2. časť vášho sprievodcu rôznymi interiérovými štýlmi

2. časť vášho sprievodcu rôznymi interiérovými štýlmi


Súčasný, tradičný, vidiecky a rustikálny. Aj na tieto štýly sme si posvietili v predošlom blogu. Stále sa vo vybraných štýloch nenašli? Vaša chvíľa prichádza práve teraz. Prinášame ďalších sedem štýlov z dizajnérskeho sveta. Čo vystihuje daný štýl? Kde sú jeho korene? Aké sú charakteristické znaky? Čítajte, dozviete sa!

Bývanie v industriálnom štýle so surovými stenami, veľkými oknami a veľkými lustrami Apartmán v industriálnom štýle

Priemyselný štýl

Aký je: Tento štýl sa často vytvára v mestských podkroviach a prestavaných priemyselných priestoroch, a to použitím priemyselných povrchových úprav a dekorácií. Aj keď niet pochýb o tom, že priemyselný štýl je pre tých odvážnejších, konečným cieľom je nájsť krásu a kreatívny vzhľad v surových materiáloch a otvorených priestoroch.

Odkiaľ pochádza: Priemyselný štýl čerpá inšpiráciu z tovární a skladov, kde je zariadenie užitočné a tvrdé a materiály sú surové.

Dobre vedieť: Enormné využitie kovov a otvorené priestory môžu v domácnostiach v priemyselnom štýle vytvárať dojem chladu. Vylepšite interiér použitím doplnkov, ktoré prinášajú teplo, ako sú sviečky a žiarovky so žltým svetlom.

Charakteristické znaky:
*Recyklované a nájdené prvky ako dekorácie
*Jednoduchý funkčný nábytok
*Veľký otvorený priestor
*Odkryté plochy ako betónové podlahy, tehlové steny a oceľové nosníky
*Paleta neutrálnych farieb

Kuchyňa v stredomoroskom štýle s výraznými obkladačkami a dlažbou Stredomorský štýl bývania

Stredomorský štýl

Aký je: Interiér zariadený v stredomorskom štýle môže byť chladný a svieži alebo bohatý a hrejivý, pripomínajúci slnkom zaliatu krajinu a perlivú vodu. Medzi kľúčové prvky patria hladké biele steny, trámy z tmavého dreva, množstvo textílii a zložité dlaždice.

Odkiaľ pochádza: Korene má v krajinách stredomorského regiónu - vrátane Španielska, Grécka, Talianska, Francúzska a Maroka. Tento štýl je rovnako rozmanitý ako oblasť, z ktorej pramení.

Dobre vedieť: Zatiaľ čo tradične stredomorské priestory smerovali viac k teplým odtieňom a k tepanému železu, dnes je tento štýl oveľa ľahší, biely interiér je doplnený výraznými dlaždicami a prírodným drevom.

Charakteristické znaky:
*Farebné obklady a dlaždice
*Bohatá, zemitá farebná paleta
*Robustné, klasické vybavenie
*Prírodné materiály ako drevo, tehla a kameň
*Ozdobené detaily ako vyrezávané drevo, maľovaná keramika a vzorované textílie

Spálňa s prvkami Škandinávie Spálňa v škandinávskom štýle Anicea

Škandinávsky štýl

Aký je: Škandinávsky štýl ponúka svetlé priestory a zariadenie s čistými líniami a výraznými grafickými vzormi. Nábytok aj dekorácie vytvárajú útulný domov.

Odkiaľ pochádza: Škandinávsky štýl má korene v severných krajinách, ako je Dánsko, Švédsko a Nórsko, datuje sa na začiatok 20. storočia.

Dobre vedieť: Na rozdiel od výlučne moderných priestorov interiéry v škandinávskom štýle sa nesú v znamení kombinácie historických a súčasných diel. Typický je hravejší prístup.

Charakteristické znaky:
*Svetlá farebná paleta
*Kombinácia starého a nového
*Čisté a neusporiadané umiestnenie nábytku
*Prírodné materiály a textúry

Obývačka s nábytkom v provensálskom štýle Nábytok do obývačky Provance

Provensálsky štýl

Aký je: Dizajnérsky štýl, ktorý čerpá z francúzskeho vidieku. Vyznačuje sa štyrmi základnými prvkami. Je charakteristický svetlými a jemnými odtieňmi. Využívajú sa prevažne prírodné materiály. Veľký dôraz sa kladie na drobnosti a dekorácie, práve v tomto štýle nachádzajú starožitnosti najväčšie uplatnenie.

Odkiaľ pochádza: Hovoríme o oblasti juhovýchodného Francúzska, ktorá je doslova nasiaknutá romantikou. V súčasnosti je provensálsky štýl veľmi trendy.

Dobre vedieť: Typickým prvkom provensálskeho štýlu je práve levanduľa. Zaobstarajte si tiež kohúta z keramiky alebo kameňa, ktorý je symbolom Francúzska.

Charakteristické znaky:
*Biela farba a ďalšie svetlé odtiene
*Tapety s kvetinovým vzorom
*Prírodné materiály a patina
*Nábytok vo vidieckom štýle

Kreslá a interiér v štýle Coastal Pobrežný štýl bývania

Pobrežný štýl

Aký je: Jednoducho povedané, pobrežný štýl je inšpirovaný plážou. Základom je dostatok svetla a prírodné materiály, nábytok so snímateľným poťahom, tkané textílie a farby mora a neba.

Odkiaľ pochádza: Pobrežný štýl prichádza v mnohých verziách, v závislosti od oblasti pobrežia, ktorou sa necháte inšpirovať.

Dobre vedieť: Aby ste mali domov v pobrežnom štýle, nemusíte žiť na pobreží! Všetko je to o vnímaní života a detailov, nie o skutočnom dome na pláži.

Charakteristické znaky:
*Biele povrchy
*Holé drevené podlahy
*Prírodné materiály ako morská tráva, juta, prútie, ratan, ľan a bavlna
*Nábytok určený na maximálnu relaxáciu, ako sú napríklad veľké sedacie súpravy, pohovky, závesné hojdacie kreslá
*Farby inšpirované pobrežím

Domácnosť v eklektickom štýle, veľa farieb, rôzny nábytok Farebný eklektický štýl

Eklektický štýl

Aký je: Eklektický štýl prináša kúsky z mnohých štýlov a období, aby vytvoril úplne osobitý vzhľad. Namiesto toho, aby bol limitovaný pravidlami, ponúka kombináciu mnohých dizajnérskych smerov, využíva historické kúsky, tiež špičkové súčasné riešenia... a všetko medzi tým.

Odkiaľ pochádza: Architekti a dizajnéri pozorovali históriu prelínajúcich sa štýlov z minulosti. Vytvorili niečo nové, kde sa snúbi história so súčasnosťou.

Dobre vedieť: Spojenie starých a nových, tradičných a moderných je to, čo oživuje eklektický priestor. Nábytok má tendenciu byť nesprávne zladený, vintage prvky sú často zamiešané medzi novými kúskami a pod.

Charakteristické znaky:
*Vrstvené textílie
*Rozmanitá farebná paleta
*Nezosúladené zbierky a zostavy
*Spojenie rôznych štýlov

Farebná obývačka v štýle boho, veľký koberec, rôzny nábytok a  doplnky Farby v obývačke v štýle Boho

Boho štýl

Aký je: Jesvetlý, mierne divoký, nestály, kreatívny a čo najslobodnejší. Kopíruje osobný vkus majiteľa a jeho bezstarostný spôsob života. Využíva sa množstvo starožitností a predmetov osobného charakteru, čím sa vytvorí miestnosť bez súladu a jasného smeru, a zároveň vzniká zábavný priestor plný rozmarnosti.

Odkiaľ pochádza: Názov pochádza zo slova Bohemia, regiónu s rovnakým názvom v Českej republike, kde kedysi bývalo mnoho Cigánov. Preto je tento štýl taký podobný národu bez záväzkov.

Dobre vedieť:Aj keď v boho štýle neexistujú žiadne konkrétne pravidlá, priestoru dáte solídny základ, ak zvolíte svetlé farby na steny. Je to správny smer, ak sa potrebujete uistiť, že konečný výsledok nebude gýčový.

Charakteristické znaky:
*Výrazné a rozmanité farby
*Starožitnosti s osobným charakterom
*Pre Boho štýl je obzvlášť dôležitý koberec
*Rôzne vzory a textúry

Spálňa plná farieb Moderný farebný štýl bývania

A sme opäť o niečo múdrejší. Možno sme nepoukázali na všetky interiérové štýly, no veríme, že sme vám predstavili tie najznámejšie a najobľúbenejšie. Stále platí: ako si ustelieš, tak budeš spať. Preto veríme, že sa vám pri zariaďovaní či rekonštrukcii vášho domova podarí nájsť smer, ktorý bude vystihovať váš životný štýl a splní váš sen o dokonalom bývaní.