidlá, ktoré vydávajú rovnomerné mäkké a neutrálne svetlo teplej farby. Môžete ho doplniť nástennými svietidlami alebo stojacimi lampami so stmievačom. Svetlo bude odrážané od stropu a stien, čo dodá priestoru príjemnú atmosféru.

Kuchyňa a jedáleň

V kuchyni potrebujeme veľa svetla, ktoré zaistí bezpečnú prácu. Nad kuchynskú linku dajte žiarivky alebo bodové LED svietidlá. Vhodná je biela farba, ktorá je na obale označená ako 4000 K prípadne 6000 K. Nad jedálenský stôl použite závesné svietidlo s tienidlom, ktoré bude dopĺňať farby a dizajn kuchyne. Do kuchyne a jedálne sú vhodne aj bodovky, ktoré si podľa potreby nastavíte tak, aby osvetľovali chladničku, špajzu či pracovnú plochu.

Kúpeľňa

Pre celkové osvetlenie zvoľte stropné svietidlo umiestnené v strede miestnosti alebo systém bodoviek. Dôležité je osvetlenie zrkadla, ktoré by nemalo skresľovať farby. Žlté svetlo pôsobí príjemne pri kúpeli, ale k zrkadlu, kde potrebujeme odhaliť všetky "nedokonalosti" pri líčení či holení, voľte biele.

Spálňa

Sem patria svietidlá s veľkou plochou a malým jasom, doplnené nástennými svietidlami. Veľký úspech v moderných domácnostiach majú svetelné profily alebo LED pásiky, ktoré sú inštalované pri stene, v čele postele alebo v jej spodnej časti. Do spálne sa hodí žltá farba, ktorá nie je príliš ostrá. Nezabúdajte na lampičky na nočnom stolíku.

Detská izba

Základom je celkové osvetlenie s dostatočnou intenzitou. Najvhodnejší je stropný luster s tienidlom v teplej farbePracovný stôl by mal mať lampičku s pohyblivým ramenom, aby sa s ňou dalo podľa potreby manipulovať.

Pracovňa

Potrebuje viac zdrojov svetla. Základom by malo byť hlavné svetlo s tienidlom alebo bodové svetlá, ktoré možno nasmerovať podľa potreby na vami určené miesto. Dôležité je, aby vám bodovka nemierila priamo na monitor počítača. Ďalším dôležitým prvkom je lampička na stole. V pracovni potrebujete byť dostatočne bdelí, vyberajte teda chladnejšie biele odtiene.

Predsieň

Tu sa hodí hlavné svetlo a zopár smerových svetiel na zrkadlá či botníkSchodisko je ideálne doplniť o nástenné svetlá, ktoré vytvoria tú správnu atmosféru.

*Zaujímavosť

Je čas grilovačiek a večierkov na terase. Vonku voľte teplejšie svetlo. Je menej atraktívne pre dotieravý hmyz.

Stojacie lampy Stojacie lampy s kovovou a drevenou nohou. Zdroj: temponabytok.sk

Honoré De Balzac raz povedal: „Predstavte si lampu! Nech je akokoľvek umelecky a zaujímavo zdobená, musí predovšetkým svietiť!“

Lampa nie je len dekorácia a doplnok do interiéru, predovšetkým má vyžarovať svetlo, ktoré nás v správnej chvíli upokojí a pomôže nám relaxovať, pri práci a štúdiu nás zase dobije energiou. Začnite rozlišovať medzi žltým a bielym svetlom, čoskoro prídu výsledky.