1. časť vášho sprievodcu rôznymi interiérovými štýlmi

1. časť vášho sprievodcu rôznymi interiérovými štýlmi

 

Chystáte sa na rekonštrukciu vášho bývania? Vybrali ste sa na nákup nábytku, hoci nemáte celkom jasnú predstavu o tom, ako by jednotlivé miestnosti mali vyzerať? Industriálny, vidiecky, moderný či elektický dizajnérsky štýl. Ak budete vedieť, ku ktorému inklinujete najviac, získate tak nápomocnú šablónu na výber nábytku, farieb aj doplnkov. Prinášame vám prvú časť sprievodcu jednotlivými štýlmi, ktorý vám pomôže im porozumieť.

 

Nábytok Infinity v prevedení jaseň biely Nábytok do obývačky Infinity jaseň biely

Prechodný tzv. transitional štýl

Aký je: Prechodný štýl spája klasické osvedčené prvky tradičného štýlu s čistými detailami a farebnou paletou súčasného štýlu. V tomto dizajne však nemajú miesto výrazné až extrémne formy zdobenia z tradičného štýlu či najmodernejšie kúsky z toho súčasného. Prechodný štýl vytvára akési elegantné spojenie medzi týmito dvoma, zatiaľ čo si razí svoj vlastný smer.

Odkiaľ pochádza: Prechodný štýl sa vyvinul zároveň so súčasným ako vítaná alternatíva pre tých, ktorí nemajú odvahu prijať nové trendy za svoje.

Dobre vedieť: Práve príťažlivá rozmanitosť prechodného štýlu môže byť riešením pre páry s odlišným vkusom.

Charakteristické znaky:
*Sofistikovaný nábytok s detailami toho tradičného
*Vyrovnané odtiene
*Minimum dekorácií, jemnejšie detaily, menej nábytku v miestnosti
*Luxusné materiály ako mramor, kremeň a tradičné plyšové koberce

Kolekcia jedálenského nábytku Tiffy Nábytok do jedálne Tiffy

Tradičný štýl

Aký je: Tradičný dizajnérsky smer, viac ako ktorýkoľvek iný, nesie v sebe zmysel pre históriu. Typické sú kvalitné starožitnosti, drevo, plyšové koberce a vzory. Aj keď tradičný štýl má tendenciu byť formálny, správnym usporiadaním nábytku a rafinovanými materiálmi docielite pohodlné, teplé a útulné priestory.

Odkiaľ pochádza: Tradičný štýl má korene v Európe v 18. a 19. storočí. Postupne sa rozmohol do všetkých regiónov sveta.

Dobre vedieť: Na prvý pohľad môže byť ťažké rozlíšiť medzi tradičným a prechodným štýlom. Je to jednoduchšie, ak viete, čo hľadať. Jednoducho povedané: tradičný štýl sa drží klasických vzorov zakorenených v histórii, zatiaľ čo prechodný štýl vychádza z tradičného aj súčasného dizajnu.

Charakteristické znaky:
*Starožitnosti a nové kúsky s nadčasovým dizajnom
*Rozmanitejšia farebná paleta
*Luxusné materiály ako mramor a masívne drevo
*Zložité architektonické detaily

Farebné plastové jedálenské stoličky Bali Jedálenské stoličky Bali

Súčasný štýl

Aký je: Stručne povedané, súčasný štýl je nový a nadčasový. Nové a moderné prvky samozrejme nie sú to jediné, čo vystihuje tento populárny dizajn. Tento štýl zahŕňa silné tvary a čisté línie, pričom nám ponecháva voľnú ruku na interpretáciu vlastného vnímania priestoru a na experimentovanie.

Odkiaľ pochádza: Súčasný štýl sa datuje od sedemdesiatych rokov. Môžeme ho však vyhlásiť za nesmrteľný, bude sa neustále meniť, pretože dizajnéri sú ovplyvňovaní súčasnosťou a trendmi doby.

Dobre vedieť: Súčasné priestory sú často minimalistické a sterilné biele. Môžu byť tiež živé, hravé a plné farieb a vzorov.

Charakteristické znaky:
*Najmodernejšie trendy a vzory
*Otvorený priestor
* Špičková technológia
*Minimum dekorácií a doplnkov

Kolekcia nábytku do spálne Paris Nábytok do spálne Paris

Moderný štýl

Aký je: Moderná architektúra zdôrazňuje skôr formu a štruktúru než dekorácie. Máme na mysli veľké sklené plochy, hladké povrchy ako betón, oceľ, kameň a drevo a akcenty z chrómu a kože.

Odkiaľ pochádza: Moderný štýl vznikol v druhej polovici 20. storočia.

Dobre vedieť: Moderný štýl preberá veľa prvkov zo stredovekého štýlu. Naopak, súčasný štýl nie je viazaný na konkrétne obdobie - je to jednoducho to, čo sa deje v súčasnom dizajnérskom svete.

Charakteristické znaky:
*Silné, sochárske tvary
*Ostré, čisté farby
*Minimum doplnkov a dekorácií
*Nábytok s elegantnými líniami

Relaxačné kreslo Kaitir čierna a hnedá Relaxačné kreslo Kaitir

Stredoveký štýl

Aký je: S dôrazom na silné tvary, čisté línie, ikonické vzory a grafiku, štýl „midcentury“ zachováva v sebe minulosť, a predsa je otvorený novinkám dnešného sveta.

Odkiaľ pochádza: Stredoveký štýl má korene v polovici 20. storočia, približne od polovice 40. rokov do približne 70. rokov.

Dobre vedieť: Aj dnes sa ešte stále vyrába nábytok podľa návrhov „stredovekých“ dizajnérov.

Charakteristické znaky:
*Čisté a prehľadné priestory
*Prírodné drevo
*Grafické vzory

Kolekcia nábytku do spálne Provance Spálňa Provance

Vidiecky štýl

Aký je: Jednoduchá vidiecka architektúra verná danému regiónu. Zároveň zahŕňa moderné vybavenie. Praktický nábytok a prírodné textílie vytvárajú dokonalý priestor pre spokojný rodinný život.

Odkiaľ pochádza: Každý región má svoj osobitný vidiecky štýl. Spoločným znakom je praktický prístup k dizajnu, ktorý uprednostňuje funkciu pred formou.

Dobre vedieť: Aj keď hovoríme o vidieckom štýle, máme na mysli moderný vidiek. Vystihuje ho typ, materiál a dizajn nábytku, no nikde sa nehovorí o tom, že by moderné technológie boli proti tomuto štýlu.

Charakteristické znaky:
*Jednoduchý, funkčný nábytok
*Obklad stien
*Prírodné farby ako zlatá pšenica, zelená a červenkastá
*Nedokonalé a patinované povrchové úpravy

Nábytok Alegra Nábytok Alegra

Rustikálny štýl

Aký je: Rustikálny štýl je inšpirovaný lesmi, údoliami, riekami a jazerami. Použité materiály sú surové a neupravené, využívajú sa drevené trámy, tehly a kameň. Typický je veľký, pohodlný nábytok a teplé, útulné textílie.

Odkiaľ pochádza: Rustikálny štýl zahŕňa prírodnú krásu a príbytky tradične umiestnené v divočine - zrubové domy, kamenné chaty a domy rustikálneho ranča.

Dobre vedieť:Aj keď je rustikálny štýl inšpirovaný minulosťou, dnešná interpretácia môže byť moderná s nábytkom s elegantnejšími líniami.

Charakteristické znaky:
*Surové drevo
*Prírodné odtiene
*Neopracované materiály, ako je koža, kameň, tehla, meď a bridlica
*Robustný nábytok
*Krby, textílie, dekorácie vyžarujúce teplo


To nie je všetko. Ešte stále sme neskončili. Dizajnérskych štýlov je toľko, že by to chcelo seriál na pokračovanie. My sme si vybrali 14 najznámejších interiérových štýlov. Ďalších 7 si rozoberieme v budúcom článku. Pozývame na čítanie!